I 2012 lanserte grunneier Thomas Oraug på Skjærsaker gård planene om et massedeponi – i samarbeid med Spydeberg Miljødeponi. Det skal kunne ta imot over 1 million kubikkmeter masse over ti år. Massene er blant annet fra veibygging.

Politisk behandling

Et planprogram skal opp til politisk behandling. Dette har fått kulturfolket til å reagere. For nettopp der hvor massedeponiet er planlagt, ligger viktige kulturminner fra steinalderen.

– Det er mange kriterier som viser at området er svært sårbart mot inngrep, sa arkeolog Inge Lindblom. Han har vært sentral i arbeidet med å utarbeide en 86 sider stor oppdragsrapport. Biolog Olav Skulberg er fra Spydeberg. Han representerte Naturvernforbundet Nordre Østfold og fortalte at han alltid hadde visst at området er rikt på kulturminner.

– Våknet du først da planene om et massedeponi ble lansert?

– Ja, det kan du godt si. Området Skjærsaker–Heli–Giltvedt bør ivaretas. Det er store muligheter for at dette kan bli en kunnskapskilde for interesserte fra hele landet. Kanskje vil kommende spydeberginger en dag sende oss en vennlig tanke med takk for at vi bevarte stedet, sa han.

– Eldorado for forskere

Arkeolog og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Ingrid Fuglestvedt, mener området kan inneholde funn fra mange tusen år før Kristus. I nærheten er det funnet blant annet flint og økser fra Nøstvetfasen – som stammer fra gården Nøstvedt i Ås. Der ble det gjort over 5.000 år gamle funn. Hun viste til utgravinger andre steder i landet og mener det er sannsynlig å finne bålrester, helleristninger, rester etter måltider og beinredskaper der deponiet planlegges.

– Området er et eldorado for steinalderforskere, slo hun fast.

– Mangler utredning

Per Kristian Skulberg er leder av bygdebokkomiteen i Spydeberg. Han mener det er forferdelig å miste et så unikt område – med rester etter mange tusen år gamle boplasser.

– Dessverre mangler det en helhetlig landskapsutredning i planprogrammet. Derfor har vi nå fått utarbeidet en, sier han.

– Er det greit med massedeponi – bare det ikke blir i Spydeberg?

– Det kan ikke ligge på et sted med tusenvis av kulturminner fra steinalderen, sier han. Ulf Kolstad fra Fortidsminneforeningen, avdeling Indre Østfold, hevder et massedeponi vil ødelegge et enestående framtidig turområde og punktere det minst påvirkede jordbrukslandskapet i Spydeberg.

– Dette er et sammenhengende boplassområde fra eldre steinalder, sier han.

Bekymret for skolevei

Ordfører Petter Schou (H) var en av de få politikerne som deltok under møtet. Han innrømmer at dette er en vanskelig sak – hvor næringsutvikling og arbeidsplasser blir satt opp mot miljø og kulturminner. Han er bekymret for at et deponi vil øke lastebiltrafikken på en viktig skolevei.

– Jeg skulle gjerne hatt en gjennomgang av det totale behovet for massedeponier, sier han. Schou regner med at saken kommer til politisk behandling før jul.

 Grunneier Thomas Oraug har ikke vært tilgjengelig for en kommentar.