Hopp til innhold

Enighet i kommuneoppgjøret

KOMMUNENES HUS (NRK) Over åtte timer på overtid ble partene i kommuneoppgjøret enige. Det blir ingen streik i kommunene.

Anders Folkestad, UNIO

- Det er uklarheter i skissen. Vi trenger mer tid, sier leder i Unio, Anders Folkestad( til høyre) Her utenfor KS-bygget sammen med nestleder Terje Skyvulstad klokka 0530 i morges.

Foto: Line Tomter / NRK

De siste meldinger fra kommuneoppgjøret betyr at partene er blitt enige om den siste skissen som ble lagt frem i 7- tiden i morges.

Det blir ingen streik i kommunene, og faren for streik blant annet i barnehager og skoler er over.

Kommuneansatte har fått beskjed om å gå på jobb, opplyser Unio. Meklingen er nå over åtte timer på overtid.

– Uklarheter knyttet til både beløp og ordlyd i avtaleskissen som riksmekleren la fram, gjør at alle organisasjonene ber om en runde til før de kan svare på om de vil gå for skissen eller ikke, sa UNIO-leder Anders Folkestad til NRK.

Mekler Reidun Wallvik sier hun vil gi partene tid til å vurdere forslaget.

– De får bruke den tiden de synes er nødvendig. Partene har gjort et godt arbeid før vi begynte å mekle og det vil jeg berømme partene for, sa mekleren i kommuneoppgjøret til NRK.

Ny skisse

Riksmekleren måtte legge fram en ny skisse fordi det var full forvirring om hva som lå i den første. Kommunene ønsker å legge fram et nytt lønnssystem, men etter det NRK forstår har partene regnet på forslaget uten å skjønne innholdet.
Det nye forslaget som nå er lagt fram skal være klarere enn det tidligere.

NRKs kommentator Magnus Takvam mener at det faktum at partene sitter åtte timer på overtid og diskuterer skisser er et godt tegn.

– Dette tyder på at partene er innstilte på å få til en løsning, sier Magnus Takvam.

Konsekvenser ved streik

Alle kommuneansatte har nå fått beskjed om å gå på jobb som vanlig i dag. En streik i kommunene blir det eventuelt først i morgen.

En eventuell storstreik vil føre til stengte skoler og barnehager rundt om i landet. Togtrafikk stanser. Politi, fengselsvesen, helsevesen, toll og skatt berøres. Parkeringsvakter, bibliotekansatte, meteorologer, ansatte i Statens vegvesen, Mattilsynet, Jernbaneverket og NVE er også grupper som kan gå ut i streik. I Tromsø kan meteorologene bli tatt ut i streik, noe som vil føre til at Nord-Norge forsvinner fra NRKs værkart – og i verste fall kan stanse flytrafikken i hele landsdelen, ifølge Forskerforbundet.

Les: Ingen streik i Oslo kommune i dag

Fortsatt mekling for statsansatte

Riksmekler Nils Dalseide

Riksmekler Nils Dalseide utenfor Riksmeklerens kontor under meklingen i offentlig sektor søndag kveld.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Riksmekler Nils Dalseide har fremdeles tro på at det blir en løsning i meklingen i statsoppgjøret og fortsetter derfor meklingen utover i morgentimene.

Her er det foreløpig ikke lagt fram noen skisse og partene har ikke noe skriftlig å forholde seg til.

- Vi har jobbet med mekling i hele natt og har hatt en veldig god prosess. Det er mindre avstand på flere punkter. Vi håper fortsatt at det er mulig å komme fram til noe som kan være brukbart for alle, eller for de fleste, sier riksmekler Nils Dalseide til NRK. .

- Hvor langt unna er løsningen?
– Det er vanskelig å si, men partene ønsker å være her og ønsker å ha dialog. Det betyr det at vi kommer nærmere, sier han til NRK.

Mulig storstreik

Til sammen er om lag en halv million ansatte i staten, kommunene og fylkene omfattet av oppgjøret i offentlig sektor, og så mange som 30.000 ansatte i stat og kommune kan bli tatt ut i streik.

Lønnsforhandlingene foregår på tre tariffområder – statlig, kommunalt og Oslo kommune. På arbeidstakersiden finnes de fire hovedorganisasjonene Unio, YS, LO og Akademikerne.


AKTUELT NÅ