SØPPEL: Mye fullt spiselig mat går rett i søpla.
SØPPEL: Mye fullt spiselig mat går rett i søpla. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:50
- Mye av maten vi handler inn til påske går rett i søpla.

Det sier Ole Jørgen Hanssen i Matvett.

Handler inn mye
Med priskrig på påskevarer i dagligvarebutikkene er det en del nordmenn som har hamstret store mengder egg, lam, appelsiner og godteri til påskeferien. Anslag fra Virke viser at nordmenn har handlet inn 23 millioner egg og 5000 tonn appelsiner til ferien.

- Det er alltid noen som hamstrer og kjøper mye mer enn de har bruk for, sier Hanssen i Matvett.

Hvert år kaster hver nordmann 42 kilo mat. Og ifølge Matvett er påska trolig den høytiden da vi kjøper inn mest mat.

- Bruk maten
Hanssen mener vi må bli flinkere til å bruke den maten vi har kjøpt til påska.

- Det som er viktig er å sjekke holdbarheten. I tillegg bør folk se på om maten kan fryses ned, sier Hanssen.

Direktør for dagligvarehandel i Virke, Ingvill Størksen, tror ikke priskrigen på påskevarer bidrar nevneverdig til at vi kjøper enda mer enn vi vanligvis gjør til påske.

- Om man kjøper mye av enkeltvarer som er satt ned så betyr det for de fleste at en kjøper mindre av noe annet og legger om menyen, fordi en fant et ordentlig godt tilbud, sier Størksen.