Hopp til innhold

Vil lage styrkedrikk av fiskehoder

I mer enn tre år har Tone Aspevik jobbet med å lage proteinpulver av fiskeavfall som kan brukes i sportsdrikker.

Fiskehoder klare for tørkerommet

Fiskehoder regnes som en delikatesse i Nigeria, men avskjær fra fisk kan også ha en framtid her i landet.

Foto: Erling Falch

– I dag brukes dette hovedsakelig som grisefôr, selv om avskjæret er av høy kvalitet, sier Tone Aspevik til forskning.no som først omtalte saken.

Hun er doktorgradsstipendiat hos Nofima og har siden 2012 jobbet med å gjøre hode og rygg fra filetert laks, om til proteinpulver.

For det er mye næring igjen i avskjæret, som kan være en ny kilde til proteiner for en stadig voksende befolkinng.

Skal finne ut av smaken

Tone Aspevik

Tone Aspevik har brukt mange dager i laboratoriet på å finne den riktige smaken på proteinpulveret.

Foto: Øyvind Ganesh Eknes

Aspevik mener arbeidet med å få fram pulveret i seg selv ikke er veldig komplisert. Prosessen består i korte trekk av å bruke enzymer for å bryte ned proteinene som finnes igjen råstoffet.

Det er en annen ting skaper problemer og som Aspevik jobber med å finne ut av.

– Det har en veldig spesiell bittersmak. Hovedmålet i mitt prosjekt har vært å redusere den bittersmaksutviklingen. Jeg har funnet ut prosesser på hvordan man kan redusere bittersmaken, så det bør ikke være så altfor lenge til dette er tilgjengelig for markedet.

Mange bruksområder

Hun er nå inne i sluttfasen med arbeidet sitt, og skal snart levere sin avhandling. Dagene brukes nå mest til skriving og lesing av artikler på kontoret.

Aspevik mener pulveret har et marked, så snart den bitre smaken er borte.

– Selv om det ikke smaker så veldig bittert lenger, smaker det fortsatt en del fisk. Jeg ser for meg at det er mange muligheter i fiskebaserte produkter. Det kommer an på hvem som ønsker å utnytte dette, men det har nok en rekke bruksområder.

Grunnen til at hun har benyttet laks i sin forskning er tilgangen til ferskt råstoff gjennom hele året.

– Jeg kunne vel så gjerne brukt torsk, eller andre fiskearter, sier Aspevik.

Vil bruke hele fisken

Øyvind André Haram

Øyvind André Haram i Sjømat Norge sier de er opptatte av at mest mulig av fisken blir brukt.

Foto: Siv Dolmen / FHL

Nærmere en million tonn av fisken fra norsk sjømatindustri blir i dag ikke brukt til mat, og det er flere som jobber med å finne ut hvordan råstoffet kan utnyttes bedre.

I havbruksnæringen applauderer de alle forsøk på å bruke alt av råstoff, og er opptatte av å kunne bruke mest mulig av fisken.

– Vi har sagt at ingenting skal gå til spille. Enten det er snakk om laks, pelagisk fisk eller annen villfisk. Ikke minst det som i dag blir kastet på havet, sier informasjonssjef Øyvind André Haram i Sjømat Norge.

– Mulighetene er enorme

Han mener i likhet med Aspevik at såkalt restråstoff har et stort potensial og kan være interessant for mange.

– Mulighetene er enorme for restråstoff. Kjake, bein, øye og slim fra fisken er interessant i kosmetikk- og farmasiindustrien. Anvendelsesmulighetene er kjempestore.