Drågen Smokehouse fra Bud er en av 18 bedrifter fra Fjord-Norge som nå deltar på den berømte matmessa Grüne Woche i Belin.

Eier og daglig leder Petter Aune er overveldet over responsen. Så langt har han skåret opp og delt ut 70 kg røkt laks og ørret i smaksprøver.

– Så nå skjærer jeg laks i søvne, og er svett når jeg våkner, sier han.

– Fantastisch

– Hva sier tyskerne som smaker på laksen din?

– Det er utrolig respons på produktene, jeg har ikke opplevd maken. De fleste besøkende her er private og turister, som sier laksen er «fantastich». Jeg røyker den jo på gamlemåten, så den har en spesiell smak.

Aune forteller for øvrig at Drågen Smokehouse står i Norge-boka i den kjente reisehåndbok-serien Lonely Planet.

– Så vi har av og til kunder som kommer til Bud for å smake på laksen vår.

Aune forteller ellers at kokk Wenche Andersen fra TV 2s frokost-tv brukte laks fra Drågen Smokehouse i sin sending derfra.

Innovasjon Norge ringte

Såvidt Aune vet, er han den eneste på Grüne Woche fra Romsdal. Han er der fordi Innovasjon Norge ringte og spurte om han ville være med.

Det er også Innovasjon Norge som betaler for alle varene han deler ut på messa.

– Hvilken gevinst har du av å være der?

– Det viktigste er at jeg får mye god publisitet i Norge, og dermed økt salg. Det kan også dukke opp større kunder her nede.

Arne Brimi og Gardermoen

Drågen Smokehouse er i ferd med å utvide røykeriet sitt, og kan da produsere 130 tonn røykelaks i året. I dag leverer de til 80 Bunnpris- og Coop-butikker i Møre og Romsdal.

– Så er vi fast leverandør til Arne Brimi, og til MFK, samt mange hoteller, restauranter og catering-firma. Og Oslo lufthavn Gardermoen.

Økologisk godkjent

Drågen smokehouse har fått godtkjennelse som økologisk for laksen de bruker. Det er bla a fordi den fôres med pellets av villfisk, og er i mærer med større plass å svømme på.

– Folk i Romsdal er ikke særlig opptatt av dette ennå, men her i Tyskland, og i større byer i Norge, er folk opptatt av det. Men det kommer i Romsdal også, sier han.

I tillegg til laks, røyker Aune også ørret, torsk og blåkveite, men disse er ikke økologiske.

Petter Aune kom til Grüne Woche sist mandag, og drar hjem igjen mandag når matmessa er over.

Smaksprøvene med røkt laks og ørret får god avsetning. Foto: Privat
Petter Aune fra Drågen Smokehouse er en av 18 bedrifter fra Fjord-Norge på Grüne Woche i Berlin. Ca. 400.000 besøker messa i løpet av de 9 dagene den varer. Foto: Privat
Petter Aune (t.h.) fra Drågen Smokehouse og Stein Harald Døving fra Tonga bryggeri, også fra fylket. Foto: Privat