Hva vil Venstre si til folk i Møre og Romsdal og de andre vestlandsfylkene som håper på mer normaliserte tider i oljenæringene? På landsmøtet i Venstre i helga var det et klart flertall som vil stille strengere krav til leteaktivitet etter olje og gass. Flertallet vil ikke være med på å åpne 100 leteblokker for å undersøke om der finnes drivverdige olje- og gassforekomster, i den 24. konsesjonsrunden. Det er ikke Vestlands-Venstre som blir lyttet til, men et Østlands-dominert Venstre, støttet av et enda mer pågående og oljeuvennlig Unge Venstre. For næringslivet og de mange arbeidsledige etter nedturen i oljenæringa er Venstres iver etter å bråbremse oljeaktiviteten, dårlig nytt. Et flertall av Venstre-utsendinger på landsmøtet ville markere partiet som et handlekraftig klima- og miljøparti. De mener det best kan gjøres med å redusere oljeaktiviteten først som sist. En enda kraftigere oppbremsing av oljeaktiviteten vil først og fremst ramme arbeidsplasser i distriktene og på Vestlandet spesielt. Det er en salgsplakat det kan bli vanskelig å få folk i Møre og Romsdal til å stille seg ved.

Overgangen til et mer klimavennlig samfunn, der utslippene går ned og mer av energien kommer fra fornybare ressurser, er det liten uenighet om. Spørsmålet er: Hvor raskt skal oppbremsingen av oljenæringa skje? Hvilke andre, miljøvennlige, kilder til inntekter skal vi i Norge basere velferden på? I Norge er olje og gass bærebjelken velferden vår er basert på, og vil være det i mange år, til andre energibærere er prøvd ut til å ta over. Vi er skeptisk til Venstres harde landing av oljeaktiviteten.

Venstre er Norges eldste part i, og nå ett av Norges minste parti. Når Venstres landsmøte likevel trakk til seg stor oppmerksomhet, er det fordi Venstres skjebne kan avgjøre om det blir en borgerlig eller rødgrønn regjering etter valget. I tre og et havlt år har Venstre sittet på vippen, og kunne stilt krav til rgejeringspartiene Høyre og Frp. Faller Venstre under sperregrensen på 4 prosent, risikerer partiet å få bare et par plasser i Stortinget. Da kan partileder Trine Schei Grandes tid som partileder være over, og Venstre som stemme for et mer klimavennlig samfunn reduseres til et knapt hørbart pust.