Å være på ferie gjør oss lykkeligere enn å finne penger vi trodde vi hadde mistet, å få tilbake på skatten og å bli fortalt at vi ser yngre ut enn det vi er, viser en ny undersøkelse.

God feriefølelse

Over åtte av ti nordmenn synes regelmessige ferier er viktig for generell helse og velvære, mens over halvparten mener det er viktig for forholdet. Like mange har svart at de føler seg nærmere venner og familie ved å ta regelmessige ferier.

— Vi nordmenn har et hellig forhold til ferien, og de aller fleste tar ut det de vet de har krav på av feriedager, noe også sjefen støtter. At sjefen er forståelsesfull forsterker den gode feriefølelsen og gjør at vi kan nyte ferien med ekstra god samvittighet, sier Charlotte Gogstad i Expedia.no.

Ofrer dusjen

Selv om to av tre nordmenn føler de får nok feriedager i løpet av året, er det mange som mener at litt ekstra ferie heller ikke ville ha skadet.

Nesten én av fem nordmenn ville godtatt et lønnskutt for å få ekstra ferie. Videre har 38 prosent svart at de ville ofret sosiale medier i en uke for å få en ekstra feriedag.

18 prosent hadde vært villig til å ofre både internett, mobiltelefonen og kontakt med sin beste venn i en uke, og én av ti nordmenn hadde sagt seg villig til å klare seg uten dusj i en uke dersom det hadde blitt belønnet med en ekstra dag ferie.

Krangler mindre

Over halvparten sier de føler seg mer uthvilt, mens 37 prosent svarer at de føler seg lykkeligere når de returnerer fra ferie. 93 prosent av dem som er i et forhold, sier også at de krangler mindre med sin partner på ferie sammenlignet med når de er hjemme.

1 av 2 nordmenn har svart at de aldri sjekker jobbmail underveis i ferien. Det betyr at vi er langt bedre til å være avkoblet enn våre skandinaviske naboer. Blant svenskene har bare 17 prosent svart at de aldri sjekker jobbmail på ferie, mens én av fire dansker svarer det samme.

— Mange lever en hektisk hverdag til vanlig, derfor er vi også kompromissløse når det kommer til ferien. Det er i ferien vi virkelig klarer å slappe av og lade batteriene, og dette gjør at det er enklere å returnere til hverdagen igjen, sier Gogstad. (ANB)