Hopp til innhold

– Kroppspresset oppleves så stort og voldsomt

Solfrid Bratland-Sanda, som er ekspert på spiseforestyrrelser, mener det er trist at det blir kjønnsdelt svømmeundervisning på en skole i Trondheim.

Kroppspress

Mange unge kjenner på kroppspress, blant annet på grunn av stor påvirkning fra både tradisjonelle og sosiale medier, påpeker ekspert på spiseforestyrrelser.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Solfrid Bratland Sanda

Bratland-Sanda mener saken er trist.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Huseby skole på Saupstad i Trondheim har besluttet å dele svømmingen i 8. og 9. klasse etter kjønn. Årsaken er at jenter ber om å slippe kroppspress, skriver Adresseavisen i dag.

Solfrid Bratland-Sanda ved Høgskolen i Sørøst-Norge har spiseforstyrrelser og kroppspress blant ungdommer som spesialfelt. Hun mener saken er et tegn på noe galt i samfunnet.

– Det er trist. Vi har kommet så langt at kroppspresset oppleves så stort og voldsomt, at det faktisk går utover undervisning slik den er lagt opp i dag.

Hun er likevel ikke overrasket over at en slik sak kommer, fordi en del kjenner på kroppspress.

– Mange klarer å leve med det, men noen håndterer det ikke bra. Vi har alltid vært eksponert for kropp, men vi lever i en tid der vi blir bombadert med synsinntrykk av kroppen gjennom tradisjonelle og sosiale medier, sier Bratland-Sanda.

– Midlertidig løsning

Hun mener en skal ta på alvor at noen jenter ikke ønsker å ha svømmeundervisning med gutter, og at det er viktig å gå i dialog med jentene. Likevel tror hun ikke på delt svømmeundervisning som en løsning.

– Føler elevene at dette kan funke, er det verdt å prøve det. Men det er en veldig midlertidig løsning. Jeg har ikke noen tro på at det er varig løsning for å få bort kroppspresset. Det kjenner det like godt når de er ferdig med kroppsøvingstimene og går på sosiale medier.

Hun tror en del jenter er mer opptatt av hva andre jenter sier, enn hva guttene mener.

Vil ha bloggerne på lag

Sophie Elise Isachsen ankommer Vixen Blog Awards 2015

Sophie Elise kan være en viktig stemme for unge, usikre jenter.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Bratland-Sanda ønsker å få bloggere med seg for få unge jenter til å forstå alvoret.

– Bloggere har veldig stor makt og påvirkningskraft på mange unge jenter. De ønsker å se ut som en bloggere og vil vise seg fram gjennom sosiale medier.

Hun tror unge jenter vil høre mer på en blogger som Sophie Elise enn en rektor eller Helsedirektoratet.

– Jeg tror unge jenter og kvinner identifiserer seg mer meg jenter i egen alder som skjønner hvordan de har det.

Sophie Elises pressekontakt sier til NRK at bloggeren synes debatten om svømmeundervisning er viktig, men at hun selv ikke har tid til å stille til intervju.

Drøftet i klassen

Huseby skole har oppfylt jentenes ønske og innført kjønnsdelt svømming i vårsemesteret, etter at saken er drøftet i klassene.

– Det var kroppspress før også, men nå er det mye verre med sterkere fokusering på kropp gjennom sosiale medier, andre medier og i samfunnet generelt, sier rektor Inger Hilstad.