– Who-ho, for oss er det Klondyke. Dette var noe jeg startet med på nett før alle andre, og ble nesten ledd av i begynnelsen. I dag er dette stor industri for oss.

Idar Vollvik (48) slo seg opp på salg av mobiltelefoner på begynnelsen av 2000-tallet. Flere år senere skulle han kvitte seg med mobilselskapet Chess og sitte igjen med rundt 900 millioner kroner i gevinst.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

Men det tok ikke lang tid før alle pengene borte. Vollvik satt igjen med gjeld og kreditorene sto i kø.

Nå skal han slå seg opp på festdrakter, men han er ikke alene. Flere andre aktører Nettavisen har snakket med forteller om stor pågang.

Men tross stor konkurranse, hevder Vollvik ubeskjedent å være Norges største på festdrakter.

– Det er ingen andre som er i nærheten av oss i omsetning, hevder han.

Har selv bunad

Vollvik forteller at han hittil i år har solgt 3000 festdrakter, og regner med å selge rundt 2000 drakter til før året er omme.

Det skal utgjøre en omsetning på 12 millioner kroner for Ludo Store. Det utgjør en betydelig del av omsetningen for nettbutikken som har slitt med solide underskudd siden oppstarten.

Prisen for festdrakter varierer: Mens en Vestlandsdrakt fra vestlandsdrakten.no har en prislapp på 16.400 kroner, kan man også få kjøpt en «norsk festdrakt» hos Sparkjøp til 1599 kroner.

Les mer: Den ene koster 53.300 kroner – den andre 1599 kroner

Ludo Store og Idar Vollvik tilbyr komplett drakt fra rundt 4000 kroner.

Kan man gå med en festdrakt på nasjonaldagen? Er det like bra som en bunad?

– Kvaliteten på stoffene er omtrent av samme kvalitet som på en bunad. En bunad er laget for 100 år siden. Vi har laget noe som er mer moderne og mer behagelig å gå med på 17. mai. En bunad er jo vond å ha på, sier Idar Vollvik.

Likevel, Idar Vollvik innrømmer at han har bunad selv.

– Men på nasjonaldagen velger jeg festdrakt, sverger han.

Merker ikke konkurransen

Hos Heimen, som er en populær leverandør av bunader, kan de fortelle at salget av festdrakter likevel ikke ser ut til å ha «tatt over».

– Salget er omtrent som i fjor. Det er fortsatt veldig populært med bunader, sier Cecilie Eskild ved Heimen til Side2.

(Saken fortsetter under bildet.)


Hva som egentlig er forskjellen på bunad og festdrakt er et definisjonsspørsmål, forteller Solfrid Tridal ved Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt.

– Det er et komplisert spørsmål, men det som kjennetegner en bunad er måten den blir brukt på. Men det er egentlig ingen forskjell, sier Tridal til Side2.

Det finnes ingen bunader som er «godkjente», men man omtaler gjerne bunader som godkjente når de er utarbeidet av lokale bunadnemnder, eller i samarbeid med Norsk senter for bunad og folkedrakt.

De bunadene som regnes for å være «godkjente», er laget i tråd med organisasjonens eller institusjonens kriterier.