Å finne et godt slagord for en kommune er nærmest umulig, mener Karl Fredrik Tangen. Samfunnsgeograf, førstelektor ved Markedshøyskolen, rikssynser og opprinnelig askiming. Men han gir både ris og ros til IØ-kommunenes forsøk. Og latter. Lite grann forlegenhet kan de få med.

Just do it. Tangens favorittslagord. De kjappe anslående frasene er ment for næringslivet, og er ikke overførbart til en kompleks, politisk organisasjon som en kommune. Ifølge samfunnsgeografen.

– Det er ikke noe galt i å vise ambisjoner via slagord, men jeg er ikke så sikker på at en kommune bør det. Et eller annet er galt med at politiske enheter skal framstå som en merkevare og gå sammen om en felles profil ut i verden, mener Tangen.

Tullball

– Hva syns du om Indre Østfold-kommunenes slagord?

– Først og fremst er det slående hvor like de er. De gir inntrykk av at de prøver å skape en verden de ikke har klart å skape i praksis. Ta Marker sitt; mulighetene er mange. Det får meg til å tenke at nei, det er de ikke. Eller Skiptvets; klart vi kan. Jeg tenker nei, det kan dere ikke. Hobøl på kartet, påstår Hobøl, som nettopp kjennetegnes av tettsteder som konkurrerer om synlighet.

Ordene renner ut i en ivrig strøm.

– De prøver å bruke ord magisk for å skape en virkelighet. Blåse seg opp. Men det blir uforpliktende tullball. Blødmer. Stedene lever ikke opp til slagordene, og noen inviterer til latter. Litt som småbruket som kaller seg den største gården i bygda. De gir inntrykk av å ha en dårlig forståelse av hvordan omverdenen ser på dem, syns Tangen.

Roser Askim

Eidsberg har ikke slagord, men det har Mysen. Østlandets mest attraktive småby. Denne løsningen er bedre, mener vår samfunnsgeograf.

– Byen er i hvert fall en enhet det går an å forholde seg til. Men det blir litt som å si at vi er verdens beste håndballag, poengterer han. Askim kommer heller ikke dårlig ut av det.

– Kraftsenteret. Dette er nok vinneren. Her bruser de med fjærene og har belegg for det. De har kraftanlegg. Dette demper det litt skrytete inntrykket, fastslår Tangen. Om miljøkommunen Spydeberg tenker han at det var tidsriktig da det ble til. Men han har et annet forslag.

– Fint at de vil være opptatt av miljøet, men å omgi seg med miljøord viser ikke vilje til å være miljøvennlig. Dette blir fantasiløst ordgyteri. Her snur de den språklige kappa etter vinden. Jo mer oljeselskaper profilerer seg med grønn logo, dess mer forurensende er sannsynlig aktivitetene de driver med. De kunne hatt; godt å bo med bil. Det spiller på Petter Solberg og spredt bebyggelse, flirer Tangen.

Trivelige Trøgstad er ikke så verst.

– Dette er litt mer troverdig. Bruken av bokstavrim er også bra. Det er enkelt å huske. Selv om bygdedyret ligger og lurer under som trivelighetens onde tvilling. Kommunen har jo Sandstangen og flere vann som de kunne brukt, påpeker han og foreslår et nytt også for Trøgstad;

– Her er det lavt tempo, ha-ha.

Noe unikt

– Hva burde slagordene inneholde?

– Det bør si noe om hvorfor vi skal bli boende og hvorfor vi skal flytte tilbake. Mulighetene er mange i Marker. De er enda flere i Oslo. Hva har de som ikke vi har? Marker har så mye annet bra å spille på. Kanalen, grensen. Finn noe mindre pretensiøst, foreslår samfunnsgeografen. Det skal sies at det brukes Slusebyen om Ørje.

– Boligpriser er en styrke Indre Østfold har nå. Det har sannsynlig en tidsbegrensing, men kunne vært en konkret ting å spinne videre på. Det samme er Østfoldbadet. Skiptvets; klart vi kan. Hva er det de kan? Hva har de som ikke alle andre har? Utenfor allfarvei. Ro ned, slipp stress. Dette kan kommunen tilby til en viss grad, mener Tangen.

– Et slagord med kraft er et løfte i seg selv, fastslår samfunnsgeografen.
Kommuner over det ganske land har skaffet seg mer eller mindre fengende slagord. Her følger noen eksempler:

Alvdal – der det vanskelige er en bagatell og det umulige en utfordring.
Sande – utanfor allfarveg – heldigvis
Aurskog-Høland – den romslige kommunen
Gjerdrum – nærmere enn du tror
Klæbu – hei Klæbygg, ka kainn æ gjør for dæ
Kragerø – kun stupebrettet svikter
Kristiansund − i medvind uansett vær
Dyrøy – den lærende kommune
Sirdal – meir enn ryper
Sveio – midt i leio
Bamble – stadig bedre
 

Kommuneslagord i IØ
 

Marker: Mulighetene er mange
Hobøl: Hobøl på kartet
Skiptvet: Klart vi kan
Trøgstad: Trivelige Trøgstad
Spydeberg: Miljøkommunen
Askim: Kraftsenteret
Eidsberg har ikke, men Mysen har:
Østlandets mest attraktive småby.