Hopp til innhold

Derfor blir Nationaltheatrets «extreme makeover» svindyr

Statsbyggs tilstandsrapport om Nationaltheatret er innsikt i nasjonalt hærverk.

Video Nationaltheatret-oppussing kan nærme seg milliarden

Nationaltheatret åpnet den 1. september 1899. Det er tegnet av arkitekt Henrik Bull. Bildet er fra august 2010, da fortauet var sperret av utenfor bygget grunnet fare for ras av teglstein fra fasaden (til venstre i bildet).

Foto: Nyhetsspiller

Kommentar: Agnes Moxnes
Foto: NRK

I går kom Statsbyggs analyse av hva det koster å pusse opp Nationaltheatret.

Tallenes tale er klar: bortimot 900 millioner kroner!

Hvorfor er det gått så galt? Staten er dårlig på omsorgsarbeid for sin bygningsmasse. Da Regjeringen gikk inn for å bygge et nytt nasjonalmuseum, var ett av argumentene at kostnadene med å rehabilitere og pusse opp det gamle Nasjonalgalleriet kostet mer enn det smakte.

Sikres vedlikehold for kulturbygg?

I Einar Lie og Christian Venneslands bok om Finansdepartementet fortelles historien om et nasjonalgalleri som stadig vekk melder fra om vedlikeholdsbehov. Like sikkert som amen i kjerka, valgte den politiske ledelsen å satse på andre saker.

Du vinner ikke neste valg ved å gå inn for å pusse opp et nasjonalgalleri. Du kan derimot vinne et valg ved å gå inn for å bygge et nytt kulturelt storsenter i kommunen din.

I Kristiansand er akkurat Kilden Teater- og konserthus innviet. På senhøsten skal Stavangers nye og gedigne konserthus åpnes. På hvilken måte er vedlikeholdet sikret for disse og mange andre norske kulturhus?

– Styrene må ta sin del av skylda

De ulike styrene som har sittet ved Nationaltheatret må også ta sin del av ansvaret. De har fått lov til å prioritere kunst fremfor vedlikehold i svært mange år.

Det er ikke noe nytt i behovet for oppussing. Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) beskrev i sin rapport fra 1999 skadene som i dag danner grunnlaget for Statsbyggs prislapp.

Men, Nationaltheatret er altså blitt pusset opp underveis. Flere ganger. Mest synlig på 1980-tallet, etter en større brann. Ble det gjort for dårlig arbeid? Det må nesten Riksantikvaren svare på. Teatret ble nemlig fredet i 1983.

Det ligger i kortene at Statsbygg skal ta over ansvaret for bygningen Nationaltheatret. Etter at 900 millioner kroner og to år er brukt til grundig og nødvendig vedlikehold, og sikkert 100 millioner i tillegg for å leie egnede lokaler for teaterfolk på turne i sin egen by.

Politikerne må sikre byggene for fremtiden

Spørsmålet man da må stille seg er; Kommer Nationaltheatret etter denne kapitalkrevende innsatsen til å bli passet på og pusset opp med jevne mellomrom? Når det trengs? Uten at pengene plukkes fra teatres kunstneriske virksomhet?

Spør man en som vet hva det betyr å eies av Statsbygg, Den Norske Opera og Balletts direktør Tom Remlov, er hans svar et klart og tydelig – Nei!

Nationaltheatret trenger og må få en «extreme makeover». Og av politikerne kreves det at de lager skikkelige ordninger som sikrer byggene for fremtiden.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters