Asker og Bærum tingrett sa nylig ja til at 62-åringen kan løslates på spesielle vilkår. Han har bedt seg prøveløslatt etter å ha sonet minstetiden på sju år av forvaringsdommen på ti år.

Påtalemyndigheten kunngjorde fredag at de ikke vil anke. Dermed er Andersen å regne som en fri mann, og kriminalomsorgen overtar ansvaret for prosessen rundt løslatelsen.

– Vi følger den dato som er fastsatt i dommen, nemlig at han skal løslates senest 1. desember. Når han er klar, er vi klare, sier assisterende regiondirektør Leif Waage i Kriminalomsorgen region Vest til NTB.

Strenge vilkår
Andersen er i ferd med å bygge hus på Voss og skal bo enten i en brakke eller i en hytte på tomta fram til huset står ferdig. Hans forsvarer, advokat Gunhild Lærum, sier det vil ta kort tid før klienten kan flytte hjem.

– Hadde boligen stått ferdig, kunne han dratt dit i dag. Det gjenstår bare noen praktiske detaljer som løses i samarbeid med Kriminalomsorgen, sier hun.

62-åringen blir satt fri på svært strenge vilkår, noe han sa i retten at han ikke har noe imot.

Han kan ikke endre oppholdssted eller overnatte andre steder enn i egen bolig uten forhåndssamtykke av Kriminalomsorgen. Han kan ikke forlate Hordaland fylke uten forhåndssamtykke.

Han får ikke oppsøke offentlige bad eller idrettsanlegg, får ikke ha kontakt med barn under 16 år med mindre det er ansvarlige voksne til stede. Han får ikke kontakte fornærmede i straffesaken, må delta i behandlingsopplegg og må akseptere anmeldte og uanmeldte hjemmebesøk.

Fakta om Lommemann-saken

* Erik Andersen (62) fra Bergen ble pågrepet og siktet i lommemannsaken 11. januar 2008. Da hadde politiet etterforsket en rekke overgrep mot mindreårige gutter over hele Sør-Norge i flere år.

* Han fikk tilnavnet lommemannen fordi han lurte gutter til å stikke hånden i lommene hans der han hadde klippet vekk fôret.

* Tiltalen omfattet totalt 74 forhold, hvorav 68 seksuelle overgrep, fra voldtekt til forsøk på seksuell omgang med 66 unge gutter, samt brudd på våpenloven.

* Follo tingrett dømte ham 14. juni 2010 til ni års forvaring med en minstetid på seks år.

*Ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett 9. november. Anken gjaldt straffeutmålingen og de alvorligste punktene i tiltalen som berørte tre gutter.

* Juryen kjente 3. desember 2010 Andersen skyldig på alle punkter, også en voldtekt han ble frikjent for i tingretten.

* Lagmannsretten dømte ham 22. desember 2010 til forvaring i ti år med en minstetid på sju år.

* Asker og Bærum tingrett behandlet 7. til 9. oktober Andersens begjæring om å bli prøveløslatt etter å ha sonet minstetiden.

* Da Andersen forklarte seg i retten tirsdag, erkjente han for første gang at han sto bak samtlige overgrep han er dømt for.

* 17. oktober konkluderte tingretten med at Andersen ikke lenger er en fare for samfunnet og kan løslates fra forvaring på sju vilkår.

* Påtalemyndigheten har besluttet å ikke anke saken. (©NTB)

Prøvetiden gjelder til forvaringstiden utløper 30. juni 2017.

– Ikke pedofil
Andersen ble i desember 2010 dømt for seksuelle overgrep mot 66 gutter. Han fikk tilnavnet lommemannen fordi han lurte gutter til å stikke hånden i lommene hans der han hadde klippet vekk fôret.

De rettsoppnevnte psykiaterne mener at det nå ikke lenger er grunnlag for å opprettholde diagnosen pedofil for Andersen. Da han forklarte seg i retten og ba om å bli løslatt, erkjente han for første gang at han sto bak samtlige overgrep han er dømt for.

Aktor i saken, statsadvokat Per Egil Volledal viser til at Høyesterett nylig har behandlet tre andre forvaringsdommer. Retten besluttet at to av Nokas-ranerne kunne prøveløslates fra forvaring, og at minstetiden for moren i Alvdal-saken skulle settes ned med to år.

– Jeg tror ikke at en anke vil føre fram. Dette er en helhetsvurdering av denne saken sett opp mot de andre sakene, sier aktor, sier statsadvokaten.

– Korrekt juss
I behandlingen diskuterte Høyesterett ned hvilke kriterier som skal legge til grunn for prøveløslatelse. Blant annet ble det lagt vekt på utviklingstrekk under soning.

Erik Andersens forsvarer mener påtalemyndigheten har landet på riktig beslutning. Hun ville blitt overrasket hvis det hadde endt med anke.

– Dette er korrekt juss, sett i lys av tidligere rettspraksis og den høyesterettsdommen vi nå har fått. Det ville ikke vært gjennomførbart å anke, sier hun. (©NTB)