Krisesenteret i Molde har funnet seg vel til rette i nybygget sentralt i Molde. Sist torsdag ble nybygget offisielt innviet av barne- og likestillingsminister Solveig Horne. De nye lokalene til Molde og omegn krisesenter gjør det mulig å gi enda bedre hjelp og trygghet for mennesker som ikke ser annen utveg enn å søke tilflukt i krisesenteret fordi de opplever eller har opplevd vold i nære relasjoner.

Det ligger flere tiår med oppofrende innsats og entusiasme bak krisesenteret. I den spede starten i 1981 besto bemanningen av ett og et halvt årsverk. I tillegg stilte en rekke personer opp på frivillig basis for å hjelpe dem som trengte beskyttelse; i all hovedsak kvinner og barn den gangen. Krisesenteret har gjennom åra hatt en omflakkende tilværelse, tidvis i kummerlige lokaler. 1. januar 2010 trådte loven i kraft som påla alle kommunene å ha et krisesentertilbud. 10 kommuner samarbeider i dag om krisesenteret i Molde. Behovet for lokaler som egner seg, har vært tydelig lenge, men det var først for to år siden at arbeidet med nybygget i Øvre veg, ved siden av det gamle fengselet i Molde, kom i gang. For ildsjeler som daglig leder Ingrid Horsgård og styreleder Randi Bergundhaugen var det stort å kunne ta i bruk det nye krisesenteret.

Et hvert menneske har rett til et liv uten vold. Dessverre har volden altfor ofte fått innpass i private hjem, enten det er snakk om fysisk vold, trusler om vold, psykisk vold eller inngrep i hvem personer har sosial kontakt med. På krisesenteret kan de som henvender seg dit, få noen å snakke med, få et trygt botilbud, få mulighet til samtaler, veiledning og oppfølging i en fase der man skal finne nytt fotfeste i hverdagen. I nybygget er boenheter skjermet fra hverandre. Der er samtalerom og lokaler hvor barn kan få leike og være barn i trygge omgivelser. Det nye krisesenteret er ikke gjemt bort. Alle skal vite at dette tilbudet finnes, og det er eierkommunenes oppgave å gjøre innbyggerne kjent med at det finnes et kompetansesenter å henvende seg til hvis det oppstår en krise med vold. Barne- og likestillingsminister Horne hadde et klokt budskap i Molde: Det er ingen skam å be om hjelp.