Det sier Catarina Thestrup til Side 2. Hun er lærer, har to voksne sønner og bor i Växjö i Sverige.

På julaften i fjor skrev Thestrup et innlegg for den svenske avisen Expressen, hvor hun oppfordret foreldre til å være ærlige med barna sine, også når det gjelder julenissen.

«De fleste voksne synes det er feil å bli lurt og de ser på det å lære barna om ærlighet som en viktig oppgave. Men likevel ser de ingen problemer med å si til barna at julenissen er virkelig og at Jesus er Guds sønn og jordens frelser, til tross for at de ikke tror på det selv; det ses ikke på som uærlig, men i stedet noe fint og harmløst som forgyller barnas jul med litt magi,» skrev Thestrup.

Hadde julenissen på besøk

Thestrup har to sønner som i dag er 21 og 23 år gamle. Da barna var små feiret de jul som de fleste andre skandinaviske barnefamilier, med at julenissen, som gjerne var en nabo eller et familiemedlem utkledd i nissedrakt, kom på besøk med julegavene.

– Vi sa aldri at julenissen var virkelig og barna spurte aldri hvem han var. Det hele var en lek, litt som når det kom en klovn til et bursdagsselskap eller når de hilste på Ronald McDonald på McDonald's, sier Thestrup, og legger til:

– Det går fint an å kle seg ut som julenissen, spille rollespill og leke at julenissen kommer med julegavene – uten å lyve eller forvrenge virkeligheten til barna.

– Å tro på julenissen kan skape litt ekstra julemagi for barna. Frarøver man ikke barna fra den julemagien når man ikke lar dem tro på nissen?

– Nei, få foreldre lurer barna sine til å tro at andre fiktive og mytologiske karakterer som Harry Potter, troll og Supermann er virkelige. Det gjør ikke at de tror at de frarøver barna noe, eller setter begrensninger for deres fantasi.

– En løgn er en løgn

Thestrup synes alltid at man på direkte spørsmål bør være ærlig, selv når det gjelder julenissen.

– Det finnes ingen unnskyldning for å være uærlig. En løgn er en løgn, selv om den blir sagt fordi alle andre lyver, for ikke å skade noen eller for å skape litt magi for barna.

– Tror du barn tar skade av å tro på julenissen når de er små?

– Selv de små, hvite og løgnene som er tilsynelatende ufarlige og uskyldige får konsekvenser. De koster i tillitskapital. Barn er sårbare og mangler egne filter. De er helt avhengige av voksne, spesielt sine foreldre, for å forstå og tyde virkeligheten, sier Thestrup.

– Mer urolig for religiøse figurer

Thestrup har snakket med venner om sin egen opplevelse av julenissen, og forteller at de færreste opplever «julenisseløgnen» som et traume. Det blir i stedet noe man ler av i voksen alder.

– Likevel fant jeg ut, i mine diskusjoner med foreldre, at det var flere barns som hadde skammet seg og blitt enormt skuffet over sine foreldre da de, gjerne fra venner, hadde fått høre at julenissen ikke var ekte. Videre fortalte flere foreldre om vettskremte barn på julaften som hadde løpt og gjemt seg og grått hele kvelden.

Hun understreker at hun likevel bekymrer seg lite for at foreldre lyver om julenissen.

– Jeg er mer urolig for religiøse figurer som påtvinges barn og som de ikke tør og tillates å vokse fra. Jeg tror at å bli lurt til å tro på julenissen iblant kan bane vei for å tro på andre overnaturlige vesener og fenomener, avslutter Thestrup.