Hopp til innhold

Lodder ut Picasso verdt 6 millioner kroner

Er du villig til å satse i overkant av 800 kroner på et lodd i Sothebys’ veldedige lotteri, kan du bli den heldige eier av et Picasso-maleri verdt hele 6 millioner kroner.

Pablo Picasso og «L'Homme au Gibus»

Det er 'L'Homme au Gibus' av Pablo Picasso som skal loddes ut i desember.

Foto: George Stroud/Getty Images/Arrangøren av lotteriet

Ifølge arrangøren av lotteriet vil det kun selges 50.000 billetter, noe som betyr at sjansen for å vinne er betraktelig høyere enn å få syv rette i Lotto.

Sannsynligheten er kanskje enda høyere for at alle loddene vil bli revet vekk forholdsvis raskt. De 40 millioner kronene som kommer inn via loddsalget skal gå til bevaring av den libanesiske oldtidsbyen Tyre, som står på Unescos verdensarvliste.

Loddene kan kjøpes på arrangørens nettside, og lotteriet er åpent for alle. Trekningen skjer i Paris 18. desember, så den heldige vinneren vil få en svært attraktiv julepresang.

Picassos stil

Det er Picasso-maleriet «L'Homme au Gibus» («Mann med operahatt») som er den store, og eneste, gevinsten i lotteriet. Den spanske malerens barn har bekreftet verkets ekthet.

Les også: – Dere kan ikke bare ta ned Picassos kunst

Artikkelen fortsetter under videoen

Olivier Picasso sier til Sky News at hans bestefar ville ha elsket lotteri-ideen, og at det er helt i hans ånd.

– Han var en pionér, og elsket å være først på alle mulige måter. Bestefar var også svært hjelpfull og generøs, forteller Picasso til den britiske TV-kanalen.

Han tok selv initiativet til veldedighetsprosjektet i samarbeid med den franske journalisten Peri Cochin, som lenge har vært involvert i arbeidet med å bevare den libanesiske oldtidsbyen.

– Det er mange personer som ønsker seg, men aldri vil ha råd til en ekte Picasso. Dette kan bli en drøm som går i oppfyllelse, frister Cochin.

Les også: Mor skal ha brent sønnens Picasso for å skjule tyveri

Munch-lotteriet

Morten Zondag, leder for kunstavdelingen ved Kaare Berntsen

Kunstekspert Morten Zondag sier det ikke er første gang at større kunstverk loddes ut.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Kunstkritikere har imidlertid ingen tro på at dette lotteriet er starten på en ny trend der kunstskatter loddes ut i stedet for å selges til høystbydende.

– Det skal riktignok sies at det rett som det er forekommer at store gaver doneres til kunstauksjoner eller lotterier, men det er ikke dagligdags å se det bli gjort med så verdifulle ting, sier kunstekspert Morten Zondag i Kaare Berntsen AS til NRK.no.

Han påpeker at det i 1983 ble arrangert et stort Munch-lotteri, der inntekten skulle gå til utvidelse av Munchmuseet. Det ble solgt 80.000 lodd til 100 kroner stykket, der et grafisk trykk av «Madonna» til en verdi av 350.000 kroner var blant toppgevinstene.

– Du har også eksempler på privatpersoner som velger å donere store summer direkte til veldedige og frivillige organisasjoner, sier Zondag.

En av dem var kunstsamleren Haaken Christensen, som donerte kunst verdt 200 millioner kroner til Leger uten grenser etter sin død i 2008.

Blant disse var fire Picasso-malerier, som gikk for 114,5 millioner kroner på auksjon.

Ingen trend

Den norske kunsteksperten ser ikke at det kan skade kunstmarkedet på noen måte at store kunstskatter som Picasso loddes ut på denne måten, tvert imot fører det til positiv oppmerksomhet når slikt går til et godt formål.

– Jeg tror likevel ikke at dette blir en trend, det er ikke hver uke det dukker opp så dyre verker som dette.

For øvrig står vinneren av Picasso-lotteriet fritt til å selge maleriet videre til høystbydende hvis de ikke finner plass på sin egen stuevegg.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober