Det ser mørkt ut for både fjellrypa og lirypa, - bestanden har gått ned med ca. 50% på 10 år; og sist høst kom begge på Rødlista. Artsdatabanken har plassert dem i kategorien «nær truet». For oss i Norsk Ornitologisk Forening er det en soleklar selvfølge at det ikke skal være jakt på rødlista fugler. I tillegg til begge rypeartene gjelder det også havelle, ærfugl og svartand. Jakt på rødlista fugler er ikke bærekraftig forvaltning!

Naturmangfoldloven § 16 slår fast at: «Høsting kan bare tillates når best tilgjengelig dokumentasjon tilsier at arten produserer et høstingsverdig overskudd». Et slikt overskudd eksisterer ikke på rødlista arter! I tillegg er rypene nøkkelarter i fjellet, - andre sjeldne og sårbare arter er avhengige av dem for å overleve; f.eks. jaktfalk og kongeørn.

Fjellrypa har lenge ligget an til å komme på Rødlista, fordi:

1. Arten har gått tilbake over lang tid.

2. Pga. klimaendringene får den det stadig vanskeligere (skoggrensa går høyere og det kommer mer regn og is i fjellet).

3. Norge har en stor del av Europas bestand; 33 – 42%; derfor har vi et særlig ansvar for arten.

Fjellrypa har lenge ligget an til å komme på Rødlista

Vinterjakt er rein stamfugljakt og skulle vært forbudt for flere tiår siden. Det samme med jakt i nasjonalparkene våre. De er oppretta for bl.a. å bevare vakker og tilnærmet uberørt natur med dets plante – og dyreliv! Likevel foregår det hard småviltjakt i nasjonalparkene. Dette går ut over det sårbare økosystemet, svekker parkenes anseelse og reduserer opplevelsesverdien for de mange turgåerne.

Konklusjonen er klar: Miljødirektoratet og Statsskog må frede både fjell- og lirype, samt andre jaktbare, rødlista fugler!

Til jegerne: Legg børsa heime og nyt livet i naturen med kikkert og fortoapparat!

Jan Sande

Norsk ornotologisk forening