Å være musiker er ikke bare å stå på ei scene og spille. Det innebærer alle aspekter ved å drive et firma – som for eksempel å markedsføre seg selv.

– Det er begrenset hvor mange plasser det er lov å henge opp plakater lenger. Buss-skurene er jo ikke lov. Jeg tror bare det er tre steder på vegen fra Istad til Molde, humrer Mats Nerli, frontfigur i bandet Nerli There.

– Trenger du plakater når du har Facebook?

– Vi er nødt til å tenke bredt. Bare facebook funker ikke. Det er fortsatt folk som ikke er komfortable med det digitale. Derfor selger vi både plater og billetter over disk, i tillegg til på nett, sier Mats, og forteller at bandet også har laget egne t-skjorter og gensere de har fått god respons på.

– Her har Vipps gjort det enklere for oss, helt klart. Kanskje fordi det er et yngre publikum som kjøper slike effekter, sier han.

Med blåsere og cello

«Nesten der» Mats Nerli med Stian Rekdal, Magne Steinsvolll, Endre Hindhammer og André Gussiås. Foto: Cecilie Marie Bergsnes

Albumet The 4th Coming, som lanseres lørdag 22. oktober, er det fjerde studioalbumet i rekken for bandet som ble etablert i 2011 og i tillegg til Mats selv består av André Gussiås på tangenter, Magne Steinsvoll på gitarer, Stian Rekdal på trommer og Endre Hindhammer på bass.

– Dere er en produktiv gjeng?

– Ja. Og når vi opplever å bli kalt for Midt-Norges beste live-band, da synes vi at vi får igjen for å jobbe og slite og spille, sier Mats.

– Hvordan vil du beskrive den nye plata?

– Det er fortsatt rock, men også elementer av noe nytt. For eksempel har vi med blåsere, Gunnar Bech, Svenn Bernt Ellingsen og Pål Elnan. Og ikke minst, Marit Aspås på cello. Da hun spilte, satt det fem voksne mannfolk i studio og tørket tårer. Ingenting er så fint som cello, sier Mats.

Skriver over 100 låter i året

Albumet er spilt inn i Ocean Sounds Recording på Giske, med Robert Opsahl-Engen som produsent.

– Han har produsert storheter som Aha, DDE, Åge Aleksandersen. En veldig bra mann å jobbe med, sier Mats, som er låtskriveren i bandet.

– Tekstene handler om... nja, livet. Menneskelige problem og tanker. Det som går bra og det som ikke gjør det. Så jobber vi ut og arrangerer låtene i lag.

Mats forteller at han skriver tekster hele tida, nesten som en form for terapi.

– Det blir vel 40-50 låter i året. Og 70 som aldri kommer ut av skrivebordsskuffen, sier Mats, som er bosatt på Istad og ofte spiller ute i distriktene.

– Hvorfor det gamle kulturhuset til lanseringen?

– Det blir ikke mer rock'n'roll enn det gamle kulturhuset.  Det er et legendarisk bygg, sier Mats, som tar med seg Istad grendelag som skjenkeansvarlige.

– Har du vurdert å flytte fra Istad til byen?

– Hehe. Nei. Jeg passer ikke til å bo i by. Jeg trenger et sted der det er fritt, der ting går i mitt eget tempo. Og der jeg kan holde leven til langt ute på natta.

Musikk er lidenskap

Det nye albumet gis også ut på vinyl, i 350 eksemplarer – en barndomsdrøm for samtlige bandmedlemmer.

– Vi selger faktisk fortsatt en del fysiske plater. For oss er det fortsatt et marked, sier Mats.

– Hva skal til for at Nerli There slår skikkelig gjennom?

– En pen dame i front! Hehe. Neida. Vi tenker ikke så mye over det. For oss er musikk lidenskap. Det som skjer, tar vi som en bonus. Så lenge det er artig, holder vi på.

– Når du synger solo, er det på dialekt. Mange band har suksess med norske tekster. Har Nerli There vurdert det?

– Du, det der er et litt vanskelig spørsmål. Men det enkle svaret er nei. Vi har ikke kommet dit at det føles riktig.