Til hovedinnhold
SniktittSony Xperia XZ

Dette er Sonys nye toppmobil

Vanntett mobil med helt ny design.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Berlin / Tek.no: I dag lanserte Sony nye Xperia-modeller, kun et lite halvår etter å ha sluppet Xperia X-serien, og faktisk kun et par måneder etter at den siste av dem – Xperia X Performance – ble tilgjengelig på markedet. Her går det med andre ord fort i svingene. Nylanserte Xperia XZ har du og jeg sett mye til på internett allerede, men nå er den endelig her i egen høye figur.

Og det haster tilsynelatende mer enn sist for Sony. Telefonen skal på markedet om noen få uker, og fra 11. oktober kan du kjøpe den i butikken i Norge. Kontrasten er stor fra Xperia X-lanseringen i slutten av februar, der ingen av telefonene var på markedet før månedsvis etter.

Endelig ny design fra topp til tå

Telefonen har et veldig annerledes designspråk enn det vi har blitt vant til fra Sonys telefoner. Den likner rett og slett ikke på en Sony-telefon. Selv om Sonys design aldri har vært dårlig, har den vært litt anonym, og flere ganger har jeg måttet lade, skru på og sjekke modellnummeret på Xperia-telefoner for å bli helt sikker på akkurat hva jeg har hatt mellom nevene.

At Sony nå røsker skikkelig opp i designen sin, og ikke bare litt, slik de gjorde med Xperia X i våres, er en veldig fornuftig ting. Så vil det naturligvis være opp til hver enkelts smak om opprøskingen er vellykket eller ei.

Xperia XZ er i tillegg til den nye formen dekket av et nytt aluminiumsmateriale. Det har fått navnet Alkaleido, og skal visstnok ha en spesiell glans under riktige lysforhold. Nå er det mange stilige metallfinisher der ute, men jeg skal medgi at den matte, graderte glansen i de nye telefonene er tiltalende.

Sony lanserte også en kompakt modell i Xperia X-serien. Les sniktitten her »

Toppmodellen er vanntett

Den blå fargen som brukes på Xperia XZ er visstnok signaturfargen for serien.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som Xperia XZ er en vanntett telefon, men produsenten snakker ikke lenger om svømming eller undervannsmoduser. I stedet handler det om værtetting og hendelige uhell. Et klokt fokus, etter vårt skjønn. Å ta med seg en telefon med middels effektiv vanntetting ut på snorkling har egentlig aldri virket som en fryktelig god idé, men produsentene har bidratt sterkt til inntrykket av det som mulighet.

Skjermen her er 5,2 tommer stor, og dermed bittelitt større enn den som står i Xperia X og Xperia X Performance. De to andre telefonene har 5-tommers skjermer. Oppløsningen er fortsatt den samme, med 1920 x 1080 piksler.

Bildekvaliteten er ålreit, og Sonys skjermer kan bli forholdsvis lyssterke. Noe høyere kunne saktens oppløsningen vært, men japanerne legger seg på det som begynner å bli en etablert standard, der kun relativt få, gjerne koreanske, telefoner utstyres med særlig høyere oppløsning.

Litt spennende er det likevel at Sonys egen Xperia Z5 Premium hadde 4K-skjerm. Nå er Xperia XZ presentert som den endelige toppmodellen i denne generasjonen Xperia X, så det kan ta en stund før vi ser noe så høyoppløst som Z5 Premium fra Sony igjen. Det sagt slipper de produkter i et heseblesende tempo nå, og pleier å gjøre ting under CES-messen i januar også.

Kvikk og god i bruk

Temaet på menyene er tilpasset fargen på telefonen. Slik ser den svarte ut i utgangspunktet. Du kan selvsagt velge hva slags farger som skal dominere selv, hvis du vil.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Med Qualcomms toppbrikke, Snapdragon 820, under panseret er det neppe overraskende at Xperia XZ oppleves som kjapp. Menyene glir avgårde uten at noe virker anstrengt. Sonys menyer er da også forholdsvis rene og fri for staffasje. I hvert fall sammenliknet med mange andre aktører på markedet.

Noen saker og ting legger de likevel til selv. For eksempel gir telefonen fra tid til annen tips om unike Xperia-funksjoner. Vi fikk ikke oppleve dette under selve prøvekjøringen av telefonen, men det vi så av bilder viste en funksjon som enten er nyttig eller irriterende, avhengig av hvor ofte den gir lyd fra seg.

