Til hovedinnhold
SniktittMotorola Moto Z Play med Hasselblad-modul

Et helt kamera er årets sprøeste telefontilbehør

Skal det være en Hasselblad til Moto Z-en din?

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Berlin / Tek.no: Motorola har vært tilbake i Norden en stund, men det har vært billigtelefonene fra selskapet som har vært mest i vinden. Selv om Moto X-serien med litt dyrere modeller har vært i salg, har ikke de påkostede modellene gjort så mye utav seg. Nå er både flaggskipet Moto Z og en kliss ny og litt rimeligere utgave som heter Moto Z Play på vei.

Moto Z-serien er selskapets modulære telefoner. Her kan du bytte moduler som du vil. Heldigvis har de fått med seg en liten skokk med samarbeidspartnere slik at du kan legge til ekstra batteri, en kraftig reisehøyttaler, projektor (!) eller nå et ekstra kraftig kamera. Sistnevnte er det ingen ringere enn Hasselblad som leverer.

Full pakke koster flesk

Assosiasjonene bærer umiddelbart til LG G5, en telefon som også er modulær, og som har en egen kameramodul til å feste i bunnen. Men særlig smidig er ikke LGs variant, ettersom telefonen skrur seg av hver gang du tar av en modul, og det må apper til for å håndtere modulene. Kameramodulen for den telefonen er heller ikke noe skikkelig kamera, men snarere et batterigrep for telefonen.

På alle disse områdene har Moto en bedre løsning, men det koster. Selve Moto Z Play ligger på rundt 400 dollar i det store utland, noe som betyr at den legger seg et sted rundt 4-5 000 kroner hjemme i Norge. Men kameramodulen fra Hasselblad har en forventet pris på rundt 250 dollar, og igjen må man antakeligvis gange beløpet med ti og kanskje litt til for å finne norsk pris.

Vi snakker altså om en totalpris på rundt 7-8 000 kroner. Foreløpig er ikke norske priser bekreftet av Lenovo som eier Motorola-merket, men det var noe snakk om å kanskje selge Moto Z Play og Hasselblad-modulen i en samlepakke, uten at det ble sagt noe om hva prisen da kunne tenkes å bli.

Litt tykk, men med digert batteri

Moto Z Play føles som en solid sammenskrudd telefon. Den er en del tykkere enn sin toppmodellslektning og på innsiden har den en Snapdragon 625, som ikke er fullt så kvass som Snapdragon 820-en som den vanlige Moto Z har. Men du får heldigvis igjen for tykkelsen. Batteriet i Moto Z Play er på hele 3500 mAh der toppmodellen kun har 2600 mAh. Vi snakker altså om en telefon som skulle holde hele dagen, og muligens de to-tre neste også.

Moto Z Play har en modulkontakt på baksiden. I motsetning til LGs modulære telefon skrur den seg ikke av når du skifter moduler.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Byggekvaliteten føles slett ikke dårlig, og med bakside i glass, metallkanter rundt telefonen og forside som også er helt beglasset, har vi en telefon som er svært pen å se til. Men som alle andre glasstelefoner samler den også fingermerker i et forrykende tempo.

Til tross for den litt svakere innmaten føles ikke telefonen på noe tidspunkt treg når jeg blar meg rundt i menyene. Antakeligvis noe vi kan tilskrive de forholdsvis rene Android-menyene Motorola bruker. De krever ikke mye for å bevege seg flytende over skjermen, og Snapdragon 600-serien fra Qualcomm er også en høyst kapabel serie som passer fint i telefonene litt over midten av prisstigen.

Smidigste modulløsningen så langt

Hasselblad-modulen oppå Moto Z Play.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Å sette på Hasselblad-modulen, eller en hvilken som helst modul, gjøres med magneter. Det er ingen spor her som er vanskelige å treffe, eller klips som må klikke på plass. I stedet guider magnetene tilbehøret på plass. De åtte-ti gangene jeg satte på modulen under kveldens lansering traff den hver gang, med et tilfredsstillende lite klikk når tilbehøret plasserte seg riktig og kontakten på baksiden av telefonen traff tilbehøret.

Et sekund eller to senere varsler telefonen om at en såkalt Moto Mod er koblet til, og kameraet er klart til å brukes.

Det er den ordinære kameraappen du bruker sammen med Hasselblad-modulen, men den endrer litt funksjonalitet når du kobler til modulen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Selv om det står Hasselblad på modulen bør man kanskje være bittelitt forsiktig med å sluke PR-beskjeden. Motorola og Hasselblad selv er slett ikke sene med å skryte av at det var Hasselblad som laget de berømmelige månekameraene som Neil Armstrong, Buzz Aldrin og han der andre hoppet rundt med der oppe på himmellegemet vårt.

Vanlig Hasselblad-utstyr koster gjerne flere titalls tusen når det er nytt, og vil du digitalisere en gammel Hasselblad kan du det også, men igjen − vær forberedt på merkbart lettere Visa-kort etterpå.

En kameramodul til 250 dollar kan altså slett ikke være i samme klasse som det Hasselblad vanligvis pusler med. Dermed streifer tankene litt mot Huaweis Leica-samarbeid der Leica-navnet ikke nødvendigvis betyr allverden. Det skal sies at kameraet i disse telefonene er svært godt, men Honor 8 har samme kameramodul og tar omtrent like gode bilder som Huawei P9 med Leica-logo. Det er også naturlig å tenke på de mange bærbare PC-ene som smykker seg med merkenavn fra klassiske Hi-Fi-leverandører, uten å låte så mye bedre eller verre enn en bærbar PC i utgangspunktet.

Perfekt for motiver langt unna

Ett av bildene vi tok med Moto Z Play og Hasselblad-modulen. Det var ikke allverdens med lys til å hjelpe seg med, og bildet ble forholdsvis bra tross alt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtidig får du her en kameradel som koster en solid andel av det selve telefonen gjør. Den har optikk som gir inntil ti ganger zoom, men den starter på f/3.5, og dermed spørs det om bildene i dårlig lys blir særlig mye bedre enn det mobilens eget kamera kan gi.

Er du derimot ute på tur, med solen på din side, og selen veldig langt der borte, kan Hasselblad-modulen være for deg. En mobil med super-zoom-objektiv er ikke hverdags!

Legg til alt det andre du kan dytte på baksiden av Moto Z Play, og dette er plutselig en svært interessant telefon. Den er også vannavstøtende, så hvis du våkner opp og føler deg som Lars Monsen en dag, kan du sette på batterimodulen som gir deg 2200 mAh ekstra strøm. Du burde klare deg en ukes tid til skogs med de strømressursene.

Et spørsmål som gnagde meg i bakhodet da jeg forlot Lenovos lansering var hvor holdbare tilkoblingspinnene på baksiden av telefonen er. Selve telefonen er vannavstøtende, men hva skjer om tilkoblingene oksyderer i møte med vann? Dessverre er dette en for tidkrevende prosess til å vente på under en lanseringskveld som dette.

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her