Dette trenger du å vite om nattens bombing av IS

USA og en rekke arabiske land bombet for første gang Syria i kampen mot Den islamske stat.

(upublisert) Opprettet
Rundt halv fire i natt, norsk tid, innledet en koalisjonsstyrke bestående av USA og flere arabiske land bombing av Den islamske stat i Syria. Det markerer første gang amerikanske styrker har utført bombinger i midtøstlandet, og en tydelig eskalering i konflikten med den ekstremistiske gruppen. Dette trenger du å vite om nattens hendelser:

Hvem?

USA har alliert seg med Bahrain, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Jordan om luftangrepene, skriver CNN. I tillegg skal Qatar ha bidratt med fly uten å slippe bomber, siterer Foreign Policy en arabisk diplomat. Som svar på bombingen har IS oppfordret til drap på borgere i landene som støtter kampen mot IS i Irak og Syria. Ingen europeiske land har foreløpig bidratt til bombingen av IS i Syria, selv om blant annet Norge og Frankrike deltar i en bredere koalisjon som skal hjelpe Irak med å beskytte seg mot den selverklærte statens ekspansjon. Både Norge og Frankrike har tidligere gjort det klart at de ikke vil angripe IS i Syria uten et FN-vedtak eller anmodninger fra det sittende Assad-regimet, skriver Dagbladet. Syrias president Bashar al-Assad har foreløpig ikke kommentert nattens bombinger, som forventes å være starten på en lengre kampanje ifølge NBC News.

Hva?

New York Times melder at storbyen Raqqa, ansett som IS' hovedsete, er det sentrale målet i operasjonen. Samtidig har det vært anslag mot mål ved Syrias grense til Tyrkia slår NBC News fast, og siterer Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR). En representant for amerikanske myndigheter har fortalt CNN at flesteparten av nattens mål var «harde mål, som bygninger». Blant dem kaserner, treningsbygninger, våpenlagre og kommandosentraler, skriver Aftenposten. VG siterer eksilgruppa SOHR på at også et titalls IS-krigere skal være såret eller drept av bombeangrepene. Det er foreløpig ikke klart om sivile er skadd eller omkommet. - Nå har man trolig valgt å gå etter strategisk viktige bygninger, logistikk og våpenlagre og kanskje noen toppfolk, anslår Per Christian Gundersen, kommandørkaptein ved Forsvarets Høgskole og spesialist på Syria og Midtøsten, til VG. Den syriske byen Raqqa anses for å være IS' hovedstad og base. (Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix)Den syriske byen Raqqa anses for å være IS' hovedstad og base. (Foto: REUTERS/Stringer/NTB Scanpix)

Hvorfor?

Det amerikanske militæret skal ha forklart at de gikk inn i Syria for å «avverge angrep mot USA og vestlige interesser som skulle gjennomføres om kort tid» ifølge NTB (via VG). Den 11. september holdt USAs president Barack Obama en tale hvor han redegjorde for landets planer om å trappe opp kampen mot IS. I morgen, 24. september, leder Obama et møte i FNs Sikkerhetsråd om IS' aktivitet i Midtøsten. Der ventes det ifølge Aftenposten at han vil mobilisere verdenssamfunnet til å kjempe mot fundamentalistgruppen. Både Kina og Russland har vetorett i sikkerhetsrådet, og sistnevnte er en alliert av det sittende Assad-regimet i Syria som ikke skal ha godkjent nattens angrep. Russland har tidligere erklært at de ikke vil tolerere bombing i Syria uten Assads tillatelse. En bakkekrig skal derimot være uaktuelt. I stedet ønsker USA og deres allierte å sende tjenestemenn til Irak som skal hjelpe det lokale militæret med å selv ta opp kampen, siterer Aftenposten Obamas tale 11. september. Norge har allerede besluttet å sende fem tjenestemenn til å planlegge en internasjonal koalisjon, skriver NRK. VOX har forresten samlet 27 kart de mener kan forklare krisen i Irak for øyeblikket. Barack Obama gikk til kraftig angrep på IS i sin tale for to uker siden. (Foto: AFP PHOTO / Jim WATSON)Barack Obama gikk til kraftig angrep på IS i sin tale for to uker siden. (Foto: AFP PHOTO / Jim WATSON)

Hvordan?

Nattens angrep ble utført med en blanding av jagerfly, bombefly og missiler, melder Pentagon-talsmann John Kirby i en Twitter-melding. https://twitter.com/PentagonPresSec/status/514225298447949825 Totalt 47 Tomahawk-missiler skal ha blitt avfyrt fra skipene USS Arleigh Burke og USS Philippine Sea, skriver Global Security. Missilene har vært i bruk siden Gulfkrigen og benyttes hovedsakelig mot stasjonære mål som bygninger. Den syriske forskeren Abdulkader Hariri meldte også svært tidlig om at droner svermet over Raqqa i natt. https://twitter.com/3bdUlkaed6r/status/514226410932940800 NBC News forteller i en nyhetssending at F-15- og F-16-jagerfly er deployert fra hangarskipet USS George H.W. Bush i den persiske gulfen. Bombeflyet B-1 skal også være involvert i aksjonen. Mer oppsiktsvekkende er det muligens at USA for første gang har utført oppdrag med F-22 Raptor, et ekstremt kostbart jagerfly utviklet på 90-tallet. Først for å ta opp kampen med andre jagerfly i lufta, men det har senere blitt ombygd til å fylle flere roller. Kun 187 eksemplarer ble produsert før USA stanset produksjonen. Defense Aerospace har tidligere estimert stykkprisen hvert fly til svimlende 2,2 milliarder kroner. F-22 Raptor er et av verdens mest avanserte jagerfly, men hadde en svært trang fødsel. (Foto: AFP/USAF)F-22 Raptor er et av verdens mest avanserte jagerfly, men hadde en svært trang fødsel. (Foto: AFP/USAF)
Mer om