Hopp til innhold

Staten tvinger Oslo til å drepe ville dyr

Det hender at elg og grevling trekker til byen og går seg fast i garasjeanlegg eller andre trange rom. I slike tilfeller vil Oslo kommune ha muligheten til å kunne bedøve og flytte dyrene istedenfor å drepe dem. Det får de ikke lov til.

Elg drept på Oslo Lufthavn i 2012

Denne elgkalven forvillet seg inn på Oslo Lufthavns område høsten 2012, og måtte bøte med livet da den nærmet seg terminalbygget. Oslo kommune mener at man i slike situasjoner like gjerne kunne bedøvet dyret for å slippe det fri i skogen etterpå.

Foto: NRK

– En gang havnet en grevling inne på en do på en bensinstasjon på Grefsen, forteller viltforvalter Tea Turtumøygard i Oslo kommunes bymiljøetat.

– Og det har skjedd mange ganger at elg faller ned i tomme eller vinterstengte svømmebasseng. I slike tilfeller hadde det vært en fordel å kunne bedøve og flytte dem ut.

Oslo kommune har sammen med Fylkesmannen i Oslo og Akershus søkt Miljødirektoratet om lov til å kunne bruke bedøvelse på ville dyr. I trange byrom kan det være vanskelig å skyte for å drepe, på grunn av fare for rikosjettering av kulene.

Tea Turtumøygard

Tea Turtumøygard i Oslo kommune sier de ønsker dette både av hensyn til publikum og dyrene.

Foto: Gro Koppen / Oslo kommune

– Vi tenker både på publikum og på dyrene. Hvis dyrene er friske, mener vi det er bedre å bedøve og flytte dem enn å drepe dem.

Vil ikke gi tillatelse

Så langt har Miljødirektoratet avslått søknaden fra Oslo kommune.

De mener blant annet at flyttingen kan føre til sykdomsspredning, at bedøvelsesgevær kan føre til like stor frykt som vanlige våpen og at jaging fra et område til et annet bare forflytter problemet.

– Bedøvelse er vanligvis et dårlig egnet virkemiddel, forteller Terje Bø i Miljødirektoratets viltseksjonen.

– Det kan ytterligere skjerpe til en situasjon som er vanskelig i utgangspunktet. Ofte er det dessuten snakk om dyr som er tallrike, og det er ikke noe bevaringsmål å ta vare på hvert enkelt individ.

Men her kan det også være snakk om ulv og gaupe som er bevaringsverdige. Er det en annen situasjon?

– Nei, egentlig ikke. Det vil være det samme prinsippet: bedøvelse er ikke et egnet virkemiddel.

Ønsker flere virkemidler

Oslo kommune har klaget på vedtaket, og ber direktoratet vurdere saken på nytt.

– Etterhvert som Oslo ekspanderer vil det komme stadig flere konfrontasjoner mellom dyr og mennesker som potensielt kan være farlige. Jeg synes det er viktig å ha en backup-løsning i tillegg til tradisjonelle metoder, sier Turtumøygard.

De presiserer i klagen at bedøvelse og flytting ikke skal komme istedenfor dagens praksis med jaging, fangst eller avliving, men at det skal være et supplement.

Det er ikke snakk om å bedøve elg eller andre dyr som regelmessig kommer inn i villahager eller bynært miljø. Disse vil i tråd med dagens praksis, bli avlivet dersom de vurderes å utgjøre en risiko.

Fra klagen på vedtaket / Oslo kommune