Hopp til innhold

Andhøys forsvarer ba om frifinnelse

Forsvarer Brynjar Østgård ba om frifinnelse av eventyreren Jarle Andhøys seilas i Antarktis.

Andhøy og Aagard

TAKKET: Jarle Andhøy takket sin medforsvarer advokat Gunnar Nerdrum Aagard, etter siste dag av ankesaken i Hålogaland lagmannsrett.

Foto: Robert Greiner

Forsvarer Brynjar Østgård ba om frifinnelse av eventyreren Jarle Andhøys seilas i Antarktis.

På siste dag i rettssaken mot Andhøy fastholdt forsvareren det han mente måtte være et klart faktum:

– Å seile i internasjonalt farvann er ikke ulovlig.

Han mente at Andhøy burde frifinnes, fratas saksomkostninger og forøvrig behandles på mildest mulig måte.

NRK er til stede i retten fredag, som er siste dag av ankesaken til Jarle Andhøy i lagmannsretten.

Andhøy og hans forsvarere bruker rettssaken til å forsøke å få ut informasjon om hva som skjedde da Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) Leonard J. Banks (32) omkom på Rosshavet.

For påtalemyndigheten dreier saken seg kun om Andhøy brøt miljøvernforskriften for Antarktis som krever tillatelse fra egen myndighet og forsikring eller garanti som dekker utgifter ved søk- og redningsaksjoner dersom noe skulle skje under en Antarktis-ekspedisjon.

– Men reglene i forskriftene gjelder ikke seilas på åpent hav, og bør føre til frifinnelse, framholdt han.

Aktor Lars Fause (t.v.) hilser på direktør Jan-Gunnar Winther

ANKLAGET: Aktor Lars Fause (t.v.) hilser på direktør ved Polarinstituttet Jan-Gunnar Winther,

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Bot på 45.000 kroner

Førstestatsadvokat Lars Fause la ned påstand om at Andhøy må få en bot på 45.000 kroner for å ha seilt til Antarktis uten tillatelse eller forsikring. Dette er samme sum som i boten Andhøy ble idømt av Nord-Troms tingrett i juni i år.

– Det er ingen menneskerett å seile til Antarktis. Hvis du ikke kan oppfylle kravene om konsekvensutredning og forsikring, må du la være å dra, sa Fause.

Under rettssaken har aktor gjentatte ganger spurt Andøy om han var i land, men eventyreren har nektet å svare på det basert på at han er tiltalt for seilas i internasjonalt farvann.

I prosedyre viste Andhøys forsvarer til at Antarktis ikke eies av noen og at det frie hav går helt til land. Han la også til at iskanter i tillegg kunne gjøre grenser uklare.

– FN er opptatt av at reglene om det åpne hav ikke innskrenkes, understreker Østgård og viste til FNs generalsekretær sin rapport «Questions of Antarctica».

Jarle Andhøy med nytt bildebevis

BILDEBEVIS: Jarle Andhøy la fram dette bildebeviset torsdag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Bildebevis

Jarle Andhøy forsøkte i retten torsdag å sannsynliggjøre at «Berserk» fikk beskjed om å forlate et verneområde nær land i Antarktis. Dagen etter seilte fartøyet inn i en varslet orkan og forliste.

Han la fram et bilde der «Berserk» ligger nær land i verneområdet Backdoor Bay dagen før seilbåten la ut på Rosshavet i Antarktis.

Like etter at bildet er tatt forlater «Berserk» trygg havn.

Seksjonsleder Birgit Njaastad som var saksbehandler for Andhøys to søknader om ekspedisjoner til Antarktis, hadde aldri sett dette bildet.

Og Polarinstituttets direktør Jan-Gunnar Winther har i retten sagt at instituttet har gitt fra seg alle dokumentene som gjelder denne saken.

Det var også strid om Andhøys datamaskin inneholdt bilder av at besetningen var på land. Dersom det kan dokumenteres at Andhøy har gått i land for å søke etter depotene fra Berserk-ferden, vil det ikke herske tvil om at regelverket for ferdsel i Antarktis er brutt.

Det er ventet dom i saken innen 14 dager.

Jarle Andhøy og Gunnar Nerdrum Aaagard

SISTE DAG: I dag går siste dag av ankesaken til Jarle Andhøy. Han ble i Nord-Troms tingrett (bildet) dømt for å ha seilt inn i Antarktis på leiting etter sine døde venner, uten tillatelse fra Norsk Polarinstitutt. Andhøy mener han selv bør frifinnes, fordi han har seilt i internasjonalt farvann.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix