Starten på 90-tallet innebar for Indre Østfolds del en kamp for å beholde en av distriktets hjørnesteinbedrifter, Viking Dekk i Askim.

Det hele startet for alvor da Continental kjøpte 49 prosent av Nivis Tyre AB, som eide Viking Dekk, for 170 millioner i mai 1990. Askim jubler og Continental forsikrer at Viking med 530 ansatte skal bevares. Viking har 420 millioner i omsetning og et overskudd på 32 millioner, men i august samme år kommer den nye eieren med krav om overskudd.

Hardt mot hardt

I september frykter fagforeningeslederne Villy Grytvik og Harald Fredriksen for nedleggelse i Askim og kontakter LO og NITO. Sammen med ordfører Gøsta Ekman er de to også i møte med departementet, uten at det er oppmuntrende.

I november legger Viking-ansatte fram et alternativt regskap som viser hvordan Viking kan overleve. Dette faller for døve ører, og Nivis vedtar nedleggelse. Askim svarer med streik, og rett før jul 1990, 20. desember, går 3.000 mennesker i fakkeltog i sentrum i protest mot den vedtatte nedleggelsen.

Både talene og faklene flammer i desembernatten, og det var flere profilerte personer som sto på talerstolen. Blant annet daværende stortingsrepresentant for SV, Erik Solheim.

– Dette er en kamp for hele Norge, konstaterte en engasjert Solheim fra talerstolen.

Yngve Hågensen var markant LO-leder på tidspunktet.

– Vi skal presse alle de som det er mulig å presse til at denne bedriften, som er liv laga idag, også vil være en god arbeidsplass i framtida, sa han i sin tale.

Hågensen glemte imidlertid ikke helt hvilken høytid man sto foran.

– Og hvis det er lov helt til slutt: God jul! ønsket han de fremmøtte.

Jubel og sorg

I  1991 ble det startet et arbeid for å finne mulige nye eiere til Viking Dekk. Blant annet i regi av næringsminister Ole Knapp (Ap).

Det ble startet både folkeaksjon og støttefond, mens Continental satte en frist for å finne nye eiere: 15. april.

I mars kommer imidlertid Nivis-styret til Askim for å legge ned bedriften. De får overrakt flere tusen protest-underskrifter, og april blir det generalstreik i Askim og folkemøte på Youngstorget.

Mai 1991 ser først ut til å bli en jubelmåned for distriktet. 16. mai annonserer nemlig næringsminister Ole Knapp at Nokia Tyre fra Finland vil kjøpe seg inn. Dette fører til tidenes 17. mai-fest, og Øvre gir ut ekstra-avis.

28. mai helles imidlertid kaldt vann i blodet. Ordfører Gøsta Ekman advarer mot optimismen. Nokia byr nemlig bare 60 millioner for Viking, mens Nivis forlanger 500 millioner. Nokia trekker tilbudet i starten på juni, og nedleggelsen er et faktum.

Utover høsten blir det diverse etterspill, blant annet rundt en eventuell rettsak og omstillingsmidler fra staten.

27. november er det slutt. Klokken 10.45 produseres det siste dekket på den 71 år gamle hjørnestensbedriften.