På grunn av strenge regler for holdbarhet og folks vegring mot å kjøpe mat som har passert «best før-merking» kaster butikkjedene mye mat i Norge. Men det gjør også privatpersoner, en firedel av alt det private husholdninger handler, havner i søpla.

Med disse problemene i bakhodet, gikk en rekke ungdomspartier og organisasjoner, med Natur og Ungdom i spissen, sammen om litt folkeopplysning denne helga.

Fant mat

På skolekjøkkenet på Kjølnes ungdomsskole er gjengen midt i opprydningen. Dagen har blitt brukt til å lage noe fristende av matrestene som de dagen før reddet opp av diverse søppelcontainere. De vil ikke si hvor maten kommer fra, annet enn at et tilfeldig utvalg av dagligvarebutikkene i Porsgrunn og Skien har fått besøk.

– Vi var ute i går kveld. Vi fant ganske mye forskjellig, men det var ikke alt vi tok.

De kan avsløre at det etter julehandelen var kastet ganske mye svineribbe, men at de lot den ligge igjen i butikkenes containere.

– Vi tok ikke sjansen på rått kjøtt. Men vi fant mye annet bra.

Delikat arrangert på serveringsbrett framstår maten som fristende. Her er biter av bakervarer, ruller med ost og grønnsaker, fiskeburgere, nøtter, frukt og pepperkaker. Nok en etterlevning etter juletiden.

Viktig

Men hvorfor gjør de dette?

– Det er sløsing av ressurser å ikke bruke opp all maten. Både butikkene og vanlige folk må lære seg å kjøpe inn mindre så ikke så mye går til spille.

Ellen Marie Gundersen fra Senterungdommen og Thea Kolbjørnsen, Hilde Gottschal og Iris van Brunschot fra Porsgrunn Natur og Ungdom er enige om hva problemet er; mye ressurser går med til å produsere mat, og da må den spises opp.

–Det er foreslått en lov mot matkasting, og det er bra. Da må butikkene gi bort mat som er brukbar, i stedet for å kaste den. Men folk flest må også ta ansvar. Derfor vil vi ut for å påvirke litt og minne folk på at de må huske å bruke maten.

Stand

Alt er klart, og den store gruppen deler seg i to. Den ene skulle egentlig stå i Skien sentrum, men siden butikkene stenger tidlig, blir det Hovenga i stedet. Den andre setter kursen mot Down Town, og reiser foregår, selvfølgelig, med buss.   Vel framme slår de seg til rett ved fotgjengerovergangen, med respatex-bord lånt av Skrot-Tor, flere termoser med kakao og maten som nå har fått nytt liv. Og opplysningsarbeidet kan begynne.

– Hei, har du lyst på gratis frukt? Dette er mat som ellers ville ha blitt kastet.

I begynnelsen er de beskjedne, og budskapet sliter litt for å nå fram. Mange strener skeptisk forbi gjengen med engasjerte mataktivister. Men så begynner det å løsne.

– Fiskeburger? Nøtter? Gratis kakao? Pepperkaker?

De eldre er mest ivrige på å stoppe for en prat. Og de roser tiltaket.

– Dette var flott, dere. Jeg er imponert, roser en dame, som villig smakte på både pepperkaker og fiskeburgerne som Aurora Moen Congjeli bød fram.

– Jeg synes dere er veldig flinke. Dere gjør en bra innsats, sier en annen.

– Dette har jeg sansen for. Veldig bra.

Etter hvert blir det kaldere og mørkere. Planen er å holde ut ennå en time, i håp om at all maten skal bli spist. Og nå begynner det å minke på brettene.

– Jeg synes det går ganske bra, sier Hilde Gottschal, som holder fram et brett pepperkaker.  – Dette er egentlig ting som folk vet, men som de ikke helt vi innse. Og da er det viktig at vi er her og minner dem på det.