Den småsære aluminiumsfinishen på disse telefonen har nesten sitt eget innebygde Instagram-filter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som sin mindre slektning, Xperia X Compact, forsøker Xperia XZ å ikke stå til lading ved 100 prosent for lenge. Den vil spørre om du ønsker tilpasset lading når du kobler til laderen, og svarer du ja vil den lade til 90 prosent før den venter til i siste øyeblikk med å lade fullt opp. Dette er basert på statistikk som hvor lenge du pleier å la telefonen stå til lading i slengen, eller når du står opp. Merkelig nok vil ikke telefonene ta høyde for det dersom du stiller alarmen din til en time tidligere enn du pleier. Du kan altså risikere å måtte ta telefonen ut av laderen med 90 prosent lading.

Fordelen med dette skal være at batteriet holder lenger. Battericeller skades oftest når de er tilkoblet lader og ved 100 prosent, ble det sagt av Sonys ingeniører ved lanseringen.

De samme representantene sa også at selv om Sony gjerne vil selge nye telefoner ved slipp av en ny generasjon, var det viktigere for dem å leve opp til forventningene om at batteriet holdt seg friskt gjennom hele telefonens levetid. En fin målsetning, spør du meg, men veldig vanskelig å teste i praksis.

Sony fornyer hovedkameraet

Slik ser Sonys nye kameraløsning ut, med enkel LED-blits, RGB-sensor og en liten lasermodul som skal hjelpe til med fokuseringen. På innsiden er det også fysisk stabilisering.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En ny kameraløsning preger de to nye Xperia-modellene. Selve bildebrikken er en samme som i Xperia X-serien og Xperia Z5 før den, men det har skjedd mye rundt den. Her er det for første gang i hovedkameraet på en Xperia-telefon kommet med skikkelig stabilisering av selve brikken. Denne gjelder for alle typer risting eller vriding på telefonen, og den virker sammen med Sonys digitale stabiliseringsteknikker.

OBS! Det viser seg at det Sony omtaler som ny femaksers stabilisering av kameraet fortsatt er den digitale videostabiliseringen Xperia-modellene har hatt i årevis, bare med utvidet funksjonalitet. Den påvirker altså ikke stillbilder, slik en optisk stabilisering ville gjort.

Den forbedrede kameraløsningen følges også av en ny signalprosessor og endringer i programvaren som styrer eksponeringen. Resultatet skal bli bedre bilder under vanskelige forhold med mye sol, for eksempel.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I tillegg omfavner nå endelig også Sony laser som metode for å fokusere på korte avstander. Metoden er fin også for lengre avstander, ettersom kameraet er i stand til å hoppe mer eller mindre rett over i evighetsfokus dersom ikke laseren oppfatter noe. Ved siden av dette gjør kameraet også fasedeteksjon og ordinær kontrastfokus. Den prediktive autofokusen som ble lansert med Xperia X-serien er fortsatt med. Vår erfaring er at den er litt knotete i bruk, og at den ikke alltid gjør det den skal.

En enklere måte å skru av og på den prediktive fokusen på hadde vært fint, ettersom funksjonen i dag er gjemt bak litt mange skjermtrykk. Den aktiveres ikke med mindre du trykker på skjermen, men samtidig er det ganske ofte man gjerne vil sette fokus på riktig objekt i motivet selv, og da er det ugreit om kameraet plutselig begynner å forfølge helt andre ting for eksempel på grunn av bevegelser i bildet.

Låsetast med fingerleser, volumknapper og dedikert kameratast bor på høyre langside av telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtidig er fokustrøbbel et ganske utbredt problem for mobilkamera, og vi har spesielt merket det på enkelte av Sonys billigste Xperia-modeller. Da vi fikk den nye kameraløsningen demonstrert her i Berlin så det ut til at Sony endelig er på ballen med en virkelig rask fokusløsning. Xperia Z5-en som ble vist frem ved siden av måtte flere ganger jobbe ganske lenge etter at Xperia XZ hadde gjort seg ferdig.

Hva synes du om den nye Xperia XZ-designen? Syng ut i forumtråden under.

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her