Hopp til innhold

Bli med til Vinje Slakteri

I fagre omgivelser innerst i Våmartveit i Vinje, ei mil fra Bøgrend, ligger Vinje Slakteri. Det er det eneste slakteriet i Vest-Telemark og i år er det femårs jubileum.

Bli med til Vinje Slakteri

Bli med på foring av hjort, slakting og røyking på Vinje Slakteri.

– Det er praktisk å ha tøffelavstand fra stua til arbeidsplassen, smiler ekteparet Knut Erik Jordstøyl og Aslaug Kostveit.

Aslaug Kostveit forer hjort

Aslaug Kostveit har god kontakt med hjorten på gården.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

I fem år har de drevet Vinje Slakteri, og det har aldri vært med å gjøre enn nå.

Les også: Bruker profesjonelle slaktere

Startet med hjort

Opprinnelsen til slakteriet var at ekteparet ville lage en arbeidsplass ut av gården Kingland. Knut Erik jobba i Nordsjøen, og var borte i flere uker i strekk, og det var et poeng å drive med noe som ikke var like arbeidskrevende hele tida.

Hjort foring

Hjorten samles når det er foringstid.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Vi måtte begynne med noe jeg kunne klare på egen hånd når Knut Erik var ute på jobb. Og da er hjort greiere enn melkeproduksjon eller andre husdyr, sier Aslaug.

For å kunne foredle kjøttet fra hjorten på gården bygde ekteparet et slakteri samtidig som de bygde viltgjerde rundt 160 mål av eiendommen.

– Vi bygde slakteriet litt større enn det vi hadde trengt, det angrer vi ikke på i dag, sier Jordstøyl

Husdyr og vilt

For det tok ikke lang tid før husdyrbønder og jaktlag i området tok kontakt med

Gunleif Oland sjekker sau

Alle dyrene som skal slaktes blir sjekket av mattilsynet både før og etter slakting. Her sjekker seniorrådgiver Gunleif Oland sauer.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

bøndene på Kingland, med forespørsel om å kunne levere dyr til slakting.

– Spørsmålene kom ganske raskt etter vi hadde starta opp. Og mange var glade for å kunne få slakta dyrene i nærheten, i stedet for å frakte dyra over lange avstander til et stort slakteri.

Mange av kundene ønsker å få kjøttet tilbake ferdig partert og vakuumpakka, mens andre ønsker å få hele dyr tilbake. Men noe av kjøttet kjøper ekteparet selv, og bruker i egen produksjon.

– Vi lager stykningsdeler av både sau, gris og vilt, i tillegg til mye spekepølse, skinker og andre produkter, sier Jordstøyl.

Tar vare på gamle tradisjoner

Det er viktig for ekteparet å videreføre gamle mattradisjoner fra Vest-Telemark i foredlinga av produktene de lager. Derfor har de også bygd eget røykeri.

Wibo van der Schuur

Slakter Wibo van der Schuur er en av de ansatte ved Vinje Slakteri. Han har god kontroll på kniven.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Her røyker vi lår, pinnekjøtt, pølser og mye annet snadder. Og vi røyker med einer, akkurat på den måten vi lærte av våre foreldre, sier de to.

Røyken går gjennom et fem meter langt rør, før det går opp i kassa der kjøttet henger. Det lange røret gjør at kvistene røyken blir avkjølt før den kommer til kassa, og kjøttet blir kaldrøykt. Ovnen er en gammel jøtul vedovn, og einerkvistene som fyres opp skal være små og tynne, og helst litt rå før de går i ovnen.

– Den gode smaken sitter i baret. Og med litt rå kvister blir det best røyk, og best smak på kjøttet, sier Jordstøyl.

Se video fra Vinje Slakteri i toppen av saken.