NULL HULL: Stadig færre ungdommer har hull i tennene.
NULL HULL: Stadig færre ungdommer har hull i tennene. Foto: Shutterstock
0:00 | 0:44
Tannhelsa til norske ungdommer blir stadig bedre.

23,6 prosent av 18-åringene som ble innkalt til den offentlige tannhelsetjenesten i 2016 hadde null hull. Det er 47,5 prosent flere enn i 2004, da 16 prosent ikke hadde hull i tennene, viser tall P4 Nyhetene har hentet fra Statistisk Sentralbyrå. 75,9 prosent av landets 18-åringer var hos tannlegen i løpet av fjoråret.

Hyppige kontroller
- Det er flere årsaker, men de to viktigste er bruken av fluortannkrem og at den offentlige tannhelsetjenesten kaller inn barn og unge til jevnlige kontroller, sier president i Den norske tannlegeforening, Camilla Hansen Steinum.

Tannhelsetjenesten gir barn og foreldre instruksjon i hvordan en skal holde tennene rene og fine.

- Fluortannkremen har gjort det lettere å unngå hull men både foreldre og tannhelsetjenesten er blitt mer bevisste på hvor viktig tannpussen er. Det har også hjulpet på at tannlegene driver en oppsøkende tjeneste og ringer til foreldrene dersom barna ikke møter opp til timen, sier Steinum.

Finnmark med flest hull
18-åringer i Hedmark er best i landet. Her hadde over tre av ti, eller 32,8 prosent av 18-åringene, null hull. Deretter følger Oslo med 28 prosent og Akershus med 27,7 prosent uten hull.

Helt nederst på lista er Finnmark, her hadde 85,2 prosent av 18-åringene hull i tennene.

- Dette har med sosio-økonomiske forhold, geografi, næringsbasert arbeidsliv og til en viss grad tannlegedekning, sier tannhelsesjef i Finnmark, Torill Helene Lauritsen, til P4 Nyhetene.

Hun viser til at store avstander gjør at mange unge flytter hjemmefra tidlig.

- Det som er spesielt for Finnmark i forhold til andre fylker er at 40 prosent av elever på videregående skole ikke bor hjemme. Og en 16-åring som flytter på hybel skal være veldig disiplinert for å pusse tenner og holde seg unna sukkerholdig mat når ikke mor og far er der. Så det er nok også en årsak til at 18-åringer her har flere hull enn landsgjennomsnittet, sier Lauritsen.

Tror på bedre tenner
Finnmark har i flere år drevet med forebyggende arbeid for å forbedre tannhelsen hos barn og unge i fylket. Og det har hatt effekt, ifølge tannhelsesjefen.

- Nå har vi fått femåringene opp på landsgjennomsnittet for karies etter å ha kjørt kampanjer mot foreldre om å pusse barnas tenner og å spise mindre sukker. Men likevel henger Finnmark etter, vi ligger ti prosent under landsgjennomsnittet på tolvåringer og attenåringer, forklarer hun.

Lauritsen er optimistisk.

-  Utviklingen går absolutt i riktig retning da 93 prosent av 18-åringer for 10 år siden hadde hull. Jeg er sikker på at vi ender på landsgjennomsnittet etter hvert, sier tannhelsesjefen.

Steinum i tannlegeforeningen håper tendensen med færre hull i tennene til barn og unge vil fortsette.

- Vi håper det, men dette kommer ikke av seg selv. Vi må fortsatt stå på for å opprettholde bevisstheten om hvordan en får en god tannhelse, sier Steinum.

18-åringer undersøkt helt uten karieserfaring i 2016 (Kilde: Statistisk Sentralbyrå)

Østfold 25,9 prosent

Akershus 27,7 prosent

Oslo 28,0 prosent

Hedmark 32,8 prosent

Oppland 24,5 prosent

Buskerud 23,9 prosent

Vestfold 22,1 prosent

Telemark 18,5 prosent

Aust-Agder 20,9 prosent

Vest-Agder 19,0 prosent

Rogaland 22,0 prosent

Hordaland 21,3 prosent

Sogn og Fjordane 27,3 prosent

Møre og Romsdal 18,6 prosent

Sør-Trøndelag 25,1 prosent

Nord-Trøndelag 21,9 prosent

Nordland 20,0 prosent

Troms 20,3 prosent

Finnmark 14,8 prosent