Som administrerende direktør i HP Norge inviterte hun alle sine ansatte på speeddate. Det er noe av det lureste hun har gjort som leder, påstår hun.

Den profilerte næringslivslederen Anita Krohn Traaseth fikk æren av å åpne Mjøskonferansen på Gjøvik gård torsdag. For en fullsatt sal med 260 representanter fra næringsliv, politikk, kultur og medier i Innlandet snakket hun engasjert om omstilling i næringslivet og de mange utfordringene ved å være leder.

– Endringer krever mot, og mot er vondt, særlig når man ikke helt vet hvor man skal, sa hun.

En lyttende leder

Selv har hun ord på seg for å være en lyttende og dialogorientert leder i en virksomhet med rundt 350 ansatte og cirka fire milliarder i omsetning.

– Det er ekstra viktig å lytte i tider med omstilling, hevder Traaseth, og minnet om at uttrykket «management by walking around» opprinnelig stammer fra HP.

Med mange ansatte som er spredt for alle vinder er det nemlig ikke så lett å stikke innom kontoret til den enkelte medarbeider. Som ny administrerende direktør inviterte hun derfor de ansatte til en frivillig speeddate med sjefen. Det resulterte i 170 samtaler, der hun stilte tre spørsmål til samtlige. Hun frittet dem ut om suksessfaktorer og flaskehalser i bedriften, samt om medarbeidernes talenter utenom jobben. Det sistnevnte endte blant annet i et garasjeband som laget en egen HP-låt på You Tube.

– Det er det nærmeste jeg har kommet et Bieber-øyeblikk, smilte Traaseth til stor applaus fra salen.

Sin egen lederstil

Som første kvinnelige nordiske toppleder i det amerikanske HP-konsernet har hun våget å utvikle sin egen lederstil, der hun til og med har gått rundt til andre ledere i næringslivet med gjærbakst og kaffe for å fritte dem ut om hva de assosierer med HP.

– Er dette bare soft kvinneledelse med boller og smil? Nei, det handler om å levere beinharde resultater i en krevende omstilling, framholdt Traaseth og viste til positive resultater både på bunnlinja og økt kundetilfredshet og medarbeidertilfredshet siste året.

Traaseth står også bak bloggen «tinteguri» og kom i mars i år ut med boka «Godt nok for de svina» - en leders tanker om mot, sårbarhet og troverdighet.