Kamper

Norsk Topphockey

11/12 VICTORY

Manglende effektivitet fra hjemmelaget kunne gitt Frisk en alle tiders mulighet på hjemmebane kommende tirsdag, men til slutt var det «hakk i plata» – Dan Kissel avgjorde i sudden. Dermed har Oilers sikret seg matchball til tirsdagens kamp mot et Frisklag som tydelig ble slitne utover i kampen.

Tekst: Anders Vegstein

Åpningsperioden ble et fyrverkeri og siden ble det bare enda bedre. Hjemmelaget tok kommandoen fra start og selv om skuddstatistikken var ganske jevn var det hjemmelaget som hadde mesteparten av spillet. Godt backet opp av 4250 på tribunen kjørte hjemmelaget over gjestene gang etter gang men de store sjansene uteble – litt sånn som hele kampserien har vært. Litt rokkeringer på rekkene til tross, det er superrekka som er farligst og de har sine sjanser også i første periode. Oilers har blant annet et skudd i tverlegger som dommer må se på video for å se det alle allerede visste, nemlig at den ikke var inne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Like etterpå er det klart for kveldens første utvisning. Unggutten Geheb kjører kølla si opp i ansiktet på Rokseth bak hjemmelagets mål og dommer Johnsen kan ikke annet enn å vise ham ut. Dermed fikk Oilers sitt eneste overtall i kveldens kamp. Til tross for spillemessig overtak er det ikke så uvanlig at hjemmelaget sitter mest utvist. Hjemmelagets powerplay er lite effektivt og farlig blir det ikke. Etter vel minuttet er det heller ikke overtall lenger for da hekter Dan Kissel en Friskspiller like ved Friskboksen og dermed er vi like langt. Dermed litt fire mot fire og bedre plass. Det ender med en Kissel-avslutning samt at Ødegaard som skulle «ta» Van Guilder i forrige møte, igjen forsøker seg men blir reddet av dommerne denne gang.

Oilers rir av sitt undertall og noen minutter senere er lagenes nr 91, Tommy Kristiansen og Jimmy Andersson i en intern krangel som ender uavgjort. Begge ut å hvile og igjen fire mot fire. Igjen åpner det seg litt opp men begge lag prioriterer det defensive og mål blir det ikke.

Saponari som har ligget med smerter på isen i hver eneste kamp sålangt er også denne gang innblandet i noe som ser ut å gi ham smerter i foten. Han karrer seg ut i boksen med tydelige smerter og er bare så vidt klar til neste skift noen sekunder senere.

Med minuttet igjen å spille kommer en tvilsom situasjon. Eric Nystrom som er halvmeteren høyere enn Christian Kåsastul takler denne idet han bøyer seg frem. Kåsastul får seg en kilevink og blir liggende. Nystrom får 2+10 min for takling bakfra. Dermed avslutter hjemmelaget perioden i undertall uten at det får noen følger. Skuddene ender med moderalte 8-5 etter første periode og viser vel at dette er noen ingen av lagene har råd å tape.

Midtperioden blir enda mer spennende. Bortelaget starter i overtall og nå får vi noe så sjeldent som et overtallsmål. Hjemmelaget klarer ikke å avklare og når Pageau får pucken på blålinjen lar han ikke sjansen gå fra seg. Både Soares og Salsten forsøker å hindre skudd, men hindrer vel bare sikten til Henrik Holm slik at det knallharde skuddet går rett i mål. Målet blir assistert av Saponari og Hayes. De vel 50 tilreisende fra Asker er godt fornøyde og det samme er Frisk-benken.

Men er det noe hjemmelaget har vist i år så er det at de bryr seg fint lite om de kommer under i målprotokollen. Oppildnet av sitt publikum kjører de på og får flere gode muligheter uten at det blir mål. Etter vel syv minutter får Frisk nytt overtall. Kjetil Martinsen kjører en klar slashing slik at bortelaget i en periode kan kan være seks utespillere mens de har pucken i laget og dommeren hånda i været. For hjemmelaget er det bare å forsøke å få tak i pucken. Det blir ekstra vanskelig når Henrik Medhus har mistet kølla si men til slutt roter Frisk det til for seg og Martinsen får satt seg i fryseboksen. Viktig nå for hjemmelaget å ikke slippe inn mål. En eventuell tomålsledelse kan bli vanskelig å hente inn for Oilers. Samtidig har Oilers scoret flere undertallsmål i denne finaleserien så helt ufarlig er det ikke – for noen!

Først er Henrik Medhus gjennom og har en alletiders mulighet til nok et undertallsmål men keeper redder. Like etterpå er det Endre Medby som sender av gårde et skudd, men Henrik Holm redder før han får et kakk fra skøyta til Endre Medby som blir skudd mot Holm av Oilers sine backer og selvsagt uforskyldt fra Medbys side.

Like etterpå må Holm gjøre en god redning når en Saponari er farlig frampå. Deretter blir det en liten fight mellom Henrik Solberg og Oscar Nilsson som gir begge en tominutters hvile. Dermed får vi igjen spill fire mot fire og bedre plass. Og til tross for dette virker det nå som om Oilers spiller overtall. Pucken går fra mann til mann og etter en Kissel-sjanse ser han Van Guilder plutselig har all den plass han trenger midt i slottet. Mark kan skøyte noen meter før han knallhardt setter pucken til side for Helgesson og 1-1!. Høyst fortjent.

Like etterpå er Oilers frampå igjen når de kommer to mot en, men Soares`skudd går over.

Like etterpå kommer kveldens dårligste prestasjon når en meget godt plassert linjedommer står og ser at Saponari er nærmere en meter offside idet han mottar pucken. Likevel visker han ut offsiden og Saponari kan sekunder senere sette pucken i mål. 1-2 og Oilers forstår nok engang at her må de gjøre jobben helt selv!

Etter dette trekker Frisk seg bakover på banen – bevisst eller ubevisst. De vet det ikke der og da men med fasiten i hånd så har Frisk kun 3 skudd på mål resten av kampen idet de har tatt ledelsen 1-2 etter nesten 33 minutter.

Det betyr at hjemmelaget overtar mer og mer av spillet. Det blir ikke så mange avslutninger på mål for hjemmelaget heller i andre periode men de vinner skuddene med 13-7.

Men bortelaget leder og har scort 2 mål på 12 skudd og viser en helt annen effektivitet enn hjemmelaget.

Dermed går et nervøst publikum til tredje periode og vet at det trolig nå skal avgjøres om tirsdagen kan bli en lykkedag eller ikke. Og de trenger ikke vente lenge på å få lykke! Før minuttet er gått scorer Oilers. Og jammen er det ikke utskjelte Josh Soares som viser gamle kunster. Når ikke bortelaget klarer å få pucken ut av sonen biter rekka med Søberg, Salsten og Soares seg fast og mot Frisk stjernerekke som har til tross for mange mål rett vei også har mange mål andre veien, blir det uttelling. Salsten legger pucken på mål og Soares styrer den elegant over i motsatt kryss der Helgesson ikke har mulighet å være. 2-2 og jubel i  Dnb Arena.

Dermed har Oilers fått et meget godt utgangspunkt, og selv om publikum ikke liker at de ser Tommy Kristiansen stå i sivilt utenfor boksen så gjør de som de pleier i Oilers, de fokuserer på de som kan spille. Og nå blir det Oilers for alle pengene. Like etter utligningen er Kissel frampå, men keeper er med. Det er han også når plutselig CDA får en stor sjanse like etterpå. Det skulle tatt seg ut om CDA scoret et avgjørende mål i dag. Så er det Nystrom som forsøker seg men han lykkes bedre når Nordrum blir for nærgående. To minutter for høy kølle og nye Friskmuligheter Men neida.

Frisk virker sluttkjørt. Ikke en eneste avslutning på mål og når Eric er på isen kan Oilers sette inn det som skal bli en sluttspurt. Sjansene kommer på løpende bånd. Søberg, Medhus, Kunes og Rokseth har sine gode muligheter før målet kommer. For det gjør det. Og hvem andre enn Eric Nystrom er det som får æren av å gi Oilers ledelsen for første gang i kveld. Først skal CDA og Kåsastul ha en liten intern fight som hvertfall viser at Kåsastul ikke har lidd noen som helst skade av alle smellene har har fått i dagens kamp. Når så Saponari prøver seg litt halvhjertet kan igjen superrekka til Oilers sette fart. Frisks Jimmy Andersson har full kontroll bak egen keeper, men klarer å skyte pucken rett i Mark Van Guilder. Han legger pucken raskt fram til Dan Kissel men han slurver og det er kanskje like greit for Jimmy Andersson har nå kommet seg foran egen keeper for å gjøre opp for seg, men han følger Kissel og når nestemann ut er Eric Nystrom så kan han bare vente og vente for Henrik Ødegaard har stilt seg opp på siden av målet og er ikke interessert i å bidra så da kan Eric vente til keeper har gjort sitt, og sette pucken enkelt i mål. 3-2 og tre minutter igjen.

Nykommere med suksess i første forsøk. Nå venter nok en sesong i Oilers for Markus Søberg (t.v.) og Eirik Salsten. (foto: Oddmund Sola)

Er det noe Oilers er gode på så er det «å drepe» kamper på slutten. Og med kun tre minutter igjen har de en alle tiders mulighet til nettopp dette. Nå er det bare å legge pucken ut i midtsonen og la klokka gjøre jobben. Oilers får også en mulighet når Van Guilder nesten finner Eirik Salsten foran mål, men Friskbacken gjør en god jobb. Så lenge pucken er i Frisks sone kan heller ikke Helgesson forlate buret. Og det trenger han heller ikke, for idet publikum reiser seg for å hylle sitt lag så utligner Frisk. Oilersback Macaulay er på tidenes bærtur når pucken legges frem til Anders Bastiansen. Han drar seg inn mot Henrik Holm før han planter pucken helt oppe i nettaket og dermed står det

3-3. For å gni det skikkelig inn tar dommerne en videotitt før de godkjenner.  Det siste minuttet gir oss en Kissel-mulighet men hans forsøk på å legge den opp under skulderen på Helgesson lykkes ikke.

Det betyr at vi nok engang skal spille sudden death, og jo lenger vi kommer i finaleserien jo viktigere blir det å vinne. Dagens vinner vil skaffe seg en matchpuck til tirsdagens kamp i Askerhallen.

Fjerde periode er nervøse greier. Før minuttet er gått tror hele Dnb Arena at Oilers har vunnet. Humphries skyter men pucken går i nettveggen. Målsirenen går og Spencer hever armene, men mål er det ikke. Det er Oilers som kjører showet men den defensive risikoen er liten hos begge lag så det blir sjelden store åpninger. Etter vel seks minutter har Oilers en kjempesjanse når Soares/Søberg/Salsten spiller «puck i hatt» med gjestene og til slutt er det Søberg som får skutt og Salsten er på returen men mål blir det ikke. Men nå er Oilers på gang, og selv om Oilers gjør et bytt klarer ikke Frisk å få pucken ut av sonen.  Til slutt får Jimmy Andersson slått pucken til icing. Han har stått på isen i flere minutter nå og Sune Bergman ser seg nødt til å benytte seg av en timeout for at spillerne skal få litt hvile. Etter dette er Frisk litt mer med. En flott pasning frem er centimetre fra å sende Hansen alene gjennom men han klarer bare å forlenge pasningen, inn til Holm i Oilersmålet.

Minuttet senere forsøker Bastiansen seg på en fin styring men det er tett mellom bena til Henrik Holm og Oilers avklarer. Kissel tar med seg pucken, legger igjen til Van Guilder i egen sone. Han spiller den så til Humphries som sender den til Kissel akkurat i posisjonen Bastiansen mottok pucken da han utlignet til 3-3. Forskjellen nå er at Friskbacken står der han skal så Kissel må bare ta pucken med seg langs vantet. Foran mål posisjonerer både Nystrom og Van Guilder seg men fire Friskspillere har relativt god kontroll. Kissel gjør som han gjorde rett før forrige pause. Han legger pucken høyt mot keeper. Keeper Helgesson merker han blir truffet men aner ikke hvor pucken er og han skyver den inn i eget mål i neste bevegelse.

Dermed vinner Oilers i sudden og Dan Kissel blir matchvinner – igjen!

Nok en gamewinner fra Dan Kissel da Oilers slo Frisk Asker 4-3 på overtid i finale #5 søndag kveld. (foto: Lars Kristian Aalgaard)

Ingen tvil om at seieren er fortjent. Et inneffektivt hjemmelag trenger veldig mange sjanser på å score men til slutt scorer de mer enn gjestene og har dermed skaffet seg en matchball i Askerhallen. Ingen trenger noen forklaring på «hvem hva hvor» nå. Det er bare å vinne neste kamp så er jobben gjort.

KVELDENS ØYEBLIKK

Frisks 2-1 ledelse skjer sekunder etter at linjedommer har bommet grovt i en offside-situasjon. Hadde ennå linjedommeren ikke vært på sin post, men han står å ser på situasjonen. At linjedommerne litt senere også fratar Dan Kissel en sjanse på en offside de IKKE skulle blåst på er ikke bra. Heldigvis for Oilers fikk det ingen avgjørende følger da det hele endte godt!

KVELDENS STJERNER

*** MARK VAN GUILDER

Mål og 2 assist på gullhjelmen i kveld og eneste med +3 i kampen. Gjør enkelte ting ingen andre kan og har arbeidsområde over hele banen.

** DAN KISSEL

Mål og 2 assist også på Dan men «bare» +2. Avgjør i sudden som vanlig og skyter mest av alle i kveld (6)

* JOSH SOARES

Josh har hatt en vanskelig sesong men i kveld konsentrerte han seg om spillets gang og scoret det viktige utligningsmålet til 2-2. Skyter 4 skudd og spiller sin beste finalekamp.