Til hovedinnhold

Telenor.no tvinger iPhone-kunder til å velge Swap-avtalen

Men hvem tjener det egentlig - deg eller Telenor?

Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen

Telenor markedsfører Swap-avtalen sin tungt, og med lanseringen av iPhone 7 har de tatt et rimelig drastisk grep: Du får nemlig ikke bestilt iPhone 7 fra Telenor uten å velge denne løsningen.

Konseptet er i og for seg ganske smart: Du betaler en sum hver måned i 24 måneder for avtalen, i tillegg til prisen for selve mobilabonnementet, og så kan du bytte til den nyeste telefonen etter 12 måneder om du ønsker det.

Haken er at om du beholder Swap-avtalen uten noen gang å fullføre de 24 månedene med nedbetaling, vil du i praksis aldri eie noen av telefonene du betaler på.

Lønner det seg? La oss sjekke.

Telenor mot alternativene

Vi har sammenlignet prisene på å skaffe en iPhone 7 32 GB på tre ulike måter:

  • Telenor Swap
  • Nedbetalingsavtale med Telia
  • Kjøpe selv, og finne billigste abonnement

Vi har valgt et abonnement med 3 GB data for å få sammenliknbare tall.

Først ser vi på hva du må ut med første år. Da har du altså friheten til å bytte telefon med Swap-avtalen, og kan potensielt gå rett over til neste generasjon.

For å finne billigste mobilabonnement i det tredje alternativet har vi brukt vår egen tjeneste Billigste mobilabonnement. Vi har valgt Komplett Medioflex, ettersom det ligger noe nærmere fri roaming i EU-tilbudet fra Telenor og Telia.

Her kan du nemlig velge å betale 2,70 kr/dag for den samme tjenesten (eller 80 kr i mnd om du vil ha den til enhver tid), og du får 4 GB med data i stedet for 3.

TelefonAbonnement med 3 GB dataTotalt 12 mndEier du telefonen?
Telenor Swap + Frihet 3 GB339,-/mnd349,-/mnd8.256,-Nei.
Telia m/ Smart Basis 3 GB6899,-299,-/mnd10.487,-Ja.
Billigste telefon + billigste abonnement7390,-219,-/mnd10.018,-Ja.

Det er altså potensielt billigere å ha Swap-avtalen om du planlegger å bytte til den nyeste mobilen hvert eneste år.

Det er imidlertid et stort men her, og det er at du må levere tilbake mobilen til Telenor, mens du potensielt kan selge den for en god slump penger om du velger en av de andre løsningene.

En pent brukt og ett år gammel iPhone er gjerne verdt flere tusen kroner på bruktmarkedet, og om du får solgt den for mer enn 1762 kroner har du altså tjent på å droppe Swap.

Telenor tilbyr imidlertid forsikring mot knust skjerm inkludert i prisen, så om du har for vane å knuse mobilskjermen din med jevne mellomrom kan det være verdt å vurdere (men du må ut med 500 kroner i egenandel hver gang).

Litt interessant er det for øvrig også at du kan bestille iPhone 7 på "vanlig" vis med eller uten nedbetaling hos alle de andre forhandlerne som selger Telenor-abonnement, inkludert Telenors eget underbruk Djuice.

Der ser regnestykket slik ut, riktignok uten EU-roaming inkludert.

TelefonAbonnement med 3 GB dataTotalt 12 mndEier du telefonen?
Djuice med Nonstop M (3 GB)6699,-249,-/mnd9.687,-Ja.
  • Altså er det potensielt billigere å kjøpe iPhone med bindingstid enn å kjøpe telefonen for seg og bestille billigste abonnement.

Om du fullfører avtalen

La oss så se på den samme avtalen, bare at du fullfører de 24 månedene Swap-avtalen varer. Da vil telefonen være din, uten noen bindinger til Telenor.

For enkelhetens skyld ser vi også bort fra at du potensielt kan velge å bytte ut Telia-abonnementet ditt med et billigere alternativ etter de 12 månedene bindingstiden varer.

TelefonAbonnement med 3 GB dataTotalt 24 mndEier du telefonen?
Telenor Swap + Frihet 3 GB339,-/mnd349,-/mnd16.512,-Ja.
Telia m/ Smart Basis 3 GB6899,-299,-/mnd14.075,-Ja.
Billigste telefon + billigste abonnement7390,-219,-/mnd12.646,-Ja.
Djuice med Nonstop M (3 GB)6699,-249,-/mnd12.675,-Ja.

Hvis du ikke har planlagt å benytte deg av Swap-løsningen er altså Telenors påtvungne avtale en skikkelig dårlig deal.

Telia-varianten som også inkluderer fri roaming er noe billigere, mens gjør det selv-løsningen kommer billigst ut - noen få kroner foran Djuice-løsningen.

Funfact: For pengene du sparer på å droppe fri roaming kan du tilbringe 529 av de 730 dagene som utgjør to år i utlandet og komme likt ut av det med Kompletts avtale. Du får også en ekstra gigabyte med data i måneden.

Igjen kommer imidlertid knust skjerm-forsikringen inn. Om du er av den slepphendte typen kan Telenors skjermforsikring være smart, men du må fortsatt ut med 500 kroner i egenandel om skjermen knuser.

– Veldig forskjellig verdi

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor. Bilde: Telenor, CC

Telenors informasjonssjef Anders Krokan sier salget av Swap-avtaler har sprengt alle prognoser.

Han mener man må se på totalverdien av Telenors tilbud før man vurderer hva som er billigst.

– Det er viktig å påpeke at her sammenlignes løsninger med veldig forskjellig verdi. Viktigst å nevne her er at Swap inkluderer forsikring for knust skjerm. En tilsvarende forsikring med de andre to løsningene vil koste 99 pr mnd/1188 pr år/2376 for 24 mnd. Videre er det ikke riktig at man med Swap ikke eier telefonen etter 12 måneder. Man eier den fra dag én, men betaler for den i løpet av 24 måneder. Denne løsningen innebærer en rett til å bytte inn telefonen etter 12 måneder og få de 12 siste månedsbeløpene slettet. På denne måten får man mer igjen for telefonen enn ved andre former for innbytte etter 12 måneder, og det er en enkel måte å få seg ny mobil på, sier Krokan.

Han peker også på at Telenor tilbyr skylagring og fri roaming i sine abonnementer.

– Også disse elementene har en betydelig verdi for kunder, og det vil variere hva som er billigst for den enkelte. Produktene er så forskjellig at en sammenligning bare basert på pris er villedende, sier Krokan.

– Eier telefonen selv

I Telia peker de på at de tilbyr en såkalt Mobilpant-ordning, hvor kundene kan levere inn sin gamle telefon og få penger for den.

– Dette betyr at kunder som kjøper telefon hos oss både mottar en pengesum for sin gamle telefon, får 1200 kroner i rabatt ved inngåelse av abonnementet (ved bindingstid, journ. anm.) og faktisk selv eier sin nye telefon. Det samme tilbudet kan ingen andre leverandører i Norge tilby per nå og hos noen blir man heller ikke eier av telefonen. For de som ikke selv eier telefonen vil man heller ikke selv kunne spare noe på telefonens annenhåndsverdi, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia.

Usikker på hvilket abonnement som er billigst?
Sjekk vår tjeneste, Billigste Mobilabonnement »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her