Benrester etter seks voksne og fire barn ble funnet inne i treroten på Stein gård i Hole.

Rapporten etter det oppsiktsvekkende funnet i april 2010 er nå ferdig og viser at hele 878 knokler var festet til fururota som sto inntil kirkeruinen på Stein gård.

Det var da gårdseier Jan Fredrik Hornemann i april 2010 skulle fjerne en furu med rot inntil den middelalderske kirkeruinen at han oppdaget at det var festet skjelettdeler til undersiden av rota da han skulle transportere den til deponeringsstedet.

Menneskeben hadde også falt av rota under transporten, men disse ble samlet inn og overlevert osteoarkeolog Hanne Ekstrøm Jordahl fra Norsk institutt for kulturminneforskning, som har skrevet rapporten.

Et nyfødt barn

Sammen med arkeologer fra Buskerud fylkeskommune brukte Jordahl små og store rotsakser, graveskje og håndsaks for å få frigjort skjelettdelene fra fururota.

Materialet ble så transportert til Tønsberg hvor det ble vasket og tørket.

Knoklene som ble funnet var blant annen en brystvirvel fra en tenåring, en finger og et ribben fra et barn.

Minimum 10 individer ble identifisert. Seks av disse var voksne og fire var barn. Blant knoklene fra de voksne ble det identifisert tre kvinner, én mulig kvinne, én mann og én mulig mann.

Slitte tenner og betent albue

De seks som det ble funnet knokkelrester fra spenner i alder fra å ha vært nyfødt til å ha vært over 50 år da vedkommende døde.

En av kvinnene hadde en kraftig skråstilt slitasje i tennene, mens en av de voksne mennene hadde et kraftig og betent muskelfeste i venstre albue, noe som trolig er resultat av fysisk overbelastning.

Veldig gammel gård

Navnet og beliggenheten til Stein gård tyder på at den gamle storgården opprinnelig ble etablert i århundrene før Kristi fødsel.

Stein kirke ble trolig bygget på 1100-tallet og gikk ut av bruk i andre halvdel av 1500-tallet. Arkeologene vet ikke når den tilhørende kirkegården ble avvigslet.

Det var ingen visuelle trekk ved knoklene som kunne indikere gravenes datering.

Minimum 10 graver ble berørt innenfor funnstedet på 10 kvadratmeter.

Denne delen av kirkegården ved Stein kirkeruin må derfor ha vært i intensiv bruk med graver anlagt både på kryss og tvers.