– Vi har i løpet av mange år funnet flere gamle gjenstander i bakken. Mange er førreformatoriske, det vil si at de kan dateres fra før 1537, sier prosjektkoordinator Christian Størmer i Hurum historielag som har informert fylkeskommunen og har fått tillatelse av Riksantikvaren til å foreta grunnundersøkelser med georadar.

Følg RHA på Facebook

Lett i flere år

I drøyt ti år har han lett etter en mulig kirketukt på jordene rundt Tronstad gård med metalldetektor, og funn av blant annet dopsko, vektlodd i bly, spinnehjul, kam i metall og hesteskodeler, kan tyde på at stedet nå er funnet.

– Vi tror det kan ligge en kirketukt under pløyelaget, og at den kan ha vært bygd som en stav- eller steinkirke rundt 1200- eller 1300-tallet, forteller Størmer og håper spesielt å finne fundamentene med georadaren.

Importert

Det viktigste funnet kan likevel være noe som ligner et krusifiks som er støpt i bly, og som kan ha vært del av et alter- eller et prosesjonskors.

– Korset kan ha blitt importert fra Europa av pilegrimer som har kommet i land sør i Hurum. De kan ha vært på vei mot Nidaros, og på den aktuelle tiden var det vanlig å overnatte i kirkene, før de reiste videre, forteller Størmer som opplyser at det er Norsk institutt for kulturminneforskning (Niku) som skal foreta undersøkelsen og tolke resultatene.

Museum

Familien Huitfeldt overtok Tronstad gård etter Bolt-slekten, men Størmer tror det er sistnevnte som eventuelt har ført opp kirken.

– Familien Huitfeldt etablerte etter hvert eget gravkapell ved Hurum kirke i 1660. Det som er interessant er at det har bodd to prester på denne gården, sier Størmer.

Dersom det viser seg at det har ligget en kirke på gården, har både han og historielaget vurdert om det kan være mulig å bygge et lite museum for eldre gjenstander i tilknytning til det eksisterende bygdemuseet på gården.