Kamper

Norsk Topphockey

Storseier til Oilers

Med solid defensivt spill og effektivitet fremover ble det tilslutt nærmest lekestue da Oilers slo Lillehammer 6-1 i Dnb Arena. Rokkeringer på rekkene slo også heldig ut i form av at Soares/Nystrom/Martinsen ser ut til å kunne lage mye kvalm for motstanderne fremover. Den rekka som nesten alene har produsert de siste kampene leverte ikke i form av mål i kveld men viste gode takter, noe alle rekkene etter hvert gjorde.

Med Lørenskogs overraskende tap mot Frisk er plutselig luken blitt på syv poeng og nå er det bare å kjøre de siste kampene.

I introen fikk vi ta imot Oilers to siste investeringer da den spennende Kjetil Martinsen entret isen. Jubelen var ikke mindre da Eric Nystrom endelig fikk sin hjemmedebut. Med Dennis Sveums blomsterbukett for 400(!) spilte kamper for Oilers var standarden satt for det som burde bli en fin kveld.

Lillehammer uten suspenderte Brett Cameron hadde mye å revansjere etter helgens hjemmetap for Stjernen og de gikk også rett i strupen på Oilers og allerede etter 26 sekunder holdt Vigier på å styre inn en flott pasning, men Holm var heldigvis våkent med. Men det var ikke bare gjestene som var «på» i dag. Oilers som nå har tatt på seg sine svarte drakter var på hugget fra starten av og skudd fra backene var oppskriften i starten. Både Kunes og Humphries testet gjestenes Bengtsberg i starten.

Også keeper Holm må gjøre noen gode redninger før Oilers for dropp i Lillehammers sone, vel fire minutter ut i kampen. Forsberg vinner droppen ut til Solberg. Han videresender pucken til Mostue som skyter hardt mot mål. Pucken treffer nå Salsten og dette setter keeper Bengtsberg ut og når pucken så ender hos Forsberg igjen har han helt åpent mål, 1-0!

Viktig å score det første målet men det er likevel bortelaget som overtar mer av initiativet utover i perioden. Spesielt deres førsterekke får herje mye med Oilers`fjerderekke og av den grunn passer det dårlig at Bjerke ryker på en tripping når Kjetil Martinsen drar seg forbi bak gjestenes keeper. Powerplayet til Oilers har i år variert stort og det kan man godt si det fortsatt gjør. Selv om pucken vinnes fra dropp blir det lite konstruktivt og det blir ingen skudd på mål i dette overtallet.

Istedenfor er det bortelaget som fortsette å legge press. Når det nærmer seg halvspilt periode leder gjestene skuddene med 4-9 uten at det trenger å si så altfor mye. Det er likevel Oilers som er mest giftige og keeper Bengtsberg ryker på en tominutter for tripping når Magnus Hoff er farlig frempå. Nytt overtall til hjemmelaget men igjen er det ikke all verden det som leveres. Noen skudd blir det men Bengtsberg er med og de foran ham gjør en god jobb.

Vel tolv minutter ut i perioden er det gjestene som får sjansen i overtall. Dette skjer når Eirik Salsten må ut for en tripping.  Oilers i undertall pleier å være bra, og også i dette undertallet klarer boxen å holde pucken unna Holms mål. Dessverre skulle ikke Oilers bli fulltallige veldig lenge før utligningen satt.

Rutkowski skyter fra blålinjen, men pucken treffer en Oilersspiller og går ut i rundvant. Her kommer Bjerke å sender pucken på mål. Henrik Holm redder men har ingen idè om at pucken ligger helt stille på streken rett bak ham. Den som oppfatter det raskest er Bjuhr som dermed får æren av å score Lillehammers mål i kveld.

Gjestene skulle ikke kunne glede seg over dette i mer enn vel minuttet. Da får vi stifte bekjentskap med den nye rekken med Nystrom/Martinsen/Soares. Denne trioen har terrorisert i gjestenes sone hele sitt bytt og når Lillehammer endelig får pucken ut er det ikke mange sekundene før de igjen fosser fremover. Nystrom har pucken på skrått inn i sonen. Soares er helt ledig på veg mot mål og også Martinsen er iferd med å gjøre seg spillbar.

Nystrom har derimot andre planer og venter til Henrik Solberg entrer sonen. Lillehammers spillere har mer enn nok med å ta seg av Soares og Martinsen så Solberg har nærmest fri bane mot sesongens første mål. Og mens Martinsen gjør en god jobb foran mål og Bengtsberg er 100% sikker på at Solberg skal skyte så står Soares plutselig helt alene på motsatt side av målet. Relativt rutinerte Solberg ser dette, og vet at sjansen nok er større for mål hvis Soares får pucken enn at han selv skal skyte på en udekket keeper så han sender en perfekt puck til Soares som dermed ikke kan unngå å score, selv om reprisen på storskjermen viser at han prøver…  Dermed 2-1 og mer jubel, ikke minst for Nystroms første Oilerspoeng i epoke 2.

Perioden avsluttes med en liten dans mellom hissige Grønlund som irriterer Van Guilder litt foran egen keeper. Vår nr 29 har ikke tenkt å gjøre noe med dette men Grønlund gir seg ikke og gullhjelmen må statuere et eksempel, og legger lett Grønlund i bakken før de to avslutter perioden i fryseboksen.

Skuddene 9-16 er uvant kost for hjemmelaget, men så lenge man leder 2-1 så er det liten grunn til å henge seg opp i dette. Det viser at Henrik Holm har hatt en travel periode og gjort sine saker bra.

Midtperioden starter med at Dan Kissel får to minutter for høy kølle, noe Dan er lite enig i. Bortelagets powerplay er ikke så mye å skryte av. Magnus Hoff er frampå med ett skudd i undertall og hjemmelaget rir greit av undertallet. Fra nå av overtar hjemmelaget mer og mer av spillet. Bortelaget henger ikke med og dette symboliseres ved at Grønlund igjen må i utvisningsboksen når han tar en holding på Macaulay som kommer i full fart langs rundvantet, vel halvveis ut i perioden.

Hjemmelagets overtall mangler fortsatt litt men pucken går fortere og spillet er bedre enn i første periode, men mål blir det ikke.

Drøyt minuttet etter at gjestene har blitt fulltallige går CDA på en tominutter rett foran Lillehammermålet, når han krysstakler Grønlund som i sekvensen like før var litt hard mot CDA. Rutinert av Grønlund og dermed overtall til gjestene. Det er backene til Lillehammer som skal skyte i overtall og de får noen avslutninger også, men Holm er med, og fireren foran han gjør jobben hans lettere. Dermed klarer også hjemmelaget å ri av et undertall.

Med to minutter igjen av perioden skjer det en avgjørende episode i kveldens kamp.  Først er Eirik Salsten farlig frempå men skyter over mål. Like etterpå er det kaptein Grønlund som er i søkelyset. Han har spilt på kanten hele kvelden og nå holder han Falk-Larsen altfor lenge, og hvertfall lenge nok til at dommeren gir han to minutter for holding.  Grønlund er veldig uenig uten at det hjelper.

Oilers får dermed nok et overtall og nå sitter den endelig. Etter at Oilers har kjørt rundt med gjestene i halvminuttet er det Nystrom som får pucken ute med vantet. Han ser at Tommy Kristiansen står relativt alene i slottet og Lillehammerspillerne er ikke enige hvem som skal dekke Tommy. Så en enkel, men presis passning fra Eric er det Tommy trenger for å sende pucken av gårde på direkten. Pucken går via Bengtsberg og i mål! 3-1.

Keeper er neppe helt fornøyd med seg selv der og en som er enda mindre fornøyd er kaptein Grønlund. Han har sittet å irritert seg i utvisningsboksen og klarer ikke la vær å sende noen meldinger i retning dommeren som da ikke nøler med å forlenge hans opphold i boksen med nye 10 minutter.  Ganske urutinert av kaptein Grønlund når laget ditt ligger under 1-3 og du vet du må sitte der også halve tredjeperiode.

Tredje periode blir en festlig affære etter hvert. Om Oilersspillerne har pratet om at Bengtsberg er dårlig helt oppe i sitt eget høyre hjørne er uvisst. Hvertfall er det der Dan Kissel skyter når han før minuttet er gått kommer på skrå inn foran keeper. Bengtsberg er med og avverger. To minutter senere er det Josh Soares sin tur til å sette pucken akkurat samme plass, men igjen er Bengtsberg med på notene. Etter dette får Lillehammer skyte noen skudd på Henrik Holm uten uttelling og så er det nestemann på Oilers til å utfordre Bengtsbergs øvre høyre. Kjetil Martinsen er eksekutør. Først advarer han Bengtsberg med en susende håndleddskudd før han like etterpå får en pasning fra Soares fra bak mål, drar seg litt frem slik at vinkelen blir mulig før han setter pucken høyt opp i nettaket og 4-1!

Fra nå av er mesteparten av spenningen borte, selv om Lillehammer forsøker seg med noen farligheter like etterpå. Når perioden er halvveis og Grønlund igjen entrer isen har bortelaget gitt opp. Oilers kjører showet og når Fosse holder CDA altfor lenge bak egen keeper blir det også et nytt overtall til hjemmelaget.

Nå blir det hett foran gjestenes keeper. Oilers har bl.a. tre skudd på tre sekunder og Kjetil Martinsen har tre kjappe skudd like etterpå. Spencer Humphries som har rekord i antall pp-mål for en back forsøker også to ganger, og andre gang lykkes han. Men uten at det betyr så altfor mye så er gjestene blitt fulltallige like før Spencer får pucken alene ute i slottet. Han tenker nok lite på det når han dundrer den opp i nettaket bak en resignert Bengtsberg, 5-1! I de siste minuttene nå har også Oilers gått fordi gjestene i antall skudd for første gang siden starten av kampen.

Det er ikke slutt enda. Martinsen er igjen på farten når han med halvannet minutt igjen å spille sender Henrik Medhus fint gjennom på blank goal. Henrik prøver en dragning men Bengtsberg er med. Oilers beholder pucken og en sliten Martinsen klarer å legge en flott ispuck bak mål der Medhus er plassert. Han kikker opp og ser Tim Kunes komme i hundre inn i sonen. Tim nøler ikke og sender pucken på direkten rett i mål. Dermed 6-1 og stor jubel i Dnb Arena.  Med 17-9 i skudd i siste periode var det liten tvil om hvem som var mest på hugget når kampen skulle avgjøres.

Oilers tar dermed tre meget viktige poeng i kampen om seriegull.  Viktig er det også at sentrale spillere som Josh Soares melder seg på igjen. Rekka med Soares/Nystrom/Martinsen var veldig bra i dag. Nystrom viser fremgang i hvert bytt og gjør mye smart som bare vil bli bedre når kampene blir flere.

Soares trengte også en god opplevelse etter poengmessig motgang. Og til slutt den elegante Kjetil Martinsen som man aldri helt vet hva finner på. Jobber knallhardt og har en uortodoks spillestil som gjør han vanskelig å møte. Og scorer mål som huskes. Denne rekken var det virkelig fyr i, i kveld.

Men hele laget gjorde en sterk innsats i kveld og gjestene ble dyktig slitne på tampen.

KVELDENS ØYEBLIKK

Det må bli Kjetil Martinsens mål. Til tross for 3-1 ledelse stod kampen ennå å vippet litt. Dette var før Oilers overtok fullstendig og Kjetils 4-1mål tok nok piffen ut av gjestene. Trolig ikke mange ledige centimetre der pucken gikk inn og målet er forhåpentligvis et typisk Martinsenmål – det litt uventende.

KVELDENS STJERNER

*** KJETIL MARTINSEN

1+2 i kveld og stor innsats gjennom hele kampen. Kjetil kan gjøre det helt uventende og vil gi oss mange fine stunder. Passet veldig bra med rutinerte ringrever i kveld. Best på isen med +4.

** JOSH SOARES

1+2 også på Josh som er viktig å få i gang foran sluttspillet. Kan fort bli en hit med Nystrom og Martinsen.

* HENRIK HOLM

Viktig innsats og særlig i første periode når gjestene kjørte kampen. Uheldig på målet men redder 34 av 35 skudd og blir viktig fremover.

Tekst: Anders Vegstein