Selv om hagebyen er regulert til hensynssone med strenge bestemmelser, tillater Nøtterøy riving av signalbygget Grindløkken skole, Holmenveien 2, flotte villaer ved torget, tillater oppføring av ikke tilpassede bygg i sentrum, endrer gateløp og ødelegger hagebyens idé.

Hagebykartet fra l921 viser at hagebyens utstrekning og gateløp er lite endret. Den begynner på Kolberg, går ned Eikeveien, bort Bekkeveien- til vannet og følger det til Sjøormen, til veidelet Kirkeveien Smidsrødveien, mot Kaldnes, opp til Teieskogen, og til Kolberg igjen.

LES OGSÅ: 

LES OGSÅ: Politikerne på Nøtterøy er i utakt med egne planer

Prisbelønnet plan

Arkitekt Kristofer Lange tegnet Tønsbergs og Nøtterøys plan Sagagrund. Planen ble vist på utstilling for arealplaner i Göteborg og fikk 1. pris.

Kommuneingeniør Røed skilte ut Nøtterøys del av Sagagrund til en egen hageby på Teie i 1921, og kalte den Nøterø Haveby. Hagebyen er en sonedelt trehushageby. I hagebyen var Kaldnes og byen sone for arbeid, Teieskogen sone for friluftsliv, torget sone for handel og kommunikasjon, sør for Eikeveien var sone for jordbruk, mot sjøen var det sone for båtliv, bading, idrett, og park osv.

Veien fra Tønsberg gikk over brua til den flotte promenadegaten til veidelet hvor Kirkeveien førte til der det var planlagt kirke, og videre utover. Smidsrødveien førte til torget og videre. Disse gatene, aksene, var ekstra viktige med dobbelt beplantning med trær. Ellers fulgte veiene landskapets kurvatur. Der veier møttes, ble det laget fine plasser. Gatestrukturene er viktig å bevare, ifølge hensynssonens bestemmelser.

Enhetlig preg, form og størrelse

De viktigste og flotteste husene i hagebyen lå ved torget, ved viktige gatekryss og ved viktige gater. Alle hus skulle ha lys, sol, utsikt, og have til dyrking. Sunnhet var viktig. Hagene ble ofte lagt i hagebånd, se langs Øgårdsveien. Husene skulle ha enhetlig preg, form og størrelse.

Hagebyene var tenkt til folk som bodde i usunne områder i byene, men på Nøtterøy ble hagebyen mer for de velstående. Mange hagebyplaner i Norge ble det ikke noe av p.g.a nedgangstider etter 1. verdenskrig, men på Nøtterøy og i Tønsberg var det god økonomi p.g.a vår 1. oljealder med hval og selolje – og all skipsfarten. Hagebyen ble bygd sammen med Tønsbergs plan.

Bygnings og reguleringssjef Thore Holm i Nøtterøy kommune har skrevet om hagebyen i Njotarøy, og hadde orginalreguleringsplanen for Nøterø hageby hengende i glass og ramme på sitt kontor, så planen burde være kjent.

Kommunen vil ødelegge

Likevel vil kommunen ødelegge hagebyens kulturhistorie, idé og bevaringsverdi, og ikke tenke helhet. Teie, sier NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning), er like bevaringsverdig som Tønsberg sentrum og Jarlsberg med jorder. Arealplanlegger i Nøtterøy kommune var med da Kulturarv og Riksantikvaren satte området fra veidelet på begge sider av Smidsrødveien, torget, Eika, Parkveien, om Rosanesparken mot torget- på NB lista – og vedtok at området har nasjonal betydning. Området er prikket inn på kommuneplankartet.

LES OGSÅ:

NB: Området er eksempel på deler av hagebyens ideologi, men hele hagebyen er hensynssone. Hagebyideologien er internasjonal.

Stor bevaringsverdi

Området fra veidelet, som tre instanser sier har stor bevaringsverdi, og som står på Riksantikvarens NB liste, planlegges bygd hardt ut med blokker på opptil åtte etasjer. Her blir ingen tilpasning, ikke lys, sol og utsikt. Hensyn tas ikke til omgivelsene. Trær og grøntområder fjernes, og veier tenkes forandret. Det blir ikke engang tatt hensyn til egen kommuneplan, NB lista, NIKU eller råd fra Vestfold fylkeskommune om fortetting med kvalitet. Fylkeskommunen skriver at trange gater mellom høye hus blir vindfylte og lite hyggelige. De anbefaler ikke slik utbygging.

Kommuneplanen er overordnet andre planer. Likevel vil antagelig hovedutvalg for miljøvern og kommunalteknikk 30. nov. vedta å utarbeide en områdeplan for tett, høy bebyggelse i hagebyens sentrum i strid med egen kommuneplan, området Riksantikvaren sier har nasjonal betydning, krav om tilpasning, og uten kontakt med resten av hagebyen og idégrunnlaget.

Er slik utbygging ønskelig og lovlig?

Connie Didriksen og Per Evtun