Hopp til innhold

Brudd i lærernes arbeidstidoppgjør

Lærernes organisasjoner, med unntak av Skolelederforbundet, bryter forhandlingene med KS om ny arbeidstidsavtale. Dermed øker faren for lærerstreik til våren.

Tyskundervisning

STREIKEFARE: Lærerne har ikke blitt enig med KS om endringer i arbeidstidene.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

I en pressemelding skriver kommuneorganisasjonen KS at de er skuffet, men ikke overrasket over utfallet.

– Denne forhandlingsrunden har vi hatt fordi vi i forrige runde, for to år siden, ble enige om å forlenge den gjeldende avtalen til ut 2013. Våre standpunkter har vært kjent i mange år, men her har ikke vært bevegelse overhodet. Derfor ble det brudd, sier KS-direktør Per Kristian Sundnes.

Fare for streik

Siden jul har KS forhandlet med lærerorganisasjonene om lokal styring av arbeidstiden.

Ragnhild Lied

AVSTAND: Ragnhild Lied sier partene står langt fra hverandre.

Foto: Utdanningsforbundet

Partene står så langt fra hverandre at det kan bety storstreik i forbindelse med vårens lønnsoppgjør.

KS vil at lærerne skal jobbe 45 uker istedenfor nåværende 39 uker, men ha samme antall arbeidstimer. Det betyr nedkorting av oppspart ferie og avspasering, noe lærerorganisasjonene med støtte fra LO og Unio nekter å godta.

Fredag formiddag valgte Utdanningsforbundet å bryte forhandlingene. Nå blir lærernes arbeidstidsavtale en del av hovedtariffoppgjøret til våren.

Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet, tror lærernes lønnsoppgjør blir så komplisert at det ender hos riksmekleren.

Provoserte lærere

Før bruddet sa hun til NRK Dagsnytt at avstanden mellom kommunene og lærerne var svært stor.

– Det er et angrep på deres mulighet til å være en god lærer for elevene.

I en pressemelding gjør hun det klart at forslagene fra KS provoserer lærerne.

– Hvis KS får presset gjennom kravet sitt, blir det vanskeligere å være den drømmelæreren som Erna Solberg snakker så varmt om, mener Lied.

Utdanningsforbudet frykter at KS-forslaget kan føre til en dårligere skole ved at det åpnes for at kommunene kan kutte i skolebudsjett og lærernes tid til forberedelse og etterarbeid.

– Vi registrerer at et Høyre-ledet KS svarer på regjeringens ambisjoner om et kvalitetsløft i skolen med forslag til arbeidstidsordninger som vil gjøre det langt enklere for kommunene å kutte i skolebudsjettene, hevder Lied.

Men KS avviser at de foreslår endringer i arbeidstiden for å spare penger.

– Både KS, kommunene og den nye regjeringen har sagt at vi skal satse stort på skolen. Det er ingen intensjoner om å spare noe som helst. Det er bare snakk om å utnytte ressursene best mulig, sa Per Kristian Sundnes fredag morgen.

– Vi ønsker at de kommunene som har etterlyst større fleksibilitet og større mulighet til å gjøre lokale tilpasninger ikke skal bli hindret av en sentral særavtale, fortsetter han.

AKTUELT NÅ