Hopp til innhold

Kunst verdt seks milliarder i gave

Mannen som arvet kosmetikkgiganten Estée Lauder, Leonard Lauder, har gitt 78 kunstverk til Metropolitan Museum of Art.

Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art i New York

Foto: Mary Altaffer / Ap

Gaven er verdt 5,7 milliarder norske kroner, skriver BBC. Blant kunstverkene finner vi flere av Pablo Picasso, Georges Braque, Juan Gris og Fernand Legér.

– Et fantastisk løft

– Museet har vært svakt på tidlig 1900-talls kunst og på kubismen. Nå får vi mange av epokens største kunstverk, sier en begeistret museumssjef, Thomas Campbell.

Leonard Lauder

Arving til kosmetikkgigantene Estée Lauder, Leonard Lauder

Foto: Evan Agostini / Ap

Det har tatt Leonard Lauder (80) fire tiår å bygge opp en av verdens største samling avkubistisk kunst.

– Dette er en gave til alle som bor i New York og til dem som kommer for å besøke våre flotte museer, sier Leonard Lauder.

Store kunstverk

Samlingen blir berømmet for «kvalitet, fokus og dybde». Den inneholder 33 kunstverk av Pablo Picasso, 17 av Georges Braque og 14 av Juan Gris og Fernand Legér.

Samlingen utgjør trolig rundt 13 prosent av Lauders personlige formue, ifølge Forbes Magazine.

– Gaven er en av historiens mest sjenerøse, skriver magasinet.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)