Hopp til innhold

Norges svar på Los Angeles?

Denne uken besøker hele syv av regjeringens 18 statsråder Bergen. Solberg-regjeringen er dårlig nytt for Østlandet, mente Frank Aarebrot i oktober. Er det norske tohodete systemet nå i ferd med å ta form?

Erna Solberg

I BERGEN: Statsminister Erna Solberg (H) var tirsdag i Bergen, der hun blant annet deltok i debatt med søsteren.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Emine og ministeren

I BERGEN: Næringsminister Monica Mæland (H) er en av ministrene som har vært i Bergen denne uken. Hun var her i anledning åpningen av Søreide skole.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Norge kan bli et tohodet system med Vestlandet som et slags norsk California og Oslo som et norsk Washington, sa Frank Aarebrot da Solberg-regjeringen ble presentert på Slottsplassen i oktober.

Professoren i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen viste til at hele syv av de 18 nye statsrådene kommer fra Vestlands-fylkene. Dermed skulle det være duket for at makten kunne flyttes vestover, «til den delen av landet som står for den økonomiske inntjeningen», som Aarebrot formulerte det.

Nå inntar statsrådene Vestlandet - nærmere bestemt det som vel må bli Norges svar på Los Angeles, eller kanskje Sacramento. Det er nemlig en boom av regjeringsmedlemmer som besøker Bergen for tiden.

Flere ministerbesøk på samme dag

I løpet av fem dager, fra mandag til torsdag denne uken, er det intet mindre enn syv statsråder som i ulike sammenhenger avlegger byen et besøk:

  • Næringsminister Monica Mæland (H).
  • Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).
  • Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).
  • Statsminister Erna Solberg (H).
  • Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).
  • Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).
  • Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Mandag var både næringsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie i Bergen. Mæland deltok på åpningen av nye Søreide skole, en skole ministeren omtalte som «Europas flotteste».

Høie prøvde seg på Stoltzekleiven da han var i Bergen, men han måtte gi seg før han nådde toppen.

Helseministeren gikk opp Stoltzekleiven i Bergen.

I BERGEN: Helseminister Bent Høie (H) gikk i Stoltzekleiven.

Statsministeren diskuterte lederskap med søsteren

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug var tirsdag på rundreise i Hordaland og var blant annet innen Voss bryggeri der hun avslørte at regjeringen vil vurdere om mindre aktører skal få selge øl rett fra bryggeriet.

Landbruksminister Sylvi Listhaug

I BERGEN: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) ble orientert om kommunens landbruksplan.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Å kunne selge rett fra bryggeriet hadde vært en fordel både for dem som produserer og dem som konsumerer, sa Listhaug.

Statsminister Erna Solberg deltok sammen med søsteren Marit Solberg på en debatt i Bergen tirsdag kveld. Temaet for debatten, som ble arrangert av Studentersamfunnet i Bergen og Bergen Næringsråd, var kvinner og lederskap.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) åpnet tirsdag et nytt marint forskningssenter i Bergen. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson besøkte onsdag et sykehjem som ønsker å endre turnusordningen. De ansatte ønsker å jobbe lenger i helger for å kunne få lenger friperioder, og arbeids- og sosialministeren ble inspirert over at de tenker turnus på en alternativ måte.

Det siste planlagte ministerbesøket i Bergen skjer fredag, da barne- og likestillingsminister Solveig Horne kommer. Hun skulle etter planen deltatt i Studentersamfunnets debatt «Likestillingsduellen», men meldte avbud med begrunnelsen at det hadde kommet endringer i programmet hennes.

Horne har flere avtaler i Bergen, og skal fredag besøke SOS-barnebyen.

Faste besøk hadde vært bedre for Vestlandet

Når vi så legger til at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) var med på veikonferansen i Bergen i forrige uke, og at både Bent Høie, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) var i Stavanger denne uken - gir det grunnlag for å si at Aarebrot fikk rett i at den nye regjeringen er dårlig nytt for Østlandet?

Frank Aarebrot

OGSÅ I BERGEN: Professor ved UiB, Frank Aarebrot.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Nei, de kommer jo på ulike oppdrag, som bedriftsbesøk og møter, som er planlagt av de ulike departementene, sier Aarebrot.

Han mener det ville virke som en langt mer planmessig prioritering av Vestlandet hvis det for eksempel hadde vært ett fast statsrådsbesøk hver 14. dag.

– Så dette inngår ikke i en skjult plan om å flytte det administrative hovedsetet til Bergen?

– Nei, med mindre det fortsetter å komme like mange statsråder like hyppig fremover, er nok dette i hovedsak tilfeldigheter. Da er nok dimensjonen med at de besøker familie og slikt i helgene viktigere. Nå bor jo Solberg i statsministerboligen i Oslo, så hun kommer vel ikke så ofte til Bergen, men politikere, ordførere, familie og kjente på hjemstedet har generelt en fordel ved at man kan få kontakt med ministeren hjemme, sier Aarebrot.