Buekorps trakassert av studenter

Leder av bataljonen forteller om farlige situasjoner og respektløs oppførsel når buekorpsene øver til nasjonaldagen.

Publisert Sist oppdatert

Fakta

Dette er mailen UiB sendte til studentene:

UiB har fått en henvendelse fra Sydnæs bataljon om noen uheldige situasjoner som tidligere har oppstått ved Sydneshaugen skole.

Det er snart nasjonaldag og vi håper at studenter og ansatte ved UiB viser hensyn overfor barn og unge i perioden de er ute og øver på å marsjere og tromme i områdene rundt skolen.

– Vi har opplevd alt fra at folk har vist finger eller gjort nazihilsen, til mer alvorlige ting som at folk har kastet ting etter oss fra vinduer og høyder.

Det forteller sjef i Sydnæs Bataljon, William Lønningen.

Han og bataljonen sendte i april en mail til Universitetet i Bergen (UiB) etter å ha blitt dårlig behandlet av studenter på campusen ved Sydneshaugen. Etter dette sendte UiB en mail til studentene, hvor de oppfordret til å respektere buekorpsene (se faktaboks).

Kan være farlig

Lønningen forteller at dette først og fremst er kjipt, fordi buekorps er et fritidstilbud hvor flere av medlemmene er små gutter i alderen åtte til ti år.

– En ting er at de ikke føler seg velkommen i egen by, en annen er at det kan være direkte farlig å få en full ølboks eller melpose i hodet fra fjerde etasje, sier han.

Også viserektor ved UiB, Oddrun Samdal, reagerer på at buekorpsene har opplevd trakassering. 

– Det er ikke greit at noen opplever ubehagelige situasjoner, uansett hvem det gjelder. Buekorpsene er en del av bergenskulturen i mai-dagene, og har sin naturlige plass i bybildet, sier hun.

Student har ingenting til overs for buekorpsene

Blant studentene som har reagerert på at buekorpsene øver på Sydneshaugen er Alban Krasniqi. Han studerer sammenlikende politikk, men pleier å lese på HF-biblioteket nær Sydneshaugen skole.

Det er kjipt å få en liten skvadron som trommer rett utenfor lesesalen når det er kort tid igjen til eksamen.

Alban Krasniqi, UiB-student.

– Det er greit nok at buekorpsene støyer i sentrum, men jeg synes ingenting om at de skal fly rundt på Høyden og bråke i eksamensperioden, sier han.

Krasniqi er enig i at det er uakseptabelt å kaste ting på buekorpsene, men sier at han skjønner at folk blir frustrerte.

– Det er kjipt å få en liten skvadron som trommer rett utenfor lesesalen når det er kort tid igjen til eksamen, slår studenten fast.

Samdal fra UiB har forståelse for at studenter kan bli frustrerte.

– Men det er en konsekvens av at vi har bycampus. Da blir det støy når det er aktiviteter i det offentlige rom, enten det er konserter på Torgallmenningen eller buekorps, legger hun til.

Har trommet på Høyden i 150 år

Lønningen forteller at buekorpsene bare har øvingstid én time fra klokken 18 på onsdager og lørdager, og at det derfor ikke er snakk om at de øver og støyer ofte.

– Hvis de ikke øver så ofte, må det vel være enkelt for dem å finne et annet sted å bråke, kommenterer Krasniqi.

Enten takler du det, eller så flytter du.

William Lønningen, sjef i Sydnæs Bataljon.

Det er ikke buekorpslederen enig i.

– Folk må også huske på at buekorpsene har vært i Bergen mye lengre enn UiB. Vi ble stiftet i 1863, og har holdt på å øve på den haugen i 150 år, slår han fast.

– Deal with it

Lønningen har en klar oppfordring til dem som har noe imot buekorps.

– Enten takler du det eller så flytter du. Du har selv valgt å bo i en by hvor buekorps er en del av bybildet. 

Han forteller at ingen krever at noen skal like buekorps, men at han krever at folk skal respektere det.

– Vi kommer til å politianmelde hendelser dersom det skjer igjen. Det har allerede blitt tatt bilde av dem som kastet ting på oss tidligere dette semesteret, forteller han.

Powered by Labrador CMS