Jeg har vel med noen anledninger tidligere i denne spalten uttrykt min forundring over at folk er så imot NRK-lisensen. Dette fordi NRK faktisk har veldig mye fine programmer, og mange av dem er laget av BBC, SVT, Dansk Radio eller YLE, NRK sine samarbeidspartnere i Storbritannia, Sverige, Danmark og Finland.

Her om dagen kom jeg over nok en «perle» fra BBC på NRK2, «Simon Reeve – Irland i dag». Dette er en engelskmann som reiser med ferga over fra Fishguard i Wales til Rosslare i sørlige deler av Irland.

Derfra reiser han videre langs sørkysten og vestkysten av Irland, og havner til slutt i Nord-Irland. For alle oss som vokste opp litt lenger tilbake i tid enn akkurat nå, så var Nord-Irland et land som preget nyhetsbildet helt fra 1968 til 1997.

Det sies at det var mer terror i Europa på 1970- og 1980-tallet enn i dag. Hovedgrunnen til det var nok «The troubles» i Nord-Irland og baskernes frihetskamp i Spania. Sistnevnte varslet om sine bomber, mens terroristene i Nord-Irland aldri dro lenger enn til England.

Ungdommen fortalte selv at de alltid får spørsmål hvor de bor, for det avklarer om de er protestant eller katolikk. Byene er altså delt uten murer

 

Simon Reeve var i første episode i byen Derry/Londonderry. Katolikkene omtaler byen som Derry, og protestantene som Londonderry. Reeve, som selv understreket at han visste flaut lite om Irland, brukte alltid begge navnene da han omtalte byen som har rundt 93.000 innbyggere.

For man skal trå varsomt i den ulmende konflikten i Nord-Irland. For den ulmer. Selv om det har vært forholdsvis stilt og rolig siden 1990-tallet, så fikk Reeve vist fram for oss tv-seere at hverdagen i dette lille landet med 1,8 millioner innbyggere, slett ikke er så enkel.

Derry/Londonderry er en delt by, i liket med mange andre i Nord-Irland. Byen var meget sentral i konflikten historisk. 30. januar 1972 er omtalt som «Bloody Sunday». 13 katolske demonstranter ble drept og mange såret av den regulære britiske hæren, og ikke av paramilitære grupper.

Hendelsen skjedde i Bogside, og vi ble tatt med tilbake dit der hendelsen ikke er glemt. På husveggene er det malt store bilder som for alltid vil minne om massakren, som også er gjort viden kjent gjennom det irske bandet U2.

Reeve tok oss også med både på teater og andre fritidsaktiviteter som prøver å forene ungdommene. For Reeve fikk seg et sjokk hvordan hverdagen faktisk er i dag. Over 95 prosent av barna i Nord-Irland går enn på delte skoler. Reeve trodde ikke det var slik i dag.

Ungdommen fortalte selv at de alltid får spørsmål hvor de bor, for det avklarer om de er protestant eller katolikk. Byene er altså delt uten murer.

Selv om det har vært fred i 20 år, så er den skjør. For motsetningene er der ennå, og håpet er selvsagt at det å bygge broer mellom de unge kan rydde veien for et vennskap. De unge sa selv at de aldri er sammen med ungdom fra «den andre siden».

Vakre Nord-Irland har fortsatt sin skyggeside i 2016, utenfor medias nyhetsbilde.

Gøran O. Pedersen

Journalist og frontredigerer i Rana Blad.