Hopp til innhold

Biskoper kjemper mot salmedød

Biskopene i Stavanger og Bjørgvin vil starte folkebevegelse for å bevare salmeskatten. I går inviterte Erling Pettersen folk hjem i stua si i Stavanger.

Stavangerbiskop Erling Pettersen håper han har startet en liten folkebevegelse for salmesang. 
Han frykter at salmene blir glemt, og mener Kirken må ta ansvar nå som skolen ikke gjør det, og i går kveld var det avspark - hjemme i stua i bispeboligen i Stavanger.

Salmesang hjemme hos Erling Pettersen. Foto: Odd Rune Kyllingstad.

– Det som skjer er at vi skal samles og synger, sammen med Bjørgvin bispedømme som møtes i Bergen. Vi skal løfte salmesangen som en del av, ikke bare gudstjenestelivet, men av livet vårt som gir oss glede og som knytter oss sammen som fellesskap, sier Stavangerbiskop Erling Pettersen.

Erling Pettersen

Stavangerbiskop Erling Pettersen inviterte til gjenopplivning av salmetradisjonen i stua si i går. Kampanjen fortsetter.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK
Ragnhild Halle

Ragnhild Halle er kulturrådgiver i kirken.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

Pettersen og Halvor Nordhaug, de to biskopene nederst på Vestlandet, frykter at salmene blir glemt, og mener Kirken må ta ansvar nå som skolen ikke gjør det. Og i går kveld var det avspark hjemme i stua til kirkens overhode i Stavanger.

  • Hør radioreportasje fra samlemøtet nederst i artikkelen.

Vil bringe salmer til flere generasjoner

Pettersen åpnet det staselige hjemmet sitt for flere sangglade mennesker i går kveld. Da gikk startskuddet for en aldri så liten folkebevegelse for salmesangens fremme

– Kjempeflott. Salmer er jeg glad i. Dette er veldig flott, sier Anne Synnøve Eikill, før hun tok plass i sofaen.

– Jeg er biskop i et bispedømme der det synges veldig mye, men det er helt klart at vi trenger å fornye salmesangen. Ikke bare for de nye generasjonene men for 30-40-åringene som ikke har fått det inn med skolen slik som vi eldre over 60 har, sier Erling Pettersen.

Salmekveld.no

Etter at kristendommen ble avløst av RLE-faget i skolen har kirken en jobb å gjøre, mener biskopene i Stavanger og Bjørgvin. Nå håper de at flere inviterer til salmesang i stua.

– Vi har laget et lite verktøy som heter Salmekveld.no. Det er bare for å gi litt ideer og forslag til hvilke salmer du kan synge hvis du er litt i tvil. Det viktigste er å invitere naboer, foreningen, venner eller andre og si at nå skal vi synge salmer sammen, sier kulturrådgiver i kirken, Ragnhild Halle.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Biskopen i Stavanger har starta ein folkebevegelse for salmesangen. 
Han fryktar at sangene går i gløymeboka, og vil at folk skal arrangera salmekvelder heime.
Ei nettside skal gje hjelp og inspirasjon, og i går inviterte biskopen til avspark heime i si eiga stue:

Salmesang i bispeboligen i Stavanger. Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

– Synd med bare gamle salmer

Eyvind Skeie

Prest, forfatter og salmedikter Eyvind Skeie synes artister som gir ut salmer på cd bør ta for seg nyere materiale.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

– Man lærere ikke så mye salmer i skolen, så vi må løfte opp salmen, og vise at det er en levende sjanger, kunst og kulturform, sier Eivind Skeie.

Han er en av våre fremste salmediktere, og håper folkebevegelsen vil spre seg ut over landet.

– Jeg reiser mye rundt på salmekvelder i kirker, men dette var en veldig god idé, sier Skeie.

Artister som fortsatt gir ut salmer på cd er viktig for salmetradisjonen, men de mangler fantasi i valget av sanger, mener Skeie.

– Det litt dumme med det er at de ofte synger veldig gamle sanger. Men det lages jo ikke så mange nye salmer. Det viser at salmene er veldig tradisjonsbestemt og lever veldig dypt i folkesjelen, sier han.

– En salmeskatt

– Det er bra tekster, mye innhold og mye om livet, sier Gunn Heidi Dybdahl.

Hun arbeider på bispekontoret i Stavanger, og hadde tatt turen innom sjefen i går. Det samme hadde Jorunn Lovise Husan og samboer, domkantor Oddgeir Kjetilstad

– Det kalles jo en salmeskatt og det er det det er. Nå må vi også ha salmekveld hjemme i stua vår, sier Kjetilstad, men påfølgende bekreftelse fra samboer Husan.

– Nå skal vi til å synge oss inn i en modus som kommer til å vare lenge, sier biskop Erling Pettersen.