Denne uken er det høytid for salg av sprudlevann i Norge.
Over to millioner liter sprudlevann selger Vinmonopolet denne uken, og det kan være utfordrende å finne en favoritt i mylderet av sjampanje, cava og prosecco.
Men en som definitivt har peiling er dagens frokostgjest Ingvil Tennfjord. Hun har «eksamen i champagne» og jobber som sommeliere, vinjournalist og forfatter. Hun delte villig sine tips og råd til uerfarne polfarere.
– Mitt første tips er enkelt, drikk det fineste og beste først. Da slipper du å kaste bort en dyr champagne som har blitt lunken, sier Tennfjord.
Med seg hadde hun med seg to anbefalinger, en med og en uten alkohol.
– Jeg har med en champagne, Pol Roger 2008 eller «Pol Råger» som vi sier i Bergen. Den skal jeg drikke på 17. mai. Og ja, champagne er dyrt, men for en vare som er lagret og en moden 2008-årgang til 485 kroner! Det er ikke verst, forteller hun.
Men hva med prosecco og cava da?
– De hadde jeg tatt senere på ettermiddagen. Særlig cava er veldig god til mat, og skal du bare ha noe å drikke så er prosecco veldig sjarmerende. Det smaker pære og sitron, den er deilig og lett å like. Til og med svigermor liker den, humrer sommelieren.
Tennfjord minner også om at alle bør legge champagneglassene i kjøleskapet kvelden før, slik at de er kalde når du heller i de edle dråpene.
Alkoholfritt alternativ til barnas dag
Nasjonaldagen er barnas dag, og det er derfor ikke alltid det passer seg å drikke seg småbrisen på sprudlevann.
Tennfjord forteller at det de siste årene har kommet stadig flere smakfulle alternativer for de som ikke drikker alkohol.
– Det har blitt mange «gøye» ting i hyllene på polet de siste årene, blant andre Balholms sprudlende fruktmust. Den har en deilig smak av rabarbra, som jeg har gitt terningkast seks. Den har klart å fange smaken av din farmor sin hage, samtidig som du får den til den latterlig lave summen av 89 kroner, forteller Tennfjord til P4.