Hopp til innhold

Regjeringen sier ja til omstridt minnested

Regjeringen har besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Regjeringen sier ja til omstridt minnesmerke

Regjeringen har besluttet å gå videre med det omstridte minnesmerket på Sørbråten i Hole kommune.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kommunalminister Jan Tore Sanner og kulturminister Linda Hofstad Helleland informerte på en pressekonferanse at det planlagte minnestedet i Hole kommune skal gjennomføres som planlagt, og skal stå klart i 2017.

Striden rundt et minnested på Sørbråten i Hole kommune har vært betent og langvarig.

Møtt med kritikk

Minnesmerke Utøya

Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kunstneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Flere av de nærmeste naboene, som selv deltok i redningsarbeidet 22. juli, har vært svært kritiske til å få en permanent påminnelse om terrorhandlingene utenfor stuevinduet sitt, og klagde over å ikke ha blitt involvert i prosessen av Kunst i offentlige rom (Koro).

– Nasjonale minnesteder er viktig for at vi som nasjon skal ha et sted å sørge, savne de som gikk bort og samles om de verdiene som ble angrepet og satt på prøve den dagen, sa kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner på pressekonferansen.

Regjeringen utsatte etableringen av minnestedet på grunn av sterke og ulike syn blant de berørte. Men det var til slutt ikke mulig å få til en løsning som absolutt alle kunne samles om, sa Sanner.

Vil gå i dialog

Regjeringen og Jonas Dahlberg, som har laget utkastet til minnested, vil nå gjerne gå i dialog med naboene for å gjøre tilpasninger av minnesmerket.

– Vi vil sammen med Jonas Dahlberg gå gjennom prosjektet og se om vi kan gjøre mindre justeringer i utformingen av kunstverket. I tillegg vil vi vurdere skjermingstiltak, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Minnesmerke Utøya

Illustrasjonsbilde som viser en av detaljene ved minnestedet. Navnet på de drepte på Utøya skal graveres inn i berget.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

Til sommeren er det fem år siden terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya. Sanner sa på pressekonferansen at det var viktig å få en avklaring på minnestedet, slik at man ikke skulle gå inn i markeringen med uvisshet om det realisert eller ikke. Det er leder for Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Kristine Røyneland, glad for:

– Det er godt at det har kommet en endelig beslutning. Dette er en god nyhet for alle som var involvert i hendelsene for fem år siden.

Utredet konsekvenser

Harald STabell

Den lokale velforeningen vurderer å saksøke staten, og engasjerte i 2014 advokat Harald Stabell.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Regjeringen fikk i fjor en rapport som kartla de psykososiale konsekvensene ved å etablere et minnested på Sørbråten. Styreleder Maria Holtane-Berge i Utstranda velforening synes derfor det er underlig at regjeringen likevel velger å gå videre med forslaget:

– Dette er en beslutning som går ut over beboernes helse. Vi synes det er hårreisende at de velger å prioritere folk som ikke bor her foran de som bor her, og sliter med minner etter 22. juli.

Holtane-Berger sier de nå vil vurdere å gå videre med planene om å gå rettens veg for å få stoppet minnestedet på Sørbråten.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober