Det er nå klart at fjorårets vinner Tore Bjørseth Berdal kommer med resten av Team United Bakeries, til Saltdalshytta Skienern 25. februar.

– Jeg tar med meg John Kristian Dahl, Chris Jespersen og Vetle Thyli til start neste helg. Vi gleder oss til å komme tilbake for å kjempe om en ny seier. For oss er dette en optimal oppladning til Vasaloppet som går helga etter, sier Berdal.

Familien til snillfjordingen har hytte på Nerskogen, og han har brukt perioder av årets skisesong til å forberede seg i løypene på Nerskogen og Skaret. Han er full av lovord når det gjelder snøforholdene og selve Skienern-traseen.

– Når jeg sier at traseen går i Norges fineste langrennsterreng, så mener jeg det. Utsikta underveis er helt rå med Svarthetta, Blåhøa og Gjevilvassdalen som kulisser. Løypa er slak og fin hele veien, samtidig er den tung og vedvarende ved at man aldri får noe hvile. Likevel vil jeg si den er lettgått og vennlig, og passer derfor alle ferdighetsnivå.

– Arrangementet er for bredden

Utøverne på TUB er midt i en travel sesong med konkurranser i langdistansecupen Visma Ski Classic. Daglig leder i Enern Oppdal, Margrete Vognild Blokhus synes derfor det er gledelig at eliteløperne ønsker å komme til skirennet i Oppdal.

– Vårt arrangement er for bredden. Likevel er det stas når profilene setter fart fra start og bidrar til spenning i toppen. Om man ikke har meldt seg på Saltdalshytta Skienern, oppfordrer jeg uansett folk å møte opp for å se gode prestasjoner i sporet, sier Vognild Blokhus.

Det er staking på glatte ski som gjelder i langdistansecupen, men Berdal vil ikke anbefale å satse på staking under Saltdalshytta Skienern, dersom man ikke har trent spesifikt på dette.

– Da må man være sikker på å kunne gjennomføre 40 kilometer med staking. Man må ha trent mye på staking for å klare nettopp det. Mange tyr til skøyting når man blir sliten av staking, og selv om Skienern-traseen har nokså vennlige høydekurver, vil man uansett komme seg til mål med stil. Om du ikke har trent spesifikt på staking, anbefaler jeg derfor å stille til start med feste for å få en fullgod rennopplevelse.

Samme løypetrasé som i fjor

Berdal har også blitt tilhenger av felleski, og har gått alle sine økter i klassisk med feller denne vinteren.

– Jeg mener at felleski senker terskelen for å stille til start på turrenn, og i Skienern-traseen vil man sannsynligvis oppleve ett føre på start, ett i midtpartiet og ett inn mot mål. Felle-ski vil fungere godt på alle tre.

Det er nå svært gode snøforhold langs løypetraseen nå. Skirennet har samme løypetrasé som i fjor med start på Granasjøen for 40 km og 28 km. Mens 13 km starter fra Grøtsætra. Alle tre distanser har felles målgang på Grøtsætra.

I år er arrangementet flyttet fra Oppdal Idrettshall til Oppdal kulturhus, hvor premieutdelingen vil foregå utendørs. Også Auna Barneskifestival som samler hundrevis av unger på sitt skirenn i Kåsen skianlegg tidligere på dagen, samles rundt premieutdelingen.

– Her blir det musikk, god stemning, kanskje noen overraskelser og ikke minst heder og ære for de som har gått skirenn denne dagen, forteller Vognild Blokhus.

Folkefesten avslutter med middag på Skifer Hotel og Hellbillies på scenen i Oppdal kulturhus.