Til hovedinnhold
SniktittHuawei Nova

De største konkurrentene til Huaweis nye mobiler er hverandre

Samme pris, men forskjellig størrelse.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Berlin / Tek.no: Som regel er det ikke så veldig vanskelig å skjønne tanken bak en nylansert mobiltelefon. Men under gårdagens Huawei-lansering skal jeg innrømme at jeg klødde meg litt i hodet. Den nye mobilserien Nova skal nemlig være produsentens middelprisede alternativ, og toppsjef for mobilsatsingen, Richard Yu, lovte at her skulle man ikke merke kompromissene.

Han har i og for seg rett, men minstemann i den nye Nova-serien – som rett og slett heter Huawei Nova – går likevel en litt vanskelig tid i møte. Det mistenker i hvert fall jeg.

Nye modeller pleier å fylle en nisje

Grunnen til at det er ganske enkelt å skjønne tanken bak nylanserte telefoner, er at de fleste av dem enkelt og greit skal fylle en nisje som ingen andre fyller. Eller kanskje den bare skal fylle den nisjen bedre enn andre kan. Det er som regel veldig enkelt å komme opp med et begrenset antall forutsetninger som tilsier at du skal kjøpe en gitt telefon - også om den ikke er best på generelt grunnlag. Er jobben din for eksempel fysisk av seg? Kan hende du jobber med elektronikk som av og til feiler? Da kan det hende solide Cat S60 med termisk kamera er best for akkurat deg.

På utsiden er de ganske like utenom størrelsen, men det er ganske store forskjeller på innsiden mellom Huawei Nova og Nova Plus. Likevel koster de to telefonene akkurat det samme på det norske markedet, altså omtrent 4000 kroner. Allerede her er det noe som skurrer litt.

Vil du vite mer om Huawei Nova Plus? Les sniktitten her »

Den tar seg unektelig godt ut den nye Huawei-telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtidig må vi ta med at kameraet i vanlige Nova er noe svakere og det samme er batteriet.

Legg til at Honor 8 som selges fra rundt 4500 kroner i det norske markedet gjør det svært godt i så godt som samtlige tester for tiden. For 4700 kroner får du Huaweis ordinære toppmodell, P9. Det er rett og slett et lite hav av Huaweier å velge mellom om budsjettet ditt strekker seg fra 4000 til 4700 kroner.

Hvorfor skal du da kjøpe den kjipeste av dem?

Langt mer kompakt

Huawei Nova er langt enklere å holde enn Plus-modellen. Den vesentlig mindre skjermen gjør at den passer i flere hender og i flere lommer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den viktigste grunnen jeg kan komme på måtte være dersom du foretrekker en mer kompakt telefon. Skjermen i Huawei Nova er nemlig fem tommer stor, i kontrast til vesentlig større Nova Plus som har 5,5 tommer stor skjerm. Den forskjellen utgjør faktisk ganske mye når telefonen holdes i hånden. Selv for mine store labber føles Nova langt mer håndterlig enn Nova Plus.

Skjermen har de samme spesifikasjonene foruten størrelse, så dermed vil du også få en litt skarpere skjerm med Nova enn med Nova Plus. Om du ser det under vanlig bruk er imidlertid høyst usikkert. Begge de to telefonene har en punkttetthet på over 400 piksler per tomme (PPI).

Også i hastighet er Nova identisk med Plus-modellen. Alt bare flyter, og den nokså robuste Snapdragon 625-brikken tygger seg problemfritt gjennom menyer og animasjoner. Det er absolutt en fin ting at stadig billigere telefoner får den ytelsen vi har blitt vant til i de mer påkostede variantene.

Ikke imponerende kamera i noen av dem

Problemene med bevegelsesuskarphet går igjen i svakt lys for begge de to telefonene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men på ett punkt virker det foreløpig som om begge de to Nova-variantene burde blitt litt bedre. Spesielt med tanke på at vi kjenner Huaweis P9- og Honor 8-modeller som svært gode kameramobiler.

Nova har svakere oppløsning på kameraet enn Nova Plus, men det er ikke nødvendigvis så farlig. Det som er mer irriterende er at Plus-modellen har optisk stabilisering, og dermed kan kompensere litt for noen av kamerabrikkens begrensninger.

Du mister dessuten totoneblitsen dersom du velger den vanlige Nova-varianten fremfor Nova Plus.

Da jeg tok bilder med telefonen i lokalet hadde jeg litt problemer med å få skarpe resultater. Ett av bildene som er en nokså god representant for utvalget ferdige bilder jeg fikk ser du til høyre. Spesielt skarpt ble det ikke. Det skal sies at vi har hatt anledning til å bruke Plus-modellen en god del mer, og den også kan være vanskelig å ha med å gjøre når lyset blir dårlig. Men den har i hvert fall fysiske forutsetninger som skulle gjøre det litt enklere å treffe.

Kamerakonstruksjonen i Huawei Nova ser finere og mer påkostet ut enn den i Plus-utgaven. Men egentlig er det omvendt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Håp i hengende snøre for Huawei Nova?

Hurra for skjønnhetsmodus som kan stilles til 11.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hva slags målsetning Huawei har med å selge de to telefonene til akkurat samme pris vites ikke. Men det jeg vet er akkurat hvilken av de to modellene jeg ville valgt. Basert på førsteinntrykket så langt er det ... muligens ingen av dem. Ettersom Honor 8 gir så mye mer til noen små hundrelapper ekstra.

Her er altså Huaweis store problem. Foruten den absolutte toppmodellen, P9 Plus, eksisterer omtrent samtlige telefoner i øvre halvdel av selskapets prisstige innenfor det samme spennet mellom 4000 og 4700 kroner. Hvilken man skal velge? Det avhenger av hvilken design og hvilke små enkeltegenskaper man verdsetter høyest.

Sannsynligvis er Honor 8 det riktige valget for flest. Men det som kan berge Nova er den relativt kompakte størrelsen, i kombinasjon med aluminiumskroppen og muligens også at selve kamerakonstruksjonen rett og slett ser mer påkostet ut her, selv om den strengt tatt ikke er det.

Motorolas Moto G4 Plus kan også blande seg inn i konkurransen, dersom byggematerialer ikke er så fryktelig viktig. Den koster bare 2500 kroner, og er sammenliknbar på det tekniske. I tillegg er den vannavvisende. Les mer om den i denne testen »

Vil du se alt det spennende vi har skrevet om fra IFA-messen i Berlin så langt? Ta en titt på temasiden vår »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her