Hopp til innhold

Demonstranter og politi barket sammen

Den store generalstreiken i Sør-Europa endte i tåregass, gummikuler og steinkasting.

Storstreiken i Sør-Europa endte i gatekamper i Spania, Italia og Hellas 14. november.

SINNE OVER PENGEKUTT: Storstreiken endte i gatekamper mellom demonstranter og opprørspolitiet i Spania, Italia og Portugal.

Gatekamper

En demonstrant ligger skadet på bakken etter sammenstøt med opprørspolitiet i Valencia, Spania.

Foto: Fernando Hernandez / Ap
Gatekamper i Roma

Opprørpoliti holder en demonstrant ned mot bakken i Romas gater.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters
Demonstrasjon i Spania

En polititjenestemann i Madrid gir sin kollega hjelp etter at han har blitt skadet.

Foto: Paul White / Ap
Demonstrasjon i Roma

Demonstranter i Roma.

Foto: Gregorio Borgia / Ap
Demonstrasjon i Portugal

Også i gatene i Lisboa i Portugal markerte demonstrantene seg. Her bærer de bengalske lys mot parlamentet.

Foto: Francisco Seco / Ap

Det er foreløpig usikkert hvor mange som ble skadet da den varslede storstreiken utviklet seg til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti. Det var spesielt i Spania og Italia det gikk hardt for seg onsdag.

Ifølge den spanske avisa El Paìs skal 40 personer være skadd, blant dem 18 polititjenestemenn. Tallet steg ifølge AP til 74 skadde utover kvelden. 142 er blitt arrestert i Spania.

Flere skal ha blitt skadet da politiet forsøkte å spre demonstrantene med batonger og tåregass. Demonstrantene svarte med å kaste løse gjenstander og fyrverkeri.

I Italia skal 17 polititjenestemenn ha blitt skadet, ifølge AFP.

Også i Portugal la folket ned arbeidet onsdag. Fem demonstranter skal ifølge nyhetsbyrået ha blitt skadet etter sammenstøt med opprørspolitiet utenfor parlamentet.

I Hellas demonstrerte flere tusen mennesker utenfor det greske parlamentet og i Atens gater onsdag mot de vedtatte, smertefulle kuttene på rundt 100 millarder norske kroner.

Det er første gang at fire land går sammen om å arrangere en storstreik.

– Styrer mot arbeidsledighet, elendighet og fattigdom

Noen mister jobben mens andre mister huset. Andre opplever å få redusert pensjon eller sykelønn. Onsdag gikk mange titalls tusen europeere ut i gatene for å protestere mot regjeringenes sparetiltak.

– Det er klart det er en politisk streik, i protest mot regjeringens usosial politikk

som driver folk til selvmord, sier Igancio Fernandez Toxo som er fagforeningsleder i Spania. Han sier politikerne styrer mot arbeidsledighet, elendighet og fattigdom.

I flere europeiske land har Toxo mange meningsfeller. Tusenvis har hørt på Den europeiske faglige samorganisasjon som har oppfordret sine medlemmer til å holde seg unna arbeidsplassen i dag.

– Kuttene løser ikke problemene

– Kuttene fører til økt sosial uro, de løser ikke de økonomiske problemene, sier organisasjonens leder Judith Kirton-Darling til BBC.

Siden 2007 har arbeidsledigheten i Europa steget jevnt og trutt. Ved utgangen av oktober var det over 18 millioner europeere uten jobb. I Spania er ledigheten nå på over 25 prosent, rekordmange av dem er unge.

Og Hellas følger etter som nummer to på lista med 21,5 prosents ledighet.

Senest søndag vedtok nasjonalforsamlingen i Hellas et budsjett med innstrammingstiltak på 13,5 milliarder euro. Kreditorene krever blant annet at Hellas må redusere statsgjelden til 120 prosent av BNP innen 2020. Innstrammingene i budsjettet inkluderer blant annet kraftige kutt i lønninger og pensjoner.

Uten kriselånet risikerer Hellas å gå konkurs 16. november, når et lån på 5 milliarder euro forfaller.

Selvmord blant husløse

Fortvilelsen blant folk som må gå fra hus og hjem har drevet noen til å ta sitt eget liv. Siden 2008 har 350 000 spanjoler blitt kastet ut av hjemmene sine fordi de ikke klarte å betjene lånene sine.

Bankene fått voldsom kritikk for å være for strenge mot huseiere og flere av dem har nå endret på den strikte praksisen.

Også i Storbritannia har man sett en økning i denne dystre statistikken. Forskere ved Cambridge-universitetet har foretok en såkalt trendanalyse der de sammenlignet antallet selvmord med tidligere prognoser.

Mellom 2008 og 2010 var det 846 flere selvmord blant menn i England enn det ville ha vært dersom landet hadde gått klar av de økonomiske nedgangstidene.

Senest i ble det kjent at den britiske utdanningsdepartementet kutter 1000 stillinger for å redusere budsjettet sitt.

– Vi er spilt ut på sidelinjen

Greske fagforeninger mener de er spilt helt ut over sidelinjen.

– Greske lønninger er kuttet med opptil femti prosent og fagforeningene blir ikke tatt med på forhandlinger. Vi bare dikteres stadig nye kutt, sier Stathis Anestis i den greske fagorganisasjonen GSEE til NRK.

Ikke råd til ferie

Også Portugal har tatt store kutt.

– Mange står i kiosken og ser på ukebladenes blanke forsider, men de tar seg ikke råd til å kjøpe, forteller Lina Santos til BBC. Hun driver en kiosk på en av togstasjonene i Lisboa.

Santos sier at mange er plaget av usikkerhet. Hun forteller blant annet om den 30 år gamle sønnen som har lastebilsertifikat, men klarer ikke finne seg en fast jobb.

En ny undersøkelse viser at 91 prosent av familiene i Portugal ikke kunne ta seg råd til én ukes ferie i året, melder BBC.

Og det er ikke bare de fattigste som sliter. Mange i middelklassen har høye lån som gjør dem svært utsatt, viser undersøkelsen fra Universidade Tecnica i Lisboa.

Men selv Tyskland, som har klart gjelds- og finanskrisen bedre enn de fleste andre eurolandene, opplever nå stagnasjon.

Den tyske Forbundsbanken har advart mot en tilbakegang i fjerde kvartal og tidligere har det tyske finansdepartementet kommet med en lignende prognose.