Hopp til innhold

– De over 70 bør få jobbe

– Gi oss som har lyst, lov til å jobbe også etter fylte 70, ber pensjonert konsulent Bodil Hjelbak Rønningen. Det er økt interesse blant seniorer for å stå lenger i jobb, men arbeidsgivere takker nei.

Bodil Hjelbak Rønningen

Bodil Hjelbak Rønningen har fylt 70, men synes fortsatt det er både interessant og givende å stå i jobb. - Hvorfor skal man ikke få lov til å jobbe hvis man lyst, spør hun.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Jeg synes flere burde kunne stå i arbeid til de er 70 år, sier Bodil Hjelbak Rønningen på Lillehammer. Hun har selv nylig fylt 70 år, og jobber som pensjonert konsulent på skolekontoret i Lillehammer.

Hun har egentlig pensjonert seg, men blir innleid som konsulent når skolekontoret trenger folk. Det utgjør til tider en heltidsjobb for Bodil, og det er hun fornøyd med.

– Jeg synes det er moro og spennende å jobbe, sier hun.

Hjelbak Rønningen stiller seg undrende til bestemmelsene om at man må slutte når man nærmer seg 70 år.

– Det skapes noen forventninger om at man skal slutte når man er 62, 65 eller 67 år, enten man vil eller ikke. Men mange både vil og kan jobbe lenger enn dette, sier Hjelbak Rønningen.

Halvparten mener 70-åringene må slutte

I en undersøkelse NRK har gjort blant rådmennene i Hedmark og Oppland sier

  • halvparten nei til at de over 70 skal få retten til å jobbe videre
  • 12,5 prosent vet ikke
  • 37,5 prosent sier ja til å heve aldersgrensen
  • 40 prosent sier at de har ansatte over 70 år i kommunen
NRK spørreundersøkelse

Grafisk framstilling over svarene rådmenn i Hedmark og Oppland ga på spørsmål fra NRK.

Foto: Truls Aagedal / NRK/grafikk

I dag varierer aldersgrensen i arbeidslivet mellom 67 og 70 år.

I følge arbeidsmiljøloven kan arbeidsgiveren si opp folk som har fylt 70 uten annen begrunnelse enn alder, og lavere alder kan også brukes som oppsigelsesgrunn dersom saken «er saklig begrunnet og ikke uforholdsmessig inngripende». (Arbeidsmiljøloven § 15-13a.).

Bodil Hjelbak Rønningen på Lillehammer vil gjerne jobbe, fordi hun både mener jobben er morsom og utfordrende. Hun mener også at jobben "holder henne våken".

– Og det er jo positivt, ler hun.

Bodil Hjelbak Rønningen

Bodil Hjelbak Rønningen spiller tennis hver uke for å få mosjon. - Det gir fysisk og psykisk overskudd til jobben, sprudler hun.

Foto: Åsmund Hasli / NRK

Hun mener imidlertid at tilbakemeldinger fra arbeidsgiver er svært viktig.

– Gjennom tilbakemeldinger kan jeg justere arbeidet mitt, og både positive og negative reaksjoner er bra. Det gir motivasjon til å korrigere arbeidet, og gir en pekepinn på hva som fungerer, mener hun.

Liten interesse for de eldre blant arbeidsgivere

Ifølge arbeidsmiljøloven kan altså arbeidsgiveren si opp folk som har fylt 70 uten annen begrunnelse enn alder.

– Denne aldersgrensen bør fjernes, fordi den er med på å underbygge forestillingen om et aldring er negativt for arbeidsprestasjonene, mener Per Erik Solem, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Solem er også professor i gerontologi (læren om alderdom) ved Høgskolen i Gjøvik.

Han forklarer at det er mindre interesse blant arbeidsgivere for å ha den eldre garde lenger i jobb.

Han mener derfor at samfunnet går glipp av ferdigheter, kunnskap og ekspertise ved at folk slutter tidlig i arbeid.

Per Erik Solem

Per Erik Solem forsker på eldre i arbeidslivet. - Det er stadig større interesse blant de eldre for

Foto: Anne Storaunet / NRK

– Det blir stadig viktigere å ha de eldre lenger i jobb etterhvert som aldersfordelingen forskyver seg oppover, og vi blir flere eldre, sier han.

Solem sier at det de siste årene har det vært en økende interesse blant seniorer til å stå lenger i jobb, men at det ikke har vært den samme interessen blant arbeidsgivere til å ansette eller å holde på de eldre.

Han sier at dette kommer tydelig fram i et såkalt "Seniorpolitisk barometer", som gjennomføres av Senter for Seniorpolitikk.

– Denne tendensen har vært tydelig fra 2003, med en liten avflating i 2008. Da var det finanskrise, og interessen blant arbeidsgivere til å holde på de eldre ble dårligere. Interessen har aldri kommet seg opp igjen etter 2008, forklarer han.

Ulike politiske meninger

Høyreleder Erna Solberg er den poltikeren som har vært tydeligst på at hun ønsker å heve aldersgrensen for arbeidstagere, uavhengig av bedriftsinterne grenser som i dag er på 67 og 70 år.

Solberg får støtte av Stortingsrepresentant for Høyre i Hedmark, Gunnar Gundersen.

– Jeg mener aldersgrensen bør heves, i alle fall til 75, fordi vi ser stadig flere eldre som ønsker å stå i jobb. Vi lever også lenger, så vi må endre holdningene til at flere ønsker å jobbe lenger, sier han til NRK.

Gunnar Gundersen, Høyre

Gunnar Gundersen (H) mener det er opp til arbeidsgiveren å legge en plan for hvordan den eldre arbeidstakeren kan trappe ned karrieren på en god måte.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Seniorer er en stor ressurs for samfunnet bare man lærer seg å utnytte den på riktig måte, her har offentlig og privat sektor mye å lære. Det øker selvfølgelig kravet til god kommunikasjon til mellom arbeidstaker og arbeidsgiver for å unngå tvister.

NRK har sendt ut forespørsel til en rekke politikere fra ulike politiske partier om det er riktig å heve aldersgrensen for retten til å stå i arbeid.

– Frp har fremmet forslag om å fjerne aldersbestemmelsen i arbeidsmiljøloven som gir arbeidsgiver rett til å si opp arbeidstakere over 70 år. Frp mener at man fritt skal kunne velge når man vil gå av med pensjon og at alder i seg selv ikke skal være grunnlag for å kreve at folk fratrer og går over på pensjon, skriver Morten Ørsahl Johansen i Oppland FrP i en epost.

Også Olov Grøtting i Senterpartiet skriver at hun er for at de over 70 skal få stå i arbeid. « Jeg ønsker at mennesker over 70 år skal ha rett til å jobbe. Det er en menneskerett å skulle få lov til å jobbe dersom en er i stand til det,» skriver hun til NRK.

Arbeiderpartiets Torstein Rudihagen er mer delt i spørsmålet.

Torstein Rudihagen

Torstein Rudihagen (Ap) er delt i synet på hvorvidt det bør komme endringer i lovverket for arbeidstagere på over 70 år.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Vi kan i framtida oppleve arbeidsledighet, ungdom som blir gående uten jobb selv om de har god utdanning. I en slik situasjon, vil vi gjerne ha større gjennomstrømming i arbeidslivet. Det kan også skje at eldre over 70 år ikke selv ser at de ikke bidrar nok på jobb, men velger å fortsette. Det setter arbeidsgiver og kolleger i en vanskelig situasjon, skriver han i en epost.

Derimot sier partifelle Anette Trettebergstuen, stortingsrepresentant fra Hedmark, at hun er helt klar på at de eldre bør få stå i arbeid til fylte 75.

– I framtidens Norge kommer vi til å oppleve mangel på arbeidskraft. Det betyr at de som kan og ønsker å bidra, må gjøre det. De eldre er en kjemperessurs, og de må få lov til å bidra, også de over 70 år, sa Trettebergstuen i et intervju med NRK i sommer.

Created by InfoDispatcher

SENIORGRENSE-290113-OP18-160148-SI

Motstand i LO og NHO

Men LO og NHO er negative til å heve aldersgrensen for arbeidstakere.

– Jeg ser ikke behov for å øke aldersgrensen utover 70 år. Etter et langt arbeidsliv er mange slitne før man når pensjonsalder, skriver Iver Erling Støen, LOs Distriktssekretær i Oppland til NRK.

Han mener at man heller bør vi fokusere på å øke yrkesdeltakelsen utover 64 år som er dagens gjennomsnitt.

– En slik effekt ser det nye systemet for kombinasjon av arbeid og pensjon allerede ut til å ha fått. Dernest gjenstår mye før bedriftenes pensjonsordninger er tilpasset den nye folketrygden, skriver han.

NHO er i likhet med dette mer opptatt av at arbeidstagere skal stå i jobb til de er 67 år, enn at den lovlige aldersgrensa for å stå i arbeid skal heves fra 70 år.

«NHO vurderer det slik at det verken er reelt behov eller vesentlige argumenter for å endre den lovfestede aldersgrense på 70 år. Dagens regler gir for øvrig partene lokalt muligheter for å avtale at medarbeidere står i stilling etter fylte 70 år. Etter NHO sitt syn bør avgjørelsen mht. til dette ligge i den enkelte virksomhet, vurdert ut fra konkrete forhold i den enkelte sak,» skriver advokat Frode Berntsen i NHO til NRK.

Se synspunktene til NRKs politiske kommentator Magnus Takvam:

 – Gi oss som har lyst, lov til å jobbe også etter fylte 70, ber pensjonert konsulent Bodil Hjelbak Rønningen. Det er økt interesse blant seniorer for å stå lenger i jobb, men arbeidsgivere takker nei.

Kommentator Magnus Takvam om pensjonsalder

Flere saker fra Innlandet