REGJERINGSKVARTALET (NA24): Regjeringen stiller opp med 350 milliarder kroner for å bedre situasjonen. Staten utsteder nye statsobligasjoner til en samlet verdi med inntil 350 milliarder kroner. Dette gjør de får å sikre bankene langsiktige lån.

NA24 - din næringslivsavis

Se pressekonferansen nederst i saken.

- Vi legger fram tiltak som regjeringen og Norges Bank har blitt enige om i dag for å bedre bankens likviditet og mulighet for finansiering, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Klokken 17 søndag holdt de pressekonferanse, der de informerte om at bankene i Norge har fått tilbud fra Finansdepartementet om å bytte obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) mot statspapirer. Toårslånet som tilbys vil utfylle disse byttelånsavtalene og er særlig rettet inn mot å sikre mindre banker finansiering.

350 milliarder kroner
Bankene får tilbud om å kjøpe statsobligasjoner i bytte mot obligasjoner der sikkerheten er i den sikreste versjonen av norske boliglån. Totalt kan bankene få denne finansieringstilgangen i tre år, og igjen stille statsobligasjonene som sikkerhet for lån.

Norges Bank er også med på denne dette tiltaket. Det stiller fastrentelån som løpetid over to år, såkalte F-lån, med lpetid på to år. Dette skal hjelpe de små bankene med å sikre seg finansiering. Norges Bank fortsetter å lette på kravene til sikkerhetsstillelse for lån i Norges Bank.

Artikkelen fortsetter under bildet:

- Samlet vil tiltakene lette finansieringen av bankenes virksomhet vesentlig, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

- Låner gullkortet
- Bankene kan få låne statsobligasjoner, de kan låne disse obligasjonene mot det mest verdifulle bankene har, de sikreste boliglånene. De får med andre ord låne gullkortet. Dermed kan de lettere begynne å låne seg imellom. Vi regner med at dette papiret at den vanlige finansvirksomheten kan komme i gang igjen, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Halvorsen sier at denne ordningen må godkjennes i Stortinget. Det må foreligge en lånefullmakt fra Stortinget.

Dersom Stortinget godkjenner lånavtalen fredag 17. oktober, kan auksjonene være i gang innen 1. november.

Regjeringen har vært i kontakt med de parlamentariske lederne i Stortinget i løpet av helgen, og statsminister Jens Stoltenberg sier at ordningen er godt forankret i Stortinget.

- Topp beredskap
Til NA24 sier finansminister Kristin Halvorsen at regjeringen har jobbet med krisetiltakene hele uken, og at dette ikke er koordinert med EU som også har krisemøte i dag, på samme tid som pressekonferansen.

- Men vi ønsket å ha dette klart før børsen åpner i morgen, slik at bankene og investorer kan ta det innover seg, sier Halvorsen til NA24.

- Har dere en plan b, dersom ikke disse tiltakene sammen med det ventede rentekuttet på onsdag skal vise seg å fungere?

- Vi har bare én plan, og det er topp beredskap for alle eventualiteter, slik at vi kan gjennomfører de rette tiltakene for de rette utfordringene, sier Halvorsen som poengterer at det er fullstendig umulig å spå den videre utviklingen 100 prosent presist.

Også statsminister Jens Stoltenberg er klar på at nye tiltak kan komme.

- Vi vil vurdere å sette i gang nye tiltak, dersom det skulle bli nødvendig, sier han.

- Likviditetspakke
Halvorsen understreker videre at regjeringen og sentralbanken har ignorert å hjelpe soliditeten til bankene, da disse antas å være finansielt solide.

- Dette er en likviditetspakke, sier hun.

På spørsmål om hvordan Norge alene kan bidra til å gi mer flyt i pengemarkedet, som er styrt av internasjonalt tilbud og etterspørsel, påpeker hun at det i dette tilfellet også er åpent for utlendinger.

- Norge alene kan ikke gjøre stort, men dette vil bidra til mer flyt. Her er det også åpent for internasjonal deltakelse, gjennom at norske banker kan selge statsobligasjonene videre til utenlandske banker, sier Halvorsen til NA24.

- Markedet kan komme i gang
Sentralbanksjef Svein Gjedrem forklarer at den nye ordningen kan hjelpe kredittmarkedet i gang igjen.

- Bankene bytter lån som er svært gode og sikre papirer mot et papir som fortsatt er og vil være det mest likvide virkemidlet man kan tenke seg. Dette er et mye bedre virkemiddel enn f-lån. Med statspapirene kan bankene selge og nedbetale kortsiktige lån, bruke dem som sikkerhet for lån de har, eller de kan være grunnlag for mer kortsiktige lån bankene imellom, og være grunnlag for et pengemarked som etter hvert kan begynne å fungere igjen. Det hjelper ikke de alle bankene, derfor også et to års f-lån rettet mot mindre banker, sier Gjedrem.

Hjelper de minste bankene
F-lån er lån med fast rente til markedsvilkår. De ytes til banker med virksomhet i Norge og gis mot sikkerhet i verdipapirer.

Maksimalt bud på toårslånet vil være 1 milliard kroner. Samtidig lettes kravene til bankenes sikkerhetsstillelse for lån i Norges Bank ved at kravet til minste utestående volum på 300 millioner kroner for verdipapirer utstedt i norske kroner, tas bort, heter det i pressemeldingen fra Norges Bank.

- Dette er omfangsrike, målrettede og sterke tiltak vi setter i verk, men jeg vil ikke sette noen tidsfrist for når effektene av tiltakene skal komme. Disse tiltakene har til hensikt å få pengene i markedet til å flyte bedre. Vi kommer til å følge utviklingen nøye, iverksette ytterligere tiltak hvis det blir nødvendig, sier Stoltenberg.

Kritikk
Det har de siste ukene kommet stadig krassere kritikk mot både regjeringen og sentralbanksjefen om at det gjøres for lite i forbindelse med krisen. Søndag ble krisepakken lagt fram. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities sier til NA24 at det ventes tiltak for å bedre likviditetssituasjonen til bankene.

Her er pressekonferansen. Artikkelen fortsetter under:

267480

Ordningen med bytte av statspapirer mot obligasjoner med fortrinnsrett innebærer at staten og bankene bytter statspapirer mot norske boliglånsobligasjoner – obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) – for en avtalt periode. Staten låner ut sikkerheten i statspapirer mot sikkerheten i OMF.

Bytteavtalene vil bli inngått gjennom auksjoner. Aktørene legger inn bud på pris og volum. Norges Bank gjennomfører auksjonene, vurderer innkomne bud og fastsetter auksjonsresultatet.

Det vil bli avholdt en serie auksjoner. Det vil bli fastsatt en minimumspris for auksjonene. I utgangspunktet legges det opp til auksjoner hver 14. dag så lenge det er behov for det. Løpetiden på bytteavtalene vil være opp til 3 år.