Han mener det vil være attraktivt for et fylkeslag å få Listhaug på topp på sin nominasjonsliste, selv om hun ikke har lokal tilknytning.

Det er mye snakk om hvilket fylke innvandrings- og integreringsministeren kan komme til å representere på Stortinget. Listhaug har sagt hun ønsker en «sikker» nominasjon, men det kan være vanskelig å finne plass til henne på listene i Oslo hvor hun bor eller i hjemfylket Møre ogRomsdal.

Mange lokallag sier de ønsker en listetopp med lokal tilknytning. Det gjelder også i Vest-Agder, som flere kilder i partiet har sagt kan være aktuelt som nytt «hjemfylke» for Listhaug.

Kan bli støy

Men i Vest-Agder er det kun én av 14 lokallagsledere for Frp som sier at han vil ha Sylvi Listhaug som listetopp i fylket. Ni av dem sier nei, ifølge NRK.

– Jeg er ikke imponert over forslaget. Det er ikke noe galt med Listhaug, men velgerne må få mulighet til å velge en lokal kandidat de kjenner, sier lederen for Frps lokallag i Flekkefjord, Jan Erik Hogstad.

Det kan bli litt støy dersom en nasjonal stjerne stjeler førsteplassen på lista fra en lokal politiker, sier Aarebrot, men samtidig mener han det kan bli en vinn-vinn-situasjon for fylkeslaget.

– En kjent førstekandidat gir resten av listen drahjelp, og partiet kan kanskje få inn flere personer på Stortinget, sier Aarebrot.

Han påpeker at Listhaug er populær på grasrota i Frp og tror ikke velgerne vil holde det mot henne at hun ikke er en innfødt representant.

Best i større fylker

Drahjelp fra en nasjonalt kjent politiker vil ikke ha like stor effekt i mindre fylker som Vest-Agder, men for større fylker som Hordaland og Rogaland kan det øke partiets kvote på fylkesbenken, ifølge Aarebrot.

I Bergen har lokallagslederen ønsket Listhaug hjertelig velkommen som listetopp.

Aarebrot tror partiet ganske sikkert vil finne en løsning for Listhaug før neste høst.

– Jeg blir meget forbauset hvis hun ikke kommer på Stortinget, sier professoren fra Bergen til NTB.

Listhaug har kun vært vararepresentant for Oslo og for Møre og Romsdal på Stortinget. Flere mener hun nå må få en plass på Stortinget, særlig dersom hun skal kunne bli en ny partileder.

Aarebrot påpeker at det ikke er nødvendig å bo i fylket man representerer. Han viser til tidligere eksempler: SV-leder Erik Solheim og Krf-leder Dagfinn Høybråten ble valgt inn på Stortinget for henholdsvis Sør-Trøndelag og Rogaland, selv om de ikke kom derfra.

Trangt om plassen

Skulle døren lukkes i Vest-Agder for Listhaug, er en annen mulighet listetoppen i Aust-Agder. Men der er stortingsrepresentant Laila Godskesen innstilt på gjenvalg.

Oslo-benken er en åpenbar mulighet for Listhaug, men spørsmålet er om hun og partiet ønsker en kampvotering mellom Listhaug og Christian Tybring-Gjedde om andreplassen bak partileder Siv Jensen, dersom det kan unngås.

Hordaland er også lansert som et aktuelt fylke, men også her er det mange om beinet.

I Møre og Romsdal er det mange sterke kandidater til plassene øverst på nominasjonslisten, og flere kilder NTB snakket med forrige uke, regnet det som lite sannsynlig at Listhaug vil representere hjemfylket sitt i neste periode.