Hopp til innhold

Amerikanar er kjøparen av «Skrik»

Den mystiske kjøparen av Munch-måleriet «Skrik» er avslørt som finansmannen Leon Black.

Leon Black

Leon Black er ifølgje Wall Street Journal den som var villig til å betala mest for Edvard Munchs «Skrik».

Foto: MIKE SEGAR / REUTERS

Det verdskjende Munch-måleriet blei seld for rekordhøge 120 millionar dollar på Sotheby`s-auksjonen i New York i starten av mai.

Avisa Wall Street Journal opplyser onsdag kveld at den amerikanske forretningsmannen Leon Black er mannen som punga ut svimlande 689 millionar norske kroner for Skrik etter ein dramatisk 12 minutt lang bodrunde.

Måleriet av den norske kunstnaren er det dyraste måleriet som nokosinne er seld på auksjon.

Black er største partnaren i firmaet Apollo Global Management, som han sjølv var med på å starta i 1990. Han skal vera god for 3,2 milliardar dollar, eller om lag 19,6 milliardar norske kroner (mars 2012).

Den kunstglade forretningsmannen er følgjeleg rangert som den 107. rikaste personen i USA, og som den 330 rikaste i verda av Forbes Magazine.

Kunstsamling verd 750 millionar dollar

61-åringen er ein samlar, og sit i styret til The Metropolitan Museum of Art i New York. Han har studert kunst ved Dartmouth College og og forretningsleiing ved Harvard-universitetet.

Kunstsamlinga til Black er verd 750 millionar dollar, og det vidgjetne Skrik-måleriet hamnar i godt selskap. Samlinga til Black inneheld nemleg verk av Raphael, Vincent van Gogh, J.M.W. Turner og Pablo Picasso, blant andre.

For tre år sidan kjøpte Black teikninga «Head of a Muse» av Raphael for rekordhøge 57, 6 millionar dollar.

Skrik på auksjon ved Sotheby's i New York

Skrik på auksjon ved Sotheby`s i New York den 3. mai i år.

Foto: CARL COURT / Afp

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)