Hopp til innhold

Sametingspolitikere: – Gleder oss til å innta Stortinget i september

Sametingets Plan- og finanskomite har hatt møter på Stortinget denne uken. De fikk også gleden av å prøvesitte stolene i Lagtingssalen.

Sametingets plan- og finanskomité på Stortinget.

Sametingets plan- og finanskomité på omvisning på Stortinget. I september samles Sametinget til plenumsmøte på Løvebakken. Fra venstre: Vibeke Larsen (Ap), Jovna Zakharias Dunfjell (Åarjel-Saemiej Gïelh), Toril Bakken Kåven (Nordkalottfolket), Kirsti Guvsam (NSR), Knut Inge Store (Ap), Anita Ravna (NSR) og Aud Helene Martinsen (Frp).

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Det var stort å få sitte litt i Lagtingssalen og jeg gleder meg virkelig til vi skal ha plenum her på Stortinget i september, sier leder for sametingets Plan- og finanskomité, Kirsti Guvsam (NSR).

Komiteen har denne uken møtt stortingets Finanskomité og Kommunal- og forvaltningskomité. Det ble også tid til omvisning på Løvebakken, som endte i Lagtingssalen.

I slutten av september fylles den med samiske folkevalgte.

– Kun prøvesitting

Nestleder i sametingets møtelederskap, Anita Ravna, er også medlem av Plan- og finanskomiteen. Hun er blant de som har foreslått pleunumsmøte på Stortinget, og opplevde besøket i Lagtingssalen som noe veldig spesielt.

– Det blir nok enda mer høytidelig når sametingets plenum starter, og vi sitter der som representanter, nå var det bare prøvesitting, legger hun til med et stort smil om munnen.

Det var også i dette rommet på Stortinget at enkelte folkevalgte hadde ønsket å ta i mot Tibets statsoverhode, Dalai Lama ,under hans besøk i Oslo våren 2014.

Sametingsrepresentanter i Lagtingssalen

Sametingets plan- og finanskomité prøvesitter stolene i Lagtingssalen.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Høytidelig stemning

Ravna tror at Lagtingssalen vil føles enda mer spesiell når alle sametingsrepresentantene sitter i salen.

– Lagtingssalen er jo en veldig flott sal, det er jo høytidelig stemning der, og man blir litt ærbødig av å sitte der, sier Ravna.

.Flere av de andre i sametingets delegasjon satte også stor pris på omvisning og besøket i Lagtingssalen.

– Det er spesielt å være her og få oppleve Stortinget på nært hold, kommenterte Aud Helene Martinsen (Frp), på tur fra Lagtingssalen til Vandrehallen.

– Styr med koftesølv

Sametingets møteledelse har allerede vært på befaring på Stortinget. De har også hatt møte med Stortingdirektøren og Stortingspresidenten for å planlegge plenumsmøtet.

Det er fortsatt en god del planlegging som gjenstår.

– Vi er spent på hvordan det skal gå når flere titalls koftekledde skal forbi sikkerhetskontrollen med søljer og belter, men vi må forberede oss godt, og være i dialog med Stortinget for å få til gunstige ordninger, sier Ravna.

Hun regner med at bare det å finne fram på Stortinget kan bli en utfordring.

– Vi har bedt om å få komitemøter og gruppemøter i samme bygg, slik at vi ikke behøver å bevege oss så mye de første dagene, sier hun.

Sametingets plan- og finanskomité på omvisning på Stortinget.

Sametingets plan- og finanskomité på omvisning på Stortinget. Her er de i Eidsvollsgalleriet, som var den uformelle møteplassen på Stortinget, før vandrehallen ble bygget.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Kulturbygg og skolebøker

Selv om Guvsam, Ravna og resten av delegasjonen muligens opplevde prøvesittingen i Lagtingssalen som et av høydepunktene under stortingsbesøket denne uken, så var presentasjon av Sametingets ønsker til neste års statsbudsjett hovedformålet med turen.

– Det har vært gode møter med både Finanskomiteen og Kommunal- og forvaltningskomiteen, sier Guvsam.

Sametinget ønsker mer penger til produksjon av samiske læremidler og ber regjeringen og Stortinget igjen om å sette av penger til å bygge sørsamisk kultursenter Saemien Sijte på Snåsa og et bygg til Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš i Kautokeino.

Totalt ble det bevilget 890 millioner kroner til samiske formål ved siste statsbudsjett, inkludert 430 millioner til Sametinget. I år ber Sametinget om en budsjettøkning på over 190 millioner kroner.

Korte nyheter

  • Beitekrise i Karasjok - skuterløyper stengt

    Kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise i store deler av Karasjok. På grunn av dette er flere skuterløyper stengt, skriver Karasjok kommune på sin nettside.

    Løype 5 mellom Láŧevuovdi og Guovžilbohki og løype 17 Badjenjárga til Dákteroavvi stenges midlertidig.

    Løypa stenges fram til 8. april av hensyn til reindriften.

    Karasjok kommune kan stenge skuterløyper etter kommunal forskrift om snøskuterløyper § 7.

    Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60.000 rein.
    Foto: Landbruks- og matdepartementet
  • Dieđihit eambbogo 30 goddon Israelea falleheamis Syriijas

    Siviila olbmot ja soalddáhat galget leat goddon israelalaš áibmofalleheamis Syriijas, syriijalaš eiseválddiid dieđuid mielde.

    Eanetgo 30 olbmo galget dieđuid mielde goddon.

    Dieđuid mielde galgá Israel fallehan Aleppo gávpoga mannan ija diibmu 01.45 báikkálaš áigge.

  • – Alimus Hálddahusriekti bággeha ii-sápmelaččaid Sámediggái 

    Sámiráđi ságadoalli Áslat Holmberg oaivvilda, ahte Suoma Alimus Hálddahusriekti (AHR) badjelgeahččá sámi álbmoga.

    – AHR lea ođasmahttán mearrádusaid, mat leat gávnnahuvvon rihkkut sápmelaččaid vuoigatvuođa friddja politihkalaš ortniiduvvamii, oaivvilda Holmberg.

    AHR lea mearridan, ahte mannan čavčča sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Riekti lea gieđahallan badjel čuođi sámediggeválggaid válgalogahallama ja válgabohtosa guoski váidaga.

    – AHR fas bágge Sámedikki dohkkehit 72 ii-sápmelačča ižas jienastuslohkui. Ná áitá Sámedikki legitimitehta sápmelaččaid ovddastanorgánan, cuiggoda Holmberg.

    Aslak Holmberg
    Foto: Piera Heaika Muotka / Sámiráđđi