Hopp til innhold

Innvandrere frykter at de mister unik språkopplæring

Her kan innvandrere lære norsk og følge med på nyhetene samtidig. Men det unike tilbudet står nå i fare for å bli lagt ned på grunn av dårlig økonomi.

Saynab M. Guleed og Fduma Muhammed

Innvandrerkvinnene Saynab M. Guleed og Fduma Muhammed stortrives sammen, og er redde for å miste det gode tilbudet de har for å lære norsk.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Nærmiljøsenteret på Gulset i Skien er basert på frivillig arbeid og tilbyr blant annet eldre, innvandrere og ungdom ulike aktiviteter. Nå frykter senteret at de må legge ned om de ikke får penger fra kommunen.

Senteret trenger 370.000 kroner for å klare driftsutgiftene neste år. I dag avgjør bystyret i Skien om de får fortsette eller ikke.

– Jeg lærer nye norske ord hver eneste dag, sier Saynab M. Guleed og smiler bredt mens hun blar i en av lokalavisene.

Guleed, som er fra Somalia, er en av dem som ofte møter andre innvandrerkvinner på senteret. Hun synes det er flott at hun både kan lære norsk og følge med i nyhetene samtidig.

Det er jo viktig å følge med på det som skjer både lokalt og i Norge ellers, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Innvandrerkvinner i Skien

Innvandrerkvinnene møter andre innvandrer og nordmenn på senteret, og lærer mye nytt i det norske språket.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Ville skape en møteplass

Rundt bordet er det mange nye ord. Denne kvelden leses blant annet avisartikler om langrenn, kulde, snø og løyper. Rundt bordet er det folk fra alle verdenshjørner som Somalia, Palestina, Spania, Burundi og Colombia.

Ideen til opplæringsprosjektet kom fra Schukri Muhammed fra Somalia. Hun ville skape en møteplass der hun kunne møte folk i nærmiljøet og samtidig lære seg norsk.

– For meg var det viktig å komme meg ut for å treffe nye mennesker, og samtidig lære meg språket her jeg bor, sier hun.

Daglig leder ved Gulset Nærmiljøsenteret, Gisle Lunde, gleder seg over å gjøre innvandrerne bedre rustet til å snakke med naboen.

Vi snakker masse om nyhetene og været i Norge. Også det som står i avisene. Så oppdager vi at mange innvandrere, også de som har bodd her lenge, ikke har avisene hjemme. De ser heller ikke på norske nyhetssendinger på fjernsynet. Da er denne møteplassen til god hjelp, sier han.

– Barna var flaue

Saynab Muhammed Guleed og Faduma Muhamed forteller at barna deres var flaue over at de ikke snakket godt norsk, men med god hjelp av nærmiljøsenteret blir de to mødrene stadig flinkere.

– Jeg synes det er kjempeviktig å være sosial og være sammen med andre nordmenn for å lære mer.

Hun tar et godt tak rundt Gisle Lunde, og smiler.

– Jeg vil bare ha han her sammen med meg hele tiden, for da lærer jeg så mye.

Vil gi 200 000 kroner

Heidi Hamadi

Heidi Hamadi mener det gjøres et godt arbeid på Gulset.

Foto: Kristin Rivrud / NRK

Heidi Hamadi (SV) er leder i Hovedutvalget for næring, miljø og kultur. Hun syns sentre som senteret på Gulset er viktige, og sier at hun håper arbeidet skal fortsette.

Senteret trenger altså 370 000 kroner, mens rådmannen har foreslått 200 000 kroner i støtte.

– Tenker du at dere vil gi dem de 170 000 ekstra?

– Vi har lagt oss på rådmannens forslag. Begrunnelsen for det er at vi i utgangspunktet gir maksimalt i forhold til det som er forventet. Fordelingen i forhold til tilskudd til drift av frivillighetssentraler er basert på at stat og kommune deler 60–40. Staten gir maksimalt tilskudd på 300 000 kroner og kommunen gir 200 000, sier Hamadi.

– I tillegg har Gulset frivillighetssentral fått 100 000 kroner til å drive leksehjelp. Vi håper sentralen skal kunne drive videre på det grunnlaget, men vi registrerer at de også har en utfordring i og med at de har påtatt seg lønns- og pensjonskostnader som overskrider det tilskuddet de får.

Saken skal behandles i bystyret i kveld.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